Dvorci Drašković – Božjakovina

Pregledavanjem fotografija dvoraca naišao sam na fotografiju “dvorca u polju”. Sam izgled i položaj dvorca potakao me na istraživanje lokaliteta Božjakovine i okolice.  Nisam znao o kojem se dvorcu točno radi radi, ali sam na karti vidio da se dvorac nalazi u Božjakovini. U Božjakovini su se nalazila dva dvorca; stari dvorac obitelji Drašković – Blahin mir (“dvorac u polju”) i novi dvorac obitelji Drašković. Upravo je taj Blahin mir bio predmet mog interesa. Prema fotografiji sam zaključio da od dvorca nije ostalo mnogo. Dvorac je ruševina koja se nalazi usred polja okružen šikarom i raslinjem, te ga je stoga nemoguće vidjeti iz daljine ako ne znate gdje se točno nalazi. Čovjek kojeg sam pitao za dvorac me pitao da li tražim “lješčaru”? Uspio sam ga pronaći iz drugog puta uz pomoć gospodina koji živi u novom dvorcu obitelji Drašković, te vrlo dobro poznaje teren.

20140524_181223

20140524_183536

Prije dvorca Blahin mir, od XVI-XVIII st. postojao je grad ili tvrđa-kaštel Božjakovina. Nalazio se na mjestu gdje se kanal sastaje s rijekom Zelinom, istočno od ceste Zagreb-Bjelovar. Bio je to Wasserburg ili močvarni grad, koji je zbog močvarnog zemljišta bio teže pristupačan za neprijatelja, pa ga je bilo lakše braniti. Stara je tvrđa već u XVII stoljeću bila zapuštena, a napuštena u XVIII kad više nije bilo turske pogibelji. Na ovom mjestu ostala je samo dvorska kapela koja je porušena.

U prvoj polovici XIX st., sve do ukinuća feudalizma i kmetstva 1848, Božjakovina je feudalna gospoštija grofovske obitelji Drašković. U to vrijeme gospoštija ne plaća poreza, kmetovi besplatno obrađuju zemlju, pa je prihod od nje dosta siguran. 1802. Đuro Drašković ima kmetove podložnike u ovim selima: Božjakovina, Lukarišće, Donja i Gornja Greda, Leprovica, Trebovec, Brckovljani, Prikraj, Dvorišće, Hrebinec, Gračecdio Dugog Sela), Dugo Selo (u XVII i XVIII stolj. zove se samo: Sela), Črnec, Ježevo, Prozorje. U 2. pol. XIX i u 1. pol. XX stolj. bivši feudalci a sada vlastelini ili veleposjednici, malo-pomalo prodavali su ili parcelirali svoje posjede. To su činili i grofovi Drašković. 1879. mali posjed Dvorišće ima obitelj Blaha, a veliki posjed Božjakovinu obitelj Eduarda Fleismana. Doskora Božjakovinu kupuje Ferdo Šaj i zbog novčanih teškoća preprodaje dioničkom društvu koje taj posjed nudi Zemaljskoj vladi u Zagrebu. Za vrijeme Draškovića kao zemaljskih gospodara sagrađen je stari dvor Blahin mir (kasnije prozvan “Lješčara”), novi dvor u Božjakovini, zgrada u Dvorišću, gostionica na raskršću cesta prema Brckovljanima i Lupoglavu.

Dvorac Blahimir, Božjakovina

Stari dvorac koji je bio u Božjakovini se zvao dvorac Blahimir nazvan prema toponimu Blaha Katarina. Dvorac su podigli Draškovići vjerojatno početkom 18. st. kada je božjakovački kaštel bio ruševan i neupotrebljiv za stanovanje. Nažalost, o njegovoj izgradnji ne zna se gotovo ništa. Park u kome se dvorac nalazi uređen je po uzoru na park Laxenburg koji se nalazi kraj Beča, a prvotno ga je uredio slovenski botaničar. U parku se nalazi ogromna sekvoja visine oko 30 metara. Novoposađeni su hrastovi, lipe, gorski javor i druge sadnice.

