Noć muzeja 2015.

Izvor: nocmuzeja.hr

Hrvatsko muzejsko društvo organizira desetu jubilarnu Noć muzeja pod nazivom “Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”, koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18.00 do 1.00 sati sa slobodnim ulazom za sve programe. U programima Noći muzeja posebno se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih intinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova kroz iznimno  uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja, s naglaskom na moguć nosti razvoja Gospida, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, čovjeka univerzalnog uma. Prilika je to za obilazak utvrda/dvoraca, tj muzeja koji se nalaze u njima. Popis muzeja (u utvrdama/dvorcima) koji sudjeluju u Noći muzeja prema abecednim redom mjesta u kojem se nalaze.

Bednja

Dvor Trakošćan

U ovogodišnjoj Noći muzeja posjetitelji Trakošćana će moći razgledati stalni postav i izložbu “Iz muzejske čuvaonice”, te pogledati prezentaciju “60 godina muzeja Dvor Trakošćan”. Trakošćanski će streličari predstaviti svoje vještine, a Štief i Ješke na bednjanskom govoru izvesti par skečeva. U dvorištu dvorca će Kavaliri održati koncert te će se posjetitelji tamo moći zagrijati uz ponudu kuhanog vina, čaja i domaćeg peciva “biciklina”. Na ulazu u muzej prodavati će se publikacije po prigodnim cijenama.
http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/dvor-trakoscan/

Desinić

Dvor Veliki Tabor – Muzeji Hrvatskog zagorja

Posjetitelji Dvora Veliki Tabor u Noći muzeja 2015. godine mogu se priključiti kostimiranom stručnom vodstvu kroz izložbe u Dvoru Veliki Tabor kao i razgledati izložbu djela Stephana Lupina.
http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/dvor-veliki-tabor-muzeji-hrv-zagorja-3/

Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji se manifestaciji već tradicionalno priključuju bogatim programom, koji se odvija na četiri različite lokacije i to u: Kneževu dvoru, žitnici „Rupe“, tvrđavi sv. Ivana te tvrđavi Revelin.
Program počinje u 18 sati u Kneževu dvoru radionicom za djecu “Mala škola arhitekture – Dubrovnik 2020″ i stručnim vodstvima kroz stalne postave i izložbe na svim lokacijama, nakon čega je planiran središnji dio manifestacije – predstavljanje slikovnice „U vremeplovu Republike“, novog izdanja Dubrovačkih muzeja iz edicije Pavlin i Đivov vremeplov, koje će se održati u Atriju Kneževa dvora.
Slijede predavanja, prezentacije, videoprojekcije i radionice, dok je završetak programa planiran u žitnici „Rupe“ i to kao druženje uz glazbu i domjenak. Tada će biti izvučeni i dobitnici nagradne igre koju Dubrovački muzeji organiziraju svake godine u sklopu ove manifestacije.

Knežev dvor http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/dubrovacki-muzeji/ Tvrđava Revelin http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/dubrovacki-muzeji-3/ Tvrđava sv. Ivana http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/dubrovacki-muzeji-4/

Gornja Stubica

Muzej seljačkih buna, Dvorac Oršić – Muzeji Hrvatskog zagorja

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju seljačkih buna nudi raznovrstan program. Pridružujući se zadanoj temi izuma i otkrića, razgovarati ćemo s Krešimirom Mišakom o Viktoru Schaubergeru, čarobnjaku voda. Izložbom o glazbi i plesu preporodnog razdoblja najaviti ćemo izložbu Preporodna preplitanja, predviđenu za proljeće. Udruga mladih Feniks upotpuniti će doživljaj polkama, a svi koji žele mogu im se i pridružiti u plesu. Za sve zainteresirane biti će organiziran i noćni posjet muzejskim duhovima.

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/mhz-muzej-seljackih-buna/

Knin

Kninski muzej – Kninska tvrđava

Kninski muzej i tvrđava bit će otvoreni od 18.00 do 01.00 sat.
Uz zbirke muzeja, koje su inače na raspolaganju, u Noći muzeja organiziramo:
– predavanje više kustosice Katarine Gugo pod nazivom “Svakodnevni život u utvedama”,
– predavanje prezentaciju više kustosice Mande Zelić pod nazivom “Laterna magica”, te
– izložbu radova likovnog umjetnika Dubravka Sertića pod nazivom “Crteži” koju priređuje kustosica Ivana Mikulić Sarić.
Posjetitelje dočekuju uštipci, čaj i kuhano vino.

