Rok Kranjc – “Srednjeveški objekti”

Ponekad je jako teško doći do bilo kakve informacije, fotografije ili lokacije nekog srednjovječnog grada ili dvorca kojeg želite obići. Vidjeli ste fotografiju nekog srednjovječnog grada/dvorca koja vas je privukla da ga posjetite, te ste ga odlučili posjetit, ali ne možete pronaći to mjesto… Nedavno sam se našao u sličnoj situaciji kada sam odlučio pokušati pronaći stari dvorac obitelji Drašković u Božjakovini – Blahimir. Pronašli ste lokaciju na googlovoj mapi, ali i dalje ne možete pronaći traženu lokaciju. Dvorac Blahimir uspio sam pronaći iz drugog pokušaja uz pomoć gospodina koji živi u novom dvorcu obitelji Drašković u Božjakovini i jako dobro poznaje područje oko Božjakovine. Obično vas ljudi koje pitate kako doći do lokacije pitaju zašto vam ona treba i čudom se čude kada im odgovorite da lokaciju želite obići i fotografirati kao povijesnu vrijednost i kulturno dobro, bez obzira što je od nje ostalo, a od nekih nije ostalo gotovo ništa.

Da sam se odlučio posjetit neku od lokacija u susjednoj Sloveniji vjerojatno bi se za pomoć obratio Roku Kranjcu iz Brežica, koji se nekoliko godina bavi prikupljanjem građe o slovenskim gradovima i dvorcima. Obišao je oko dvjesto lokacija u Sloveniji i nekoliko u Hrvatskoj. Osim fotografiranja gradova i dvoraca bavi se i izradom 3D rekonstrukcija starih gradova/dvoraca, grafičkim oblikovanjima, izradom grbova…

Image

Od nekih gradova/dvoraca više nije ostalo gotovo ništa, te vam za pronalaženje lokacije može pomoći samo stara karta, s tim da morate znati “staro ime” grada kako bi ga mogli pronaći na staroj karti.

ImageGrad Luknja (Lueg)

Image

Podčetrtek, k.o.
Franciscejski kataster za Štajersko (1823-1869) (Izvor: http://arsq.gov.si/Query/detail.aspx?ID=216142)

Posebno je zanimljiva izrada rekonstrukcija gradova/dvoraca u 3D tehnici, a naročito od onih koje nije više moguće vidjeti u cjelosti, kao na rekonstrukciji. Za izradu 3D modela potrebno je imati tlocrt i pretpostavljeni izgled (crtež) grada/dvorca koji želimo rekonstruirati.

Image

Grad Vodriž napraljen prema skici Iva Gričarja

ImageRekonstrukcija grada Rekštanj iz 16. stoljeća prema skici avtorja Igorja Sapača iz knjige

“Ukročena lepotica, Sava v naročju zgodovine”

Nedavno je izrađen i 3D model starog grada Samobora, a u tijeku je izrada 3D modela starog grada Suseda.

ImagePredložak za izradu 3D Samobora

Image

photo.php

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Udruge i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s