Putovi Zrinskih

Izvor: zrinskiroute.eu

Turistička promocija tematskih putova obitelji Zrinski u prekograničnom području – Putovi Zrinskih novi je turistički projekt koji zajednički organiziraju Hrvatska i Mađarska. Sa hrvatske strane u projektu sudjeluju Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Međimurske županije.
Kroz tematske rute turisti mogu iz prve ruke doživjeti kako su Zrinski oblikovali širu regiju. Projektom se nastoji etablirati Međimurje kao turistička destinacija kako za domaće tako i za međunarodno tržište.
EU projekt Putovi Zrinskih temelji se na prekograničnoj suradnji Mađarske i Hrvatske, odnosno partnera iz Sigetvára i Međimurja, koji njeguju tradiciju obitelji Zrinski. Projektom se nastoji etablirati Međimurje i Szigetvár kao turističke destinacije za domaće i međunarodno tržište. Tradicija, povijest, mjesta i spomenici povezani s obitelji Zrinski smatraju se važnim za razvoj turizma obje regije. Članovi obitelji Zrinski bili su redom političari, diplomati, hrvatski banovi, ratnici, gospodarstvenici, pjesnici te zagovaratelji ideje suvereniteta Hrvatskog-ugarskog kraljevstva, a Nikola IV. (1508. – 1566.) i Nikola VII. (1620. – 1664.) bili su europski poznate osobe.
Glavna je svrha projekta izrada tematskih putova kroz koje će se moći istraživati povijest obitelji Zrinski na području dviju regija, prezentirati sadržaj posjetiteljima kroz uporabu visokih tehnologija na glavnim info točkama projekta te obilaziti područja uključena u tematski put. Lokacije tematskog puta, kojima se povezuje cijeli prostor Međimurske županije te se nadovezuje na slične tematske putove u Mađarskoj, odabrane su kako bi se kulturno-povijesno nasljeđe obitelji Zrinski iskoristilo u turističke svrhe, ali i približilo javnosti. Povijesni značaj obitelji Zrinski i lokacija na kojoj su nekada boravili i njome gospodarili, može biti atraktivni čimbenik posjećenosti, posebice kroz moderan način prezentacije sadržaja. Projekt se temelji na građi 16. i 17. stoljeća, no kroz moderni i edukativni prikaz sadržaja visoko tehnološkim alatima predstavlja turističku ponudu s karakteristikama 21. stoljeća.

Čakovec

Veduta tvrđave Čakovec autora Johanna Ledentua, nastala oko 1639. godine

Gospodarski i kulturni procvat Čakovca, kao i čitavog Međimurja, počinje vladavinom obitelji Zrinski u čiji posjed dolazi 1546. godine i ostaje sjedište obitelji narednih 150 godina. Tvrđava Čakovec u vrijeme Zrinskih ojačana je dodatnim graditeljskim aktivnostima te je postala jednom od najvažnijih u Međimurju, a paralelno je građena i raskošna četverokutna renesansna palača. Čakovečki je grad tako postao mješanac starog wasserburga i renesansne tvrđave. Danas jednostavno zvan Stari grad Zrinskih, spomenik je nulte kategorije te jedna od najznačajnijih znamenitosti ne samo Međimurja, već i kontinentalne Hrvatske općenito.

U vrijeme Zrinskih Čakovec je bio i važno trgovište. Grof Juraj IV. Zrinski svojom poveljom od 29. svibnja 1579. godine i davanjem privilegija stanovnicima podgrađa čakovečke tvrđave osigurao je razvitak Čakovca kao slobodnog trgovišta. Osim toga, u vrijeme Nikole VII. Zrinskog u Čakovec dolaze franjevci kojima su Zrinski financijski potpomogli da krenu s izgradnjom samostanskog kompleksa s crkvom sv. Nikole, završenih sredinom 18. stoljeća.

Siget

U razdoblju Zrinskih, Siget je predstavljao jednu od najvažnijih graničnih utvrda u zemlji. Sastojao se od četiri dijela: unutarnje utvrde, vanjske utvrde, staroga grada i novoga grada. Grad je poznat po opsadi iz 1566. godine kad su se brojčano nadmoćnijoj osmanlijskoj vojsci sultana Sulejmana Veličanstvenog od najmanje 60 000 vojnika suprotstavile snage sigetskog kapetana Nikole IV. Zrinskog (oko 2500 vojnika). Nakon gotovo jednomjesečne opsade, Nikola Zrinski se s preostalim braniteljima probio iz utvrde i junački poginuo. Grad je konačno osvojen no osmanlijska je vojska znatno oslabljena hrabrim otporom branitelja te Sulejmanovom smrću za vrijeme opsade. Nakon što je pokoren, Siget je ostao pod osmanlijskom vlašću do 1689. godine. Povijesna je utvrda danas obnovljena i diljem grada su postavljeni spomenici koji časte žrtvu Zrinskog i njegovih ljudi.

Na interaktivnoj karti koja se nalazi na web stranici možete pronaći sva mjesta koja su povezna sa obitelji Zrinski.

http://zrinskiroute.eu/ruta/

Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.