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/kninski-muzej/ Metković

Arheološki muzej Narona

Ovogodišnja Noć muzeja u Arheološkom muzeju Narona je posvećena korištenju mogućnosti novih tehnologija u suvremenoj muzejskoj praksi pri obradi i zaštiti muzejske građe. Predstavljanjem 3DNarona prezentirati ćemo muzejski projekt Digitalizacija arheološke zbirke i arhivske građe (DigitNarona) u okviru kojeg se primjenom novih tehnologija, 3D scanera, snimaju carske skulpture i hram u cjelini. Cilj projekta je zaštita građe, zatim njena dostupnost stručnoj i široj javnosti, te korištenje u različitim muzejskim projektima, odnosno sustavnoj stručnoj obradi arheološke zbirke. Digitalizacija se odvija u skladu s preporukama nacionalnog projekta „Hrvatska kulturna baština“. Tijekom događanja će biti održane i sljedeće aktivnosti: igraonica Rimski carevi i carice iz Augusteuma Narone, specijalno stručno vodstvo Rimljani – graditelji (tehnologije, izumi) i koncert DJ KOZMA.

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/arheoloski-muzej-narona/ Našice

Zavičajni muzej Našice – Dvorac Pejačević

Zavičajni muzej Našice za ovogodišnju Noć muzeja pripremio je otvorenje izložbe Izbor aktova iz Zbirke Pohižek u izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice (Dvorac Pejačević) u 19 sati.
Nakon Dvorca Pejačević Noć muzeja se nastavlja zabavno-glazbenim programom s nagradnom igrom Noć muzeja – Našička zimska noć od 21 sat u Hotelu “Park” Našice u suorganizaciji Zavičajnog muzeja Našice i Turističke zajednice Grada Našica

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/zavicajni-muzej-nasice/

Ozalj

Zavičajni muzej Ozalj – Stari grad Ozalj

U programu Noći muzeja 30. siječnja 2015. godine Zavičajni muzej Ozalj priređuje poučni program predavanja i prezentaciju projekta “Tehno parka” Ozalj na temu: “Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”
Predavanja počinju u 19:00 sati, a prvo predavanje održati će Stjepan Lipšinić, d.i.a., ovlašteni arhitekt, autor idejnog rješenja Centra Nikola Tesla u Karlovcu. Drugo predavanje održati će mr. sc. Marijan Bezjak, dipl. ing. el. koji će govoriti o primjeni otkrića i izuma Nikole Tesle prilikom gradnje Munjare grada Karlovca 1907.-1908. s osvrtom na projekt “Tehno parka” u Ozlju. Ovo predavanje započet će u dvadeset sati i petnaest minuta i trajati sat vremena.
Uz predavanja održat ćemo i kratke glazbene, scenske i dokumentarno-filmske programe, te će posjetitelji moći kupiti muzejske publikacije u muzejskoj suvenirnici.
Stručno vodstvo stalnim postavom biti će organizirano svakih sat vremena.
Zavičajni muzej Ozalj u Noći muzeja biti će otvoren do 01:30 sati 31. siječnja 2015.

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/zavicajni-muzej-ozalj/ Split