Nekadašnji dvorac (Blahimir) bio je jednokatan, tlocrtno u obliku izduženog pravokutnika, s visokim krovištem i jedanaest prozorskih osi. Pročelja su vrlo jednostavna. Glavno ulazno pročelje okrenuto je prema sjeverozapadu, odnosno s pogledom prema kaštelu. S malim pomakom prema sjeveru od osi zapadnog pročelja, nalazi se zidani portik nad ulaznim stubama koje vode u visoko prizemlje. Na krajevima zapadnog pročelja nalaze se drvene nadstrešnice iznad ulaza u podrum.

ljescara

ljescara2

Danas je to napuštena i gotovo ruševna zgrada u polju, pokraj spojnog kanala Zelina-Lonja-Glogovnica-Česma, oko 950 metara jugoistočno od novog dvorca u Božjakovini. Dvorac je udaljen oko 200 metara od rijeke Zeline.

Dvorac_Blahimir_Bozjakovina_320140524_182333 20140524_182613

Dvorac Drašković, Božjakovina

U 18. st. je sagrađen novi kasnobarokni dvorac (današnji dvorac u Božjakovini), koji je po svojstvima bliže kuriji, a od 1941. do 1944 njegov upravitelj bio je Slavko Kolar. U dvorcu Draškoviću u Božjakovini potpisan je i sporazum Cvetković-Maček 1939. godine.

Današnji (novi) dvorac u Božjakovini Izgrađen je dvjestotinjak metara južnije od kaštela i svojim L tlocrtnim oblikom definira jugozapadni ugao velikoga gospodarskog sklopa sačinjenog od brojnih zgrada. Gospodarskom božjakovačkom sklopu sjeverna i istočna granica je rječica Zelina, zapadna granica je prilazna aleja dvorcu, a južna granica je šumarak i polje. Kada se u novijoj literaturi spominje dvorac ili kurija u Božjakovini, tada se misli na ovu zgradu skromnih dimenzija i skromnog izgleda sa izmijenjenim fasadama u odnosu na izvorni kasnobarokni izgled. Građen je od opeke kojoj je u manjoj mjeri dodan kamen, podrum i prizemlje su svođeni bačvastim svodovima kojima su u prizemlju dodane susvodnice, krovište je dvostrešno sa jednim skošenim i jednim poluskošenim zabatom. Ulaz u dvorac s drvenim trijemom je s istočne strane, okrenut prema gospodarskom sklopu. Iz dvorca je moguć izlaz u perivoj preko zapadnog pročelja koje je okrenuto perivoju i prilaznoj aleji (vidjeti katastarsku kartu). Unutrašnjost dvorca nije doživjela bitne izmjene. Obilježje tlorisu u prizemlju i na katu daje trokrako stubište s drvenom na barokni način tordiranom ogradom i centralni hodnik u ulozi komunikacije između prostorija. Tek poneki detalji podsjećaju na nekadašnji izgled interijera kao npr. svjetlozelena historicistička kaljeva peć prenesena iz obližnjeg dvorca Štakorovec, jednostavni štuko medaljoni na svodovima prvoga kata, po koja stara vrata s baroknim okovima i nekoliko vrlo lijepih starih ormara.
Tlorisne dimenzije kurije su 10×18 m, tlocrt je organiziran sa središnjim hodnikom kao komunikacijom, u prizemlju su bačvasti svodovi sa susvodnicama i češki svodovi, pročelja su jednostavna s kordonskim vijencem koji dijeli prizemlje od kata, krov je dvostrešan s poluskošenim zabatima, ulaz je s istočne strane (nasuprot nekadašnjoj cesti koja je išla sjeverno od kurije za razliku od današnje ceste izgrađene 1947. g. južno od kurije).

My beautiful picture

Ovaj unos je objavljen u Dvorci i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Dvorci Drašković – Božjakovina

  1. Povratni ping: Banovina Hrvatska ~ Moje Razglednice

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.