Istraživanje kompleksa dvorca Brezovice

Izvor: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za povijest umjetnosti/povum.ffzg.unizg.hr

U prostorijama društva Povjesničara umjetnosti Hrvatske odražano je predstavljanje publikacije “Istraživanje kompleksa Brezovica” – treća faza. Publikaciju su predstavili: dr. sc. Zvonko Maković, predsjednik DPUH-a, dr. sc. Dubravka Botica, urednica, dr. sc. Jasmina Nestić, Andrea Manzoni i Nika Šimičić, članice uredništva. Projekt istraživanja se odvija na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, na diplomskom studiju povijesti umjetnosti u kojem sudjeluju nastavnici i studenti fakulteta.

Voditelj istraživanja je doc.dr. Dubravka Botica, a suradnici dr.sc. Marko Špikić, dr.sc. Jasmina Nestić i mr. sc. Dijana Požar iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Nastavno-istraživački projekt Interdisciplinarna istraživanja kompleksa dvorca Brezovica odvija se od 2010. godine, a njegovo pokretanje potaknuto je lošim stanjem dvorca i devastacijama građevine i zidnih slika. Prvotno je planiran kao multidisciplinarni nastavno–istraživački projekt, u kojemu bi nastavnici i studenti različitih fakulteta i struka kroz međusobnu suradnju imali priliku u praksi primijeniti teoretska znanja vezana uz različite aspekte istraživanja i zaštite kulturne baštine, te upozoriti na neprimjereno stanje dvorca. Tijekom rada na projektu konkretnije je realizirana suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjekom za restauriranje-konzerviranje umjetnina (voditeljica projekta doc. mr. Suzana Damiani).

brezovicabrezovica1brezovica2

Fotografije Marina Horvatin

Prva faza istraživanja – 2010./2011

Istraživanja studenata i nastavnika te suradnika Odsjeka za povijest umjetnosti usmjerena su na dva područja, odnosno teme istraživanja. Prva je bila prikupljanje literature, dokumentacije i arhivske građe o dvorcu, pohranjene u arhivima, knjižnicama i fototekama različitih kulturnih i znanstvenih institucija. Pritom se ustanovilo da, iako se radi o jednom od značajnijih spomenika iz baroknog razdoblja, dvorac Brezovica nije do sada dostatno istražen i zastupljen u znanstvenoj literaturi. Također, brojna su se pitanja otvorila vezana i uz najznačajnije umjetničko djelo u dvorcu, oslik središnje dvorane s prizorima iz Sedmogodišnjeg rata, u kojem je sudjelovao Josip Kazimir Drašković, a koje su izvedene za vrijeme njegova sina, Ivana VIII. Draškovića.

Druga tema istraživanja je sama građevina. Provedena je detaljna analiza i opis postojećeg stanja, koliko je to bilo moguće uslijed nedostatne arhitektonske dokumentacije. Provedena su istraživanja povijesnih podataka, prije svega o vlasnicima dvorca Brezovica, od kojih treba istaknuti najznačajnije: obitelj Drašković, bana Ignjata Gyulaya te Zagrebačku nadbiskupiju, odnosno nadbiskupa Antuna Bauera. Povijest gradnje dvorca pokazala se znatno složenijom nego li se to ranije smatralo – trokrilni dvorac s ugaonim kulama kakav danas vidimo, rezultat je sukcesivnih pregradnji i dogradnji. Pretpostavke o fazama gradnje temelje se na arhivskim podacima i analizi građevine, a potvrđene su i otvaranjem građevinskih sondi.

