Utvrda Šarengrad – castellum Athya

0Fotografije i tekst: Dario Šošić

Nedavno mi se preko Facebook stranice javio Dario Šošić sa zanimljivom rekonstrukcijom utvrde Šarengrad. Osim što je napravio rekonstrukciju, Dario je upozorio nadležne na loše stanje te propadanje utvrde; korov i drveće raste na sve strane, put do nje je teško prohodan, komadi ziđa otpadaju sa ostataka utvrde…Pisao je Ministarstvu kulture, muzeju Ilok, te gradonačelniku Iloka, no kako to već biva kod nas odgovor nije dobio.

Prije same rekonstrukcije evo osnovnih informacija o utvrdi, te fotografija trenutnog stanja utvrde.
Utvrdu je izgradio ban Ivan Morović u 15. stoljeću. Utvrda je nepravilnoga tlocrta, s velikom i pravilnom kvadratičnom branič-kulom dimenzija 10 m x 10 m, baš kako je bilo uobičajeno u vrijeme gotike. To je oblik iz vremena kad još nije bilo razvijeno opsadno topništvo i nije prilagođen uporabi vatrenog oružja.

4

Rekonstrukcija utvrde, nacrtao R.D.Devlić

1

Gravura iz 19. stoljeća

13

Tlocrt ostataka utvrde

Ostaci žbuke i veliki stilski prozori (kakvih nema ni u jednoj okolnoj utvrdi) svjedoće da to nije bila samo vojnička utvrda, nego i mjesto za stanovanje. To potvrđuje i podatak da je 1405. godine ban Morović zatražio od pape Inocenta VII. dopuštenje da na svom posjedu Voćin izgradi franjevački samostan, što je i dopušteno, pa su se u njega uselili franjevci provincije Bosne Srebrene. Uz utvrdu i samostan ubrzo se razvilo i naselje koje se prvi put spominje već 1481. god. No tada u Šarengradu više nisu Morovići, koji su izumrli 1467. godine, već obitelj Gereb de Wingarth. Vlasnik je utvrde i posjeda hrvatski ban Matija Gereb koji je 1463. god. s kraljem Matijom Korvinom sudjelovao u oslobađanju Jajca od Turaka. Šarengrad je s brojnim drugim mjestima u istočnoj Slavoniji dobio darovnicom kralja Matije Korvina. Kao vojnik dobro je poznavao vrijednost utvrde, pa ju je utvrđivao i spremao za borbu s Turcima. Ipak od 1516. Šarengrad je u rukama plemićke obitelji Perenyi. Šarengrad je poput cijelog niza utvrda na Dunavu pao u ruke Ibrahimpaše 1526. godine. O njegovu stanju za turske uprave malo se zna, ali je ipak sasvim sigurno da su ga održavali i povremeno pregrađivali. Utvrdu je 1687. god. zauzela austrijska vojska pod zapovjedništvom generala d’ Aspermonta, a u povlačenju je teško stradala. Borbe su potrajale tijekom cijele 1688., a Turci su nakratko zauzeli i utvrdu. Voćin su poslije zajedno s tvrđavom dobili grofovi Eltz. Zanimljivo je da se tek nakon napuštanja utvrde 1736. godine prvi put javlja ime Šarengrad, a staro ime Voćin je s vremenom potpuno izgubljeno. Nastanak imena Šarengrad nije razjašnjen, ali prevladava mišljenje da dolazi od mađarskog naziva Szerenvar, što bi u prijevodu značilo – Srijemski grad.

2

Detalj križnoga svoda- ostatak

3

Ulazna/branič kula

6
  Kula

9

Tajni prolaz sa unutarnje strane

11

Tajni prolaz sa vanjske strane (zatrpan)

7

Tajni prolaz uvidljiv u pukotini zida

12

Tajni prolaz sa dvorišne strane utvrde skriven zidom sa rupama cik-cak

Utvrda Šarengrad, ili točnije Voćin, bila je opasana širokim jarkom, a svi su zidovi građeni od čvrste opeke. Sjeverni su dijelovi obrambenog zida odavno nestali, a s južne se strane ulazilo u nisko četverostrano predvorje, od kojega je sačuvano nešto malo zidova, pa se kroz široka vrata ulazilo u glavnu kulu koja je u prizemlju imala bačvasti svod, a na drugom je katu bila gotski svođena prostorija. No to se može utvrditi samo prema neznatnim ostacima, a što se nalazilo u prostranom dvorištu danas je vrlo teško reći.

Rekonstrukcija utvrde koju je izradio Dario Šošić

1 1_1 2 3 4 5 6 7 8

Video

Utvrda Šarengrad – Castellum Athya

Ovaj unos je objavljen u Utvrde. Bookmarkirajte stalnu vezu.

6 odgovora na Utvrda Šarengrad – castellum Athya

 1. lukisgd napisao:

  baš ce ovi iz iloka iz muzeja pomoc, zaposljavaju ljude iz vinkovaca. A ilocani povjesnicari poput zlatka prodaju vino u zg na pijaci. sramota.

  Sviđa mi se

 2. lukisgd napisao:

  inace svaka cast na rekonstrukciji. lepo

  Sviđa mi se

 3. Jelena napisao:

  nedavno sam youtubeu nabasala na 3d rekonstrukcije mađarskih utvrda i oduševila sam se. a sad kad sam vidila da se netko i kod nas s tim bavi, još više sam oduševljena. svaka čast! i samo naprijed! 🙂

  Sviđa mi se

 4. boris lilich napisao:

  Zalosno je sto niko nema sluha za obnovom i rekonstrukcijom,,,Gdje su ti ogromni EU fondovi,,,

  Liked by 1 person

 5. boris lilich napisao:

  Drago mi je da ste se javili gosp. Antolkovic,,Ljubitelj sam dunava i sarengradske utvrde ,,popularnog starog grada,,Rado bi popricao sa Vama vezano za vas odgovor.Unaprijed hvala,,,091-458-6262 Boris Lilich

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.