Stari grad Skrad nad Koranom

Gradina Skrad/Old town Skrad

Tekst: Goran Majetić, udruga-kameleon.hr
Fotografije: Darko Antolković

Od gradine Skrad, za koju se pretpostavlja da je utemeljena još u pretpovijesti, ostale su samo ruševine na grebenu Skradske gore (429 m. n. m.), na stjenovitom uzvišenju povrh Korane. Na području gradine pronađen je u 19. stoljeću novac iz rimskog doba.

Stanovnici slobodne plemićke općine Skrad u ranome srednjem vijeku sagradili su tu svoj utvrđeni grad. Bio je opasan dvostrukim zidinama, a s jugoistoka i trećim bedemom unutar kojeg se smjestilo podgrađe, trgovačko-obrtničko naselje od 50-ak kuća i crkvom Svetog Lovre.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Stazom kroz šumu, koja se odvaja od nekadašnje povijesne ceste, stiže se do prvog, jugoistočnog gradskog zida koji je u srednjem vijeku opasavao podgrađe s crkvom

Gradske zidine činile su nepravilni trokut, o čemu svjedoče srednjovjekovni crteži grada. Iz ostataka zidina teško se može predočiti veličina i izgled nekadašnjeg grada. Ne nazire se niti pristupni, kamenom popločani put koji je vodio uzduž Skradske gore do gradskih vrata, a bio je djelomično vidljiv još pred stotinjak godina.

Već u 14. stoljeću Skradom gospodare knezovi Krčki-Frankopani, koji 1466. godine vlasništvo nad gradom predaju feudalnoj obitelji Benvenjuda. Do turskih navala, Skrad je bio središte prostranoga i dobro naseljenoga vlastelinstva, s pet katoličkih župa.

Gradina Skrad/Old town Skrad

U najgorem su stanju ostaci zidova koje “guta” korijenje stabala nad njima izraslo. Snimka svjedoči i to da su zidovi Skrada građeni od kamenih blokova nejednake veličine.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Dio srednjeg obrambenog zida; unatoč toga što ih šumsko raslinje, vlaga i hladnoća ubrzano rastaču, od zidina Skrada još je razmjerno dosta preostalo

Bogato je vlastelinstvo živjelo od šuma i pašnjaka, vinograda, mlinova na Korani i Mrežnici, uzgoja stoke, prijevoza putnika i robe preko rijeka i trgovine. Vlastelinstvo i utvrđeni grad teško su stradali već 1493., kada su Turci opustošili sela i desetkovali stanovništvo.

Frankopani su se početkom 16. stoljeća izborili za ponovni nadzor nad gradom, a kratko vrijeme bio je i u posjedu Zrinskih. Pola stoljeća kasnije grad je zapušten; preuzima ga krajiška vojska i pretvara u graničnu stražarnicu. Konačan udarac ruševnom gradu zadali su Turci, koji su ga popalili 1585.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Najmanji ostaci Skrada nalaze se na jugozapadnoj strani grada, okrenutoj ka rijeci Korani. No rub te strme padine nije obrastao šumom, pa se preostali ulomci gradskog zida s te strane najbolje uočavaju.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Neznatni ostaci kule užeg gradskog središta na najvišoj točci brijega – posljednja crta obrane Skrada. Osim vremenskih neprilika i korijenja stabala njezinom propadanju pridonijeli su i ljudi; primjerice tijekom Domovinskog rata tu je bio “čardak” vojske Krajine.

Potkraj 17. i početkom 18. stoljeća, vojne vlasti naseljavaju opustjelo vlastelinstvo stanovništvom iz Bosne radi službe u krajiškim posadama. Grad više nije obnavljan; na vojnom crtežu iz 1746. prikazan je kao ruševno zdanje.

Od tada, o Skradu su sačuvani tek malobrojni zapisi povjesničara, od kojih gotovo nitko nije osobno obišao njegove ruševine. Zanemaren je, premda posve neopravdano, i kao izletničko mjesto, te nema gotovo niti jednog turističkog, ali ni planinarskog vodiča koji spominje Skrad nad Koranom.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Sa sjeverne strane sačuvan je još dosta visok vanjski (drugi) obrambeni zid. No kao i ostali zidovi Skrada, stvarna visina mu je veća, ali je podnožje zatrpano kamenjem koje se obrušilo i vremenom prekrilo humusom.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Premda smo područje Skrada posjećivali u više navrata, prvi puta smo s više pažnje razgledali neke ostatke grada, kao i povijesne baštine danas gotovo pustog zaselka Vujaškovići.