Suradnici prve faze projekta:

Ana Ćurić, Vanja Jarni, Ana Kaniški, Mateja Kuka, Igor Loinjak, Jelena Mužar, Nataša Pašić, Iva Raič Stojanović, Mirna Ratkajec, Martina Salaj, Pavica Šonjić, Antonia Tomić i Maja Žvorc

Rezultati prve faze istraživanja prezentirani su u knjizi Multidisciplinarna istraživanja kompleksa dvorca Brezovica. Izvještaj prve faze istraživanja studenata Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta i Odsjeka za restauriranje-konzerviranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2012., (ur. Dubravka Botica). Publikacija je tiskana sredstvima Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, a projekt i publikacija dobitnici su Rektorove nagrade za akad. godinu 2011./12.

Druga faza istraživanja – 2011./2012.

Druga faza istraživanja, koja je započela u ljetnom semestru akademske god. 2011./12. srodno je koncipirana. Istraživanja arhivske građe usmjerena su na prvo razdoblje, kada je dvorac u vlasništvu obitelji Drašković, te razdoblje nakon 1912. godine, kada je dvorac i posjed kupila Zagrebačka nadbiskupija. Istražena je građa iz Hrvatskog državnog arhiva, Nadbiskupijskog arhiva u Zagrebu te ostavština arhitekta V. Kovačića u Planoteci Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Do sada navedena građa nije bila sustavno istraživana, a podaci o zahvatima u vrijeme nadbiskupa Bauera, koje provodi arhitekt Viktor Kovačić, značajan su doprinos upotpunjavanju slike o ranoj fazi rada jednoga od najvažnijih hrvatskih arhitekata, kao i zahvatima na dvorcu. Daljnja istraživanja na građevini otkrila su zazidane otvore, kojima su potvrđene ranije pretpostavke o fazama gradnje dvorca. Opisano je i analizirano terazzo popločenje dvorca, koje pokazuje srodnosti s popločenjem u dvorcu Oršića u Gornjoj Bistri, te gospodarske zgrade ovog nekada velikog posjeda.

Suradnici druge faze projekta:

Tena Adamić, Kristina Brodarić, Ana Drveni, Kristijan Jerković, Eva Kalogjera, Irena Ravlić, Ivan Roth, Mima Samodol, Nevenka Šarčević, Petra Šlosel, Eva Žile

Rezultati istraživanja prezentirani su u publikaciji koja je objavljena u travnju 2013. Istraživanja kompleksa dvorca Brezovica. Izvještaj druge faze istraživanja studenata Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2013. (ur. D. Botica). Publikacija je tiskana sredstvima Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Treća faza istraživanja – 2012./2013.

U trećoj fazi rada projektu tijekom ljetnog semestra akad. god. 2012./13. nastavljena su istraživanja građevine i razdoblja gradnje, kao i povijesnih podataka o vremenu kada je dvorac bio u vlasništvu nadbiskupa Antuna Bauera. Istraživanje ostavštine konzervatorice Ane Deanović otvara važnu temu prenamjena i promjena na dvorcu nakon nacionalizacije, a na tu temu nadovezuje se istraživanje promjena na dvorcu na temelju fotografske dokumentacije. Oblici otvora na dvorcu Brezovica preciznije su istraženi u nutar korpusa stambene arhitekture 18. stoljeća na Gradecu. Na temelju zapisa i fotografske dokumentacije donesen je i prijedlog kronologije zahvata na osliku središnje dvorane, koji će se nadopuniti rezultatima restauratorskih istraživanja. Koliko je to bilo moguće, nastavljeno je sondiranje u unutrašnjosti dvorca, pri čemu su pronađeni zazidani izvorni otvori na katu, zazidani lukovi na stubištu i izmjene na svodovima stubišta.

Suradnici na projektu: Jelena Behaim, Ina Beović, Ivan Ferenčak, Tea Gorup, Tea Horvatin, Doris Kos, Jelena Mičić, Andrea Manzoni, Lana Momirski, Nika Šimičić

brzovica2brezovica4 brezovica3brezovica5Fotografije Marina Horvatin

On line publikacije možete preuzeti sa web stranice fakulteta:

http://povum.ffzg.unizg.hr/?p=5014

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s