Arheološki lokalitet Mirine – Fulfinum

nasl

Tekst: udrugaaipak.hr/Info ploče
Fotografije: Darko Antolković

Arheološki lokalitet „Mirine – Fulfinum” nalazi se podno tisućljetne gradine Omišalj, u susjednoj uvali Sepen. Lokalitet se rasprostire duž čitave južne površine poluotoka Ert.

municKarta arheološke topografije

Kronološki, u uvali Sepen lokaliteti se mogu nabrojati ovim redoslijedom: Na čistom terenu u početku nastaje grad sa čitavom svojom infrastrukturom. Pretpostavljamo da se sama njegova gradnja može smjestiti u drugu polovinu 1. stoljeća poslije Krista, a prestižni status rimskog municipija stječe gotovo u isto vrijeme – u doba Flavijevaca, kako mu samo puno ime i govori – Municipium Flavium Fulfinum. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je posjedovao glavni gradski trg – Forum – s pripadajućim objektima. Nadalje, u blizini obale istražen je skladišni prostor, te dio luke, koja je nažalost uništena prilikom izgradnje postrojenja DINA-e. Izvan grada tu su ostaci starog puta koji je vodio dalje prema Krku (a s druge strane možda i prema skeli na Vozu, koja je otok mogla spajati s kopnom), a samim tim uz cestu i dvije nekropole, kakav je običaj u rimljana.

Glavni gradski trg – Forum je mjesto gdje su se susretale glavne funkcije urbane sredine rimskog svijeta: političke, ekonomske, religijske i društvene.  Fulfinski forum nalazi se na krajnjem sjeverozapadnom dijelu grada, zasigurno uz rub jedne od glavnih prometnica koja je tekla gotovo u pravocrtnoj liniji prateći orijentaciju obale kroz prostor čitavog naselja, pa vjerojatno i dalje u “kampanju”, u smjeru Krka, preko lokaliteta Mohorov i Njivice. Glavni gradski trg očito je posjedovao sve one zgrade koje su bile potrebne za osnovno funcioniranje grada, prema rimskom predlošku. Tako je u razvijenoj fazi datiranoj u kraj 1. st. poslije Krista u svom središnjem dijelu, ali povučen uz sjeverozapadni rub forumskog prostora koji je zauzimao 1300 m2, stajao glavni forumski hram, posvećen ili kapitolinskoj trijadi, odnosno trima glavnim božanstvima rimske religije Jupiteru, Junoni i Minervi, ili moguće rimskim carevima. Hram jednostavnog izgleda, sa samo četiri stupa u pročelju i jednostavnom i jednostavnom unutarnjom celom podignutom na visinu od otprilike jednog metra ponad hodne površine forumskog zrcala, bio je okružen posvećenim prostom kojeg su tvorili obodni zidovi foruma sa zapadne i sa sjeverne strane, te zid trijema s istočne.

hramMogući izgled hrama na svom izvornom mjestu

Uz zapadnu, dužu stranicucu foruma tekao je niz prostorija – taverni – u koje se zacijelo nije moglo ući direktno s foruma, već sa suprotne strane okrenute moru. U istočnom dijelu foruma smjestila se vrlo dugačka građevina sa svega tri omanje prostorije u svom sjevernom dijelu, kojima je prethodilo veliko unutarnje otvoreno dvorište omeđeno dvama trijemovima. U spomenuti prostor moglo se ući vratima otvorenima u zidu koji je omeđavao prostor forumskog zrcala s te strane. Naposlijetku, ulaz u forumski prostor bio je označen portikom nad kojim je stajao natpis posvetnog karaktera.

Na periferiji grada, sredinom 5. stoljeća gradi se i crkva na Mirinama. Radi se zaista o impozantnoj jednobrodnoj crkvenoj građevini jednostavnog tlocrta u obliku križa. U izvornoj fazi gradnje posjedovala je u pročelju predvorje – narteks ili vestibul, trijem na južnoj strani, te dvije manje pobočne prostorije – preteče sakristiji – sljubljene sjeverno i južno sa ziđem svetišta. Samo svetište jednostavnog je oblika: začelje je ravno, a u njega je upisana slobodnostojeća klupa za svećenstvo. Pred klupom stoji u prostor transepta kratkih krakova isturena „bema” ili dio svetišta zatvoren oltarnom pregradom, koji u svom središtu čuva oltarni grob u obliku križa. U prostoru predvorja, ukopan u živu stijenu i zaliven podnicom od žbuke, pronađen je sarkofag. Uz sarkofag naknadno je smješten i privilegiran grob s dva pokojnika, datiran u razdoblje između 7. i 8. stoljeća. Vjerojatno je u isto vrijeme južnom trijemu nadozidan i atrij, koji u svojim krakovima također posjeduje nekoliko privilegiranih grobnica. Ova će se zajednica razviti kroz stoljeća koja slijede u dobro organiziranu redovničku zajednicu koja će preuzeti, neznamo točno u kojem trenutku, učenje svetog Benedikta, kako nam govore kasniji izvori koji spominju opatiju Svetog Nikole podno Omišlja. Unutar ovog samostanskog kompleksa, uz crkvu koja doživljava preinake prostora i iznutra, nalaze se sa istočne strane manji objekti, memorijalnog, pa zatim i gospodarskog karaktera. Na zapadnoj strani, unutar kasnoantičkog prigradskog kompleksa, najkasnije u 11. stoljeću, smješta se i manja crkva s upisane tri apside, te nadodanom manjom prostorijom s jednom upisanom apsidom u ravno začelje.

 

 

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Arheološki lokalitet Mirine – Fulfinum

  1. Povratni ping: aIPAK Omišalj – projekti | Stari gradovi, utvrde, dvorci i srednjovjekovna kultura

  2. Povratni ping: Povijest Omišlja | Stari gradovi, utvrde, dvorci i srednjovjekovna kultura

  3. Povratni ping: Mirinski češalj, Mirine i čokolada - o čemu je riječ? - arheopress.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.