Do danas su ostali sačuvani samo neznatni dijelovi zidova, a niti jedna kula. Nakon napuštanja grada, kamen Skrada služio je za gradnju kuća u okolnim selima, a zidove je rostočilo i korijenje šume što se sa sjevera uspela do vrha uzvišenja. Postoje i svjedočanstva o urušavanju južnog zida u korito Korane uslijed udara munje.

Do Skrada se može doći iz Barilovića, ako se prijeđe most i potom skrene desno u smjeru zaselaka Veliki Kozinac i Donji Skrad, do zgrade napuštene osnovne škole. Od tuda slijedi prvo lagani, a potom strmi uspon stazom kroz gustu listopadnu šumu u smjeru jugozapada do vrha piramidalnog brijega (“zuba”). Od školske zgrade uspon traje oko pola sata.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Dio sjevernog zida koji je posljednjih godina počeo naglo propadati. Od daljnjeg osipanja mogla bi ga spasiti samo obnova, no ona nije izgledna. Skrad je predaleko od prometnica i prijevoz radnika, strojeva, alata i građevinskog materijala bi stoga bio izuzetno skup, a obnova – s današnjeg gospodarskog gledišta – neisplativa.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Dio sjeverne padine Skrada s naprijed uočljivim vanjskim, trećim obrambenim zidom (koji je okruživao podgrađe), a u pozadini desno središnjim, drugim gradskim zidom

Staza nije označena, mjestimice su gubi ili križa s drugim šumskih putovima i lako je zalutati. Razvaline grada ne vide iz šume sve dok im se ne priđe vrlo blizu. Na vršnom grebenu Skradske gore često zna biti vrlo vjetrovito. No pogled sa zidina, iznad strme desne obale Korane, nagrada je s kojom se trenutno zaboravljaju svi napori i lutanja potrebni za “otkriće” Skrada.

Ostacima gradine može se prići i sa istoka, iz smjera Velike Crkvine, ali je iz zaseoka Vujaškovići od proljeća do jesni teško probijati se zapuštenim livadama koje sve više obrasta kupina i drugo bodljikavo grmlje.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Jedna od najbolje očuvanih dionica drugog obrambenog zida sa sjeverne strane grada

U zaseoku Vujaškovići pronađen je kameni poklopac rimskog sarkofaga, koji je služio kao potporanj kukuruzani, a u zaseoku Končalovići sjeverozapadno od gradine (nasuprot selu Lučice) iznad Korane je pretpovijesni zemljani humak – tumul. U šumama oko Skrada meže se naići na suhozide i druge kamene gradnje, za koje se pretpostavlja da potječu još iz vremena Ilira.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Gradina Skrad/Old town Skrad

Vujaškovići su se smjestili uz ostatke drevnog naselja, čiji korijeni sežu još u (pred)rimsko doba. Na to upućuju ponajprije monoliti, veliki obrađeni kameni blokovi, teški i do jedne tone. Ovaj je pokrivao do pred par desetljeća grobnicu, no to mu vjerojatno nije bila prvobitna namjena.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Predivan pogled sa Skrada na zapad – na dolinu Korane, šumovito brdo Kestenak (lijevo) i planine Gorskog kotara

Ovaj unos je objavljen u Stari gradovi i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Stari grad Skrad nad Koranom

  1. Lada Bobinac napisao:

    Poštovani gospodine Majetiću! Sjećam se dana u ožujku 2011. kada ste velikodušno žrtvovali cijeli dan kako biste moju prijateljicu i mene odveli na stari grad Skrad na Korani. Neizmjerno sam Vam na tome zahvalna, tim više što sama nikada ne bih našla te ruševine u šumi. Osobito me veseli spoznaja da ima tako dobrih i susretljivih ljudi jer oni čine ovaj svijet ljepšim i boljim.

    Sviđa mi se

  2. Ilija Šaula napisao:

    Dragi Gorane svidja mi se ovaj prilog o gradu Skradu, Gradini nad Koranom. Hvala sto obilazis i pises o stazama koje su ucrtane u pejsaz doline mog srca. Zao mi je sto nismo u prilici da zajedno obidjemo znamenita povjesna mjesta na Kordunu.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.