Dvorac Jakovlje

Image

Fotografije: Darko Antolković

Tekst: wiki-dveri.info

Nedaleko od Zaprešića u općini Jakovlje, tridesetak kilometara od Zagreba nalazi se dvorac Jakovlje. U dvorcu sam upoznao akademskog kipara Želja Zimu koji mi je dao osnovne informacije o trenutnoj namjeni dvorca. Dvorac je u vlasništvu udruga ULUPUH-a i HDLU-a, te se u njemu nalaze slikarski i kiparski ateljei članova udruge. Ispred dvorca nalazi se Međunarodni park skluptura, čiji je inicijator bio akad. kipar Ratko Petrić. Dvorac i park su u dosta lošem stanju te je potrebna temeljita obnova dvorca i samog parka.

Image

Litografija dvorca oko 1826. (wiki-dveri.info)

U srednjem vijeku Jakovlje je bio dio alodija Susedgradsko-stubičkog vlastelinstva. Prvi put se spominje 1546. godine kada ga kupuje Jakov Sekelj iz Ormoža, vođa njemačke pomoćne vojske za vrijeme kralja Matije Korvina. U 17. stoljeću Jakovlje postaje samostalno vlastelinstvo koje je kroz stoljeća promijenilo brojne vlasnike. Prvi put se spominje 1681. godine kao Curia de Jakovlje. Dvorac je najvjerojatnije krajem 18. stoljeća sagradila obitelj Oršić, stara hrvatska plemićka obitelj koja se prvi put spominje 1420. godine u selu Udriniću na Uncu. Oršići 1487. godine od kralja Matije Korvina dobivaju potvrdu svojih imanja, a on im daje Slavetić kod Jastrebarskog, pa se od tada nazivaju Oršići Slavetički. U drugoj polovici 17. stoljeća stječu posjede u Hrvatskom zagorju – Bistru, Stubicu, (Jakovlje?). Za zasluge u borbama s Turcima 1718. godine dobili su barunsku titulu, a grofovsku je 1774. godine dobio Krsto Oršić. Kao vlasnici Jakovlja spominju se i Gotali, plemićka, a u 18. stoljeću i barunska obitelj u Varaždinskoj županiji. Obiteljsko ime nastalo je iz osobnog imena Gatal (Gotal). Obitelj izumire u 18. stoljeću, točnije 1740., smrću Emerika Gabrijela, posljednjeg muškog potomka obitelji.

ImageImageImageNakon Gotala u posjed Jakovlja dolazi obitelj Rauch dr Nyek, podrijetlom iz Erdelja. Plemstvo su dobili 1557. godine. Tijekom stoljeća članovi obitelji obnašali su visoke državne funkcije, bili su banovi, podbani, pukovnici… U 17. stoljeću u Hrvatsku je došao Danijel Rauch, čiji je unuk Adam postao podban i naslijedio dio imanja obitelji Ane Gotal, svoje supruge. Najpoznatiji članovi obitelji bili su Levin i Pavao Rauch, istaknuti unionisti i hrvatski banovi.
Velikaške obitelji Josipović (turopoljski plemići) i Kronfeld također su kraće vrijeme posjedovale Jakovlje. U 20. stoljeću vlasnik dvorca i 140 jutara okolnog zemljišta bila je obitelj Sixta, industrijalci češkog podrijetla.

Nakon Drugog svjetskog rata dvorac i imanje su nacionalizirani, a u dvorcu je bila škola i učiteljski stanovi. Godine 1972. selo Jakovlje prodaje dvorac kako bi se dobivenim novcem dovršila gradnja nove škole.

Arhitektura dvorca

Image

Usred naselja Jakovlje, na neznatno umjetno uzdignutom zemljištu, u 18. stoljeću sagrađen je barokni dvorac pravokutnog oblika. Najvjerojatnije je bio nadograđivan u tri navrata. U početku to je bila “Curia de Jakovlye”. Sada je dvorac Jakovlje treće spomeničke kategorije. U prizemlju su trodijelne bačvasto nasvođene prostorije. Na katu je osam simetrično raspoređenih soba. U visoki podrumski prostor ulazi se sa začelja dvorca. Začelni dio cijeloga dvorca čini jedinstvenu ravninu na kojoj se neznatno ističe uski istak. Pročelna fasada je sedmeroosna.

Image

Potkraj 18. stoljeća ovom jednokrilno organiziranom dvorcu prigrađena su dva bočna krila. U novosagrađenim krilima također su podrumski prostori nadsvođeni češkim kapama. Svako krilo ima vlastito, relativno skromno, drveno stubište bez izraženih stilskih osobina. Krila se oslanjaju na bočne fasade, ali su za dio svoje širine izbočena izvan njih. Na katu je nekoliko pregrađenih prostorija: u sjevernom krilu one su stropno (ravno) završene, a u južnom koritastim svodovima. Stariji dio dvorca je ljepši i raskošniji nego dograđena krila.

Image

U trećem razdoblju izgradnje dvorca središnje krilo dobilo je novu fasadnu dekoraciju i altanu u pročelju te oblik portalnog otvora što djeluje vrlo raskošno i podsjeća na europske dvorce. U prizemno predvorje umetnute su balustradske ograde od nepečene gline. U predvorju je imperijalno stubište visokobaroknog stila koje je jedini ukras unutrašnjosti dvorca. Ovi elementi vjerojatno su nastali nakon potresa 1880. godine.

Image

Image

Od svoje izgradnje dvorac je bio stambeni i ladanjski prostor, škola, učiteljska zgrada, a već 38 godina u dvorcu se nalaze ateljei hrvatskih kipara i slikara.

Godine 1979. sjeverno krilo stradava u velikom požaru. Još jedan potres, onaj 1990., demolira dvorac: srušen je dimnjak, središnji dio krova i cijelo lijevo krilo. Od 2002. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske obnavlja dvorac. Miljenko Matas izradio je planove za obnovu cijeloga dvorca. 2008. dobivena je lokacijska dozvola za rekonstrukciju sjevernog krila, a godinu dana kasnije Ministarstvo je odobrilo još 150 000 kn za nastavak radova. Od prosinca 2009. godine, prema projektu obnove cijelog dvorca, započelo je rušenje sjevernog krila dvorca. Nadzor nad radovima vrši Konzervatorski odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine u Zagrebu, a troškove u cijelosti snosi Ministarstvo kulture. Projekt obnove cijelog dvorca, prema pravomoćnoj građevinskoj dozvoli, uključuje izgradnju sjevernog krila dvorca, obnovu stolarije, fasade i perivoja dvorca.

Image

Image

Međunarodni park skulptura

Ispred dvorca, u parku se nalazi Međunarodni park skulptura.

Image

Akademski kipar Željko Zima pored svog rada

Image

Image

Image

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Dvorci i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s