Muzej grada Splita – Podrumi Dioklecijanove palače

I ove godine pozivamo Vas na Noć muzeja 2015. uz bogat kulturno-zabavni program u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1), Galeriji Emanuel Vidović (Poljana kraljice Jelene bb) i Podrumima Dioklecijanove palače.
Uz posjet stalnom postavu i stručna vodstva u Muzeju grada Splita, Galeriji Emanuel Vidović i Podrumima Dioklecijanove palače, možete pogledati izložbe „Ante Verzotti – A propos Split”  u Galeriji Emanuel Vidović, „Art password“ u Galeriji Muzeja grada Splita  i izložbu „Prvi svjetski rat i Split“ u prostoru za povremene izložbe Muzeja grada Splita.
Uz organizirano stručno vodstvo u u 18,00 i 19,00 sati u prostoru Podruma Dioklecijanove palače, za posjetitelje Noći muzeja priređena je i prezentacija o najnovijim arheološkim istraživanjiima provedenim u Podrumima Dioklecijanove palače.
U Muzeju grada Splita djecu ćemo razveseliti pedagoško – edukativnim programom „Danas sam upoznao… Papalića, Marulića, Dioklecijana, Prisku…“ s početkom u 18,00 i 19,00 sati, a uz program „Pričam ti priču“ s početkom u 20,00 i 21,00 sat moći će se opustiti odrasli posjetitelji.
Stalni postav Muzeja grada Splita možete doživjeti u punoj multimediji uz najmoderniju Wi-Fi  tehnologiju koristeći uslugu Smart Guide multimedijalnog besplatnog vodiča putem Vaših pametnih telefona.
Uživat ćete i uz glazbeno-zabavni dio programa s početkom u 22,00 sata.
Muzejske publikacije i suveniri dostupni su po prigodnim cijenama na muzejskim recepcijama tijekom cijele večeri.

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/podrumi-dioklecijanove-palace/ Varaždin

Gradski muzej Varaždin – Stari grad Varaždin, palače Herzer i Sermage

U tri povijesna zdanja, u utvrdi Stari grad i palačama Herzer i Sermage, Gradski muzej Varaždin u Noći muzeja 2015. g. predstavlja stalne postave Kulturnopovijesnog i Entomološkog odjela te Galerije starih i novih majstora. Uz njih su postavljene i dvije izložbe, i to radovi u keramici varaždinske likovne umjetnice Smiljane Brezovec Meštrić, kao i povijesna priča o palači Herczer, jednoj od najljepših varaždinskih palača podignutoj koncem 18. stoljeća. Izložbeni postavi otvoreni su od 18.00 do 01.00 sat iza ponoći, a ulaz za razgled je besplatan.

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/gradski-muzej-varazdin/ Vukovar

Gradski muzej Vukovar – Dvorac Eltz

Gradski muzej Vukovar otvorio je stalni postav 23. siječnja 2014. godine. Bio je to završetak dugih i sustavnih priprema od vremena razaranja u Domovinskom ratu, života u  progonstvu, povratka, obnove dvorca Eltz, povrata muzejske građe, restauracije umjetnina i svih aktivnosti koje su prethodile svečanosti postupnog prezentiranja javnosti vrijednosti kulturne baštine Vukovara. Kako je stalni postav  otvoren u dvije faze i to u prvoj fazi  u Noći muzeja 2013. godine kao centralna manifestacija i drugoj fazi neposredno uoči Noći muzeja 2014. godine, time i ova muzejska noć 2015. koja objedinjava sve hrvatske muzej i galerije ima za Gradski muzej Vukovar posebno značenje.
Obnova dvorca Eltz i otvorenje stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar dio je projekta Vlade RH i Razvojne banke Vijeća Europe kojeg je provodilo Ministarstvo kulture RH uz sudjelovanje mnogih kolega muzealaca i kulturnih djelatnika kao i muzejskih ustanova širom Hrvatske. Snaga tog zajedništva vodilja je i u programu ove Noći muzeja u kojem će uz Gradski muzej Vukovar sudjelovati novi  Muzej vučedolske kulture, Državni arhiv Vukovar, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, TZ grada Vukovara, Gimnazija Vukovar, O.Š. Dragutina Tadijanovića, glazbenici, kulturno umjetnička društva, djeca vukovarskih vrtića i škola.
Ovogodišnja tema Izumi i otkrića usmjerila nas je prema Vukovarcu, nobelovcu Lavoslavu Ružički kojega smještamo u društvo hrvatskih izumitelj, te cijelim nizom radionica i programa  uključujemo vukovarsku školsku mladež a suradnji s drugim kulturnim institucijama u gradu predstavit ćemo najznačajnije otkriće koje obilježava prijelomnu  civilizacijsku točku – početak metalnog doba, kao i značajna dostignuća u području kartografije, kao i značajne velikaške obitelji koje su utjecale na razvoj Vukovara ali imale i utjecaja u povijesti srednje Europe.

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/gradski-muzej-vukovar-2/

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s