Udruga „CASONI VECCHI“

Izvor: casonivecchi.hr

Udruga za oživljavanje i zaštitu utvrde „CASONI VECCHI“ nastala je zbog potrebe revitalizacije istoimene utvrde koja se nalazi na Vidikovcu pored vodotornja. Cilj je od neiskorištenog i zapuštenog prostora propadajuće i devastirane utvrde stvoriti prostor primjeren raznovrsnim društvenim aktivnostima, dostupan raznim inicijativama građana svih uzrasta, a posebice mladih. Unutar istoimene udruge, od 2000-te godine o utvrdi se brine skupina članova kojima je cilj briga za obnovu utvrde i aktivno korištenje njenih prostora te formira sekciju Utvrda Monte Paradiso koja dolazi do saznanja o prvom nazivu utvrde.

Dugoročni cilj udruge je projekt „Utvrda Znanja“. “Utvrda Znanja” je koncept razvoja, obnove i prenamjene utvrde u javni, polivalentni multi-kulturalni prostor i njegovu održivost i samofinanciranje. Počiva na vrijednostima civilnog sektora i svoj razvoj temelji na načelima energetske učinkovitosti, izvaninstitucionalne edukacije, sekundarnog iskorištavanja sirovina i inteligentnog raspolaganja imovinom. Promocija tehničke kulture, sporta, znanja, humanitarnog rada i posebno volontiranja također su smjernice koncepta razvoja “Utvrde Znanja”. Glavni cilj projekta je pružiti zajednici, prvenstveno mladima koji gravitiraju području utvrde, mogućnost da animiraju svoje slobodno vrijeme i kroz naše radionice steknu nova znanja, iskustva i upravljačke sposobnosti.

Udruga provodi pet radionica: glazbeni inkubator, sportska, čitaonica, web room i stolarska radionica.

Vrlo interesantan je projekt stolarske radionice. Stolarska radionica je projekt koji na prvu nije toliko primamljiv širom krugu korisnika ali njen bit je za utvrdu od krucijalne važnosti. Njena je primarna uloga izrada i održavanje inventara utvrde, pohrana alata a zatim i održavanje radionica. Želimo u bližoj budućnosti stvoriti uvjete izrade i restauracije prozora, vrata i ostale drvenarije a sve u cilju izbjegavanja skupih troškova profesionalnih stolara. Do sada je učinjeno mnogo ali što zbog opravdanih što neutemeljenih razloga projekt još nije zaživio u svojem punom sjaju. Veći dio alata je u vlasništvu udruge, dio je posuđen a dio se namjerava pribaviti. Ovim putem apeliramo na donacije potrebne da projekt krene dalje, bilo u alatu, drvnoj građi ili novcu. Posebice nedostaje pomoć u znanju, osobama koje su spremne pomoći iskustvom i savjetom. U planu je i otvaranje bravarske radionice čiji su ciljevi, planovi i zahtjevi gotovo identični stolarskoj.

Povijest utvrde

1852 godine u sklopu fortifikacije grada Pule, s početnih 12 kružnih tvrđava, gradi se u prstenastom obliku fort Casoni Vecchi s primarnom namjerom zaštite grada od eventualnih napada s mora. Tvrđava posjeduje 16 kazamata, od čega samo jedan nije služio kao topovski položaj. Fort je sa stražnje strane bio opremljen i za borbu “prsa o prsa”, a njenu neosvojivost garantirali su dva pokretna mosta, te okolni rov. Tvrđave su konstruirane kao samodovoljne zajednice, a u slučaju opsade, sistemima cisterne stvarala se više nego dovoljna zaliha vode. Nakon novih artiljeriskih rješenja i preustroja fortova, Casoni Vecchi gubi smisao i preuređuje se u vojarnu bez teškog naoružanja. Skidaju se neki od kamenih elemenata, a krov se pokriva betonom. Upravo na betonskim preinakama stoje potpisi vojnika s najranijim datumom iz 1890 godine. Postoji podatak da je u 1. svjetskom ratu, točnije 1917. godine, tvrđava bila metom napada talijanske avijacije. Tijekom talijanske okupacije Pule, tvrđave koje nisu zadovoljavale vojne uvjete prepuštene su nemaru i devastaciji.

Ovim putem zahvaljujemo svim sponzorima i donatorima koji nas prate sve ove godine i bez čije pomoći ne bi postigli ovakve rezultate. Mnogi su pomogli radom, financijama, svojim proizvodima ili doniranjem starog alata i predmeta koji su nama itekako značajni.

Ako ste i Vi željni pomoći na bilo koji način budite slobodni kontaktirati nas.

casonivecchi.hr

Ovaj unos je objavljen u Udruge i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.