Dani otvorenih vratiju HRZ-a – Služba za arheološku baštinu

Izvor: Hrvatski restauratorski zavod

U sklopu Dana otvorenih vratiju Hrvatskog restauratorskog zavoda održana je prezentacija Službe za arheološku baštinu. Prezentaciju je održala dr.sc.Tajana Pleše, voditeljica Odjela za kopnenu arheologiju, kojom je posjetitelje upoznala sa Službom za arheološku baštinu i projektima koje provode.
Služba za arheološku baštinu čine četiri odjela:
– Odjel za kopnenu arheologiju, sjedište Zagreb
– Odjel za kopnenu arheologiju, sjedište Juršići
– Odjel za podvodnu arheologiju
– Odjel za restauriranje arheoloških nalaza
Osnovna djelatnost Zavoda je konzerviranje i restauriranje nepokretnih kulturnih dobara (graditeljskog naslijeđa, zidnih slika i mozaika, kamene plastike, štukatura), pokretnih kulturnih dobara (štafelajnog slikarstva, drvene polikromirane skulpture, umjetnina na papiru i od kože, namještaja, predmeta od tekstila i metala), arheološke baštine te drugih predmeta kulturnog, povijesnog ili tehničkog značaja.

foto1foto2ODJEL ZA KOPNENU ARHEOLOGIJU
Kopnena arheološka istraživanja provode se u okviru djelatnosti Hrvatskog restauratorskog zavoda od 2001. godine. Odjeli sa sjedištima u Zagrebu i Juršićima provode istraživanja na području cijele Republike Hrvatske.
Svako arheološko istraživanje koje provode Odjeli za kopnenu arheologiju, bez obzira na to je li ono sustavno, zaštitno, revizijsko ili probno, nadzor ili samo pregled terena. obavlja se međunarodno priznatim interdisciplinarnim metodama. Pri istraživanjima se koristi odgovarajuća suvremena oprema za prostorno određenje i dokumentiranje nalazišta i nalaza. Po dovršetku istraživanja svi se pronađeni nepokretni i pokretni nalazi obrađuju u skladu sa standardima struke, a nalazište se valorizira interdisciplinarnim znanstvenim pristupom.
U skladu s rezultatima valorizacije određuju se privremene i trajne metode zaštite nalazišta (konzerviranje, restauriranje i prezentiranje), što se detaljno opisuje u konzervatorskoj studiji koja je sastavni dio završnog elaborata.
Navedeni principi rada primjenjuju se na prapovijesnim nalazištima, antičkim cijelinama te sakralnoj i profanoj baštini od kasne antike do ranog novog vijeka.

rekonREKOGNOSCIRANJA VELIKIH PROSTORNIH CJELINA

foto3

Istraživanja, dokumentiranje i prezentiranje starih gradova i utvrda.

fotofoto2fotogar

ODJEL ZA PODVODNU ARHEOLOGIJU
Odjel za podvodnu arheologiju djeluje u okviru Hrvatskog restauratorskog zavoda od 2004. godine. Djelatnost je usmjerena prema sustavnom i zaštitnom istraaživanju podvodnih arheoloških nalazišta, ostvarivanju projekata međunarodne suradnje, rekognosciranju Jadranskog mora, rijeka i jezera, obavljanju stručnog uviđaja prilikom dojave novih te revizijskog istraživanja registriranih nalazišta. Primarni je cilj Odjela zaštita lokaliteta in situ. U tom se kontekstu Odjel smatra pionirom zaštite podvodnih nalazišta metalnim kavezima, sukladno UNESCO-voj Konvenciji o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine. Nizom aktivnosti djelatnici Odjela rade na senzibilizaciji i edukaciji šire znanstvene javnosti o važnosti zaštite podvodne kulturne baštine.
Među inim, djelatnici Odjela sustavno istražuju nalazišta s potonulom arhitekturom, antičke brodolome s teretom amphora i stakla, brodolom novog vijeka s teretom keramike iz Iznika te nalazišta koja su datirana u vrijeme 1. i 2. svjetskog rata.
pod1pagepageODJEL ZA RESTAURIRANJE KOPNENIH ARHEOLOŠKIH NALAZA
Odjel je utemeljen 2002. godine kao skromna radionica s jednim restauratorom. Do danas je prerastao u dobro opremljen odjel u kojem rade konzervatori-retsuratori specijalizirani za obradu pokretnih arheoloških nalaza od keramike, stakla, metala, kamena i organskih materijala. Predmeti se konzerviraju i restauriraju najsuvremenijim metodama i materijalima, a posebna se pažnja pridaje kvaliteti izvedenih radova i dokumentaciji, kao i ostalom usavršavanju te unaprijeđivanju procesa. Restauratori prema potrebi sudjeluju i u terenskom arheološkom radu. Osim s arheolozima i drugim stručnjacima iz HRZ-a, uspješno surađujemo i s Ministarstvom kulture RH i nizom drugih institucija, kao što su muzeji, fakulteti i Institut za arheologiju.
Povremeno predstavljamo radove objavljivanjem članaka u znanstvenim publikacijama i na savjetovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.
123456Jedna od djelatnosti je i izdavanje publikacija. Zavod izdaje časopis “Portal” koji je recenzirani  znanstveni časopis, a  redovito izlazi od 2010. godine. Usmjeren predstavljanju znanstvenih i stručnih članaka o istraživanjima, radovima, rezultatima, teorijskim promišljanjima i povijesnim prikazima, Portal svoje stranice pruža jednako djelatnicima Zavoda, kao i svima koji se stručnim doprinosima i novim znanstvenim spoznajama žele uključiti u promišljanje i afirmaciju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti. Zahvaljujući opsežnim sažetcima na engleskom jeziku svaki je članak u svom osnovnom sadržaju dostupan i inozemnim stručnjacima.
Uz bogato ilustrirane znanstvene i stručne članke, Portal na priloženome CD-u sadrži i godišnji pregled svih programa istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova Hrvatskog restauratorskog zavoda provedenih u godini koja prethodi objavi broja.

Sve publikacije Hrvatskog restauratorskog zavoda možete pronaći na njihovoj web stranici.

http://www.h-r-z.hr/index.php/djelatnosti/publikacije

Sve fotografije i tekstovi ustupljeni su ljubaznošću Hrvatskog restauratorskog zavoda i zaštićeni su autorskim pravima.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.