Projekt “Utvrde petrinjskog kraja”

Autor: dr.sc. Tajana Pleše, viši konzervator arheolog
Izvor: Hrvatski restauratorski zavod/h-r-z.hr

Projektom „Utvrde petrinjskog kraja“ obuhvaćena su istraživanja, obnove i revitalizacije ranonovovjekovnih utvrda Klinac, Pecki i Čuntić. U ostvarivanju projekta sudjelovali su Grad Petrinja, Ministarstvo kulture RH, Hrvatski restauratorski zavod, Hrvatske šume d.o.o. te brojne lokalne udruge s ciljem povezivanja svih raskošnih bogatstava Banovine.

Projekt je započeo je 2007. godine na inicijativu Grada Petrinje, a njime su obuhvaćena istraživanja, obnove i revitalizacije utvrda Klinac, Pecki i Čuntić. U ostvarivanju projekta snage su udružili Grad Petrinja, Ministarstvo kulture RH, Hrvatski restauratorski zavod, Hrvatske šume d.o.o. te brojne lokalne udruge s ciljem povezivanja svih raskošnih bogatstava Banovine. Tom su prilikom pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku prof. Ivana Miletić Čakširan i voditeljica projekta dr. sc. Tajana Pleše iz Hrvatskog restauratorskog zavoda istaknule kako je krajnji cilj projekta revitalizacija utvrda – dakle, ne obnova radi obnove, već obnova u svrhu promocije Grada Petrinje i petrinjskog kraja, otvaranja novih mogućnosti zapošljavanja te uključivanja u turističku i edukativnu ponudu. Ujedno su naznačile mogućnosti širenja ovoga projekta u dogledno vrijeme i na druge utvrde šireg petrinjskog kraja.

Zaštitni znak projekta „Utvrde petrinjskog kraja“. Design: „Babushke“, 2012. fotografija h-r-z.hr
Karta šireg petrinjskog kraja s označenim utvrdama Klinac, Pecki i Čuntić. Preuzeto s: earth.google.com. fotografija h-r-z.hr

Sve tri utvrde bile su izgrađene sredstvima Zagrebačke biskupije do sredine 16. stoljeća kao dio protuosmanskog obrambenog sustava unsko-savsko-kupskog prostora. Utvrde su svojim oblikom bile prilagođene potrebama novog načina ratovanja ranog novovjekovlja. Način gradnje ukazuje na brzinu izvođenja radova, također uvjetovanu potrebama obrane. Unatoč svojim dobrim geostrateškim položajima, sve tri utvrde već su na kraju 16. stoljeća prestale biti u funkciji.

Peterokutna utvrda Klinac nalazi se na jugoistočnim obroncima Hrastovičke gore. Utvrda je smještena na izuzetno dobrom geostrateškom položaju s kojega se pruža pogled do Medvednice na sjeveru, Moslavine i Slavonije na istoku, južnih obronaka Zrinske gore na jugu te Petrove gore na zapadu.

 Pogled na južno pročelje utvrde Klinac prije početka radova. Snimio: J. Szatanek, 2009. (preuzeto s: http://www.varak.hu)  fotografija h-r-z.hr

Pogled na sjeverni kut i sjeverozapadno pročelje utvrde Klinac nakon konzervatorsko-restauratorskih građevinskih radova. Snimio: J. Kliska, 2011. (arhiv HRZ-a) 
 

Pogled na sjeverozapadni kut utvrde Klinac nakon konzervatorsko-restauratorskih građevinskih radova. Snimio: J. Kliska, 2011. (arhiv HRZ-a)
 

Pogled iz zraka na utvrdu Klinac nakon konzervatorsko-restauratorskih građevinskih radova. Snimio: J. Kliska, 2011. (arhiv HRZ-a) 
 

Pogled iz zraka na utvrdu Klinac nakon konzervatorsko-restauratorskih građevinskih radova. Snimio: J. Kliska, 2011. (arhiv HRZ-a) 
 

Kružna utvrda u Hrvatskom Čuntiću izgrađena je nad dolinom rijeke Petrinjčice, a kontrolirala je cestovnu komunikaciju koja je vodila iz srca Pounja prema Hrastovici i Kupi.

 Pogled na utvrdu Ćuntić s juga snimila T.Pleša 2012 fotografija h-r-z.hr

Pogled na utvrdu Čuntić s istoka prije početka radova. Snimila: T. Pleše, 2011. fotografija h-r-z.hr

 Pogled na utvrdu Čuntić iz zraka. Snimio: J. Kliska, 2011. (arhiv HRZ-a).

Pravokutna utvrda Pecki izgrađena je na izduljenom obronku nad potokom Utinja. Prostor oko utvrde bio je ograđen zidom te je služio kao pribježište okolnom stanovništvu, a u sličnu svrhu služile su i pećine pod utvrdom.

Pogled na utvrdu Pecki s istoka. Snimila: T. Pleše, 2012. fotografija h-r-z.hr

Pogled na utvrdu Pecki s jugoistoka. Snimila: T. Pleše, 2012.  fotografija h-r-z.hr

 Pogled na unutarnju stranu jugoistočnog pročelja utvrde Pecki. Snimila: T. Pleše, 2012. fotografija h-r-z.hr

Radovi na utvrdi Klinac započeli su 2007. godine izradom tehničke dokumentacije („ARP d.o.o.“). Tijekom 2011. godine dovršena su arheološka istraživanja u unutrašnjosti utvrde, a konzervatorsko-restauratorski radovi bili su usmjereni isključivo na saniranje velikih urušenja zidne mase nastalih atmosferilijama te udarima streljiva iz ratova 20. stoljeća (Hrvatski restauratorski zavod i „C.D. gradnja d.o.o.“). Ujedno je napravljena i cjelokupna arhitektonska dokumentacija („Vektra d.o.o.“). U 2012. godini je dovršen (i potvrđen) glavni projekt njene obnove (Hrvatski restauratorski zavod i „Vektra d.o.o.“).

Tijekom 2012. godine započeli su istražni i dokumentacijski radovi na utvrdi u Hrvatskom Čuntiću. Napravljen je snimak postojećeg stanja s opsežnim elaboratom (Hrvatski restauratorski zavod i „Vektra d.o.o.“).

Projekt »Utvrde petrinjskog kraja« osmišljen je u skladu s načelima razvojne vizije turističkih potencijala Petrinje i njene šire okolice. Naglašene povijesno-kulturne vrijednosti ovih utvrda skladno su se uklopile u već postojeću edukativno-turističku ponudu. Ova tri bastiona ranonovovjekovnog krajobraza bit će povezana biciklističkim, planinarskim i konjičkim stazama, otvarajući tako brojne mogućnosti razvoja ruralnog turizma.

Ovako koncipiran projekt koji integrira istraživanje, obnovu i revitalizaciju, s jasnim ciljem održivosti i jakim potencijalom za buduće širenje, već je sada – iako tek u jednoj od svojih međufaza na putu do konačne realizacije – uzoran model za osmišljavanje čvrsto utemeljenih i dugoročno održivih kulturno-turističkih proizvoda, u kojima ravnopravno participiraju stručnjaci iz više područja, tijela uprave i samouprave na državnoj i lokalnim razinama te udruge građana odnosno lokalna zajednica.

 
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.