Otvorena izložba „Stoljeće nakon Laszowskog“ na Starom gradu Dubovcu

Izvor: h-r-z.hr

izl

U Starom gradu Dubovcu otvorena je danas izložba „Stoljeće nakon Laszowskog“. Autori izložbe su Tajana Pleše iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Mario Stipaničević iz Hrvatskog državnog arhiva, a uz ove institucije organizator je i Družba „Braća hrvatskog zmaja“.

Emilij Laszowski Szeliga (1. travnja 1868. – 28. studenoga 1949.), pripadnik hrvatske intelektualne elite na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, posvetio je život hrvatskoj prošlosti i kulturnoj baštini. Iako pravnik po struci, bio je privržen povijesnim znanostima što se očitovalo u njegovom iznimno bogatom stvaralačkom opusu od nekoliko tisuća objavljenih radova kojima je doprinio razvoju brojnih stručnih i znanstvenih polja: od povijesti i povijesti umjetnosti, arhivistike, pečatoslovlja i grboslovlja do fotografije i konzervatorstva. Takvim je interdisciplinarnim pristupom te zanesenjačkim marom i ljubavlju prema značenju i ljepoti hrvatske kulturne baštine istraživao prošlost Zagreba, Turopolja, Pokuplja, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, Like i Primorja, stvorivši tako temelje povijesne topografije. Jednako je opsežno i raznovrsno bilo njegovo djelovanje u javnoj i kulturnoj djelatnosti. Kao Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ potaknuo je osnivanje triju ustanova iznimno važnih za kulturni boljitak Zagreba: Knjižnicu slobodnoga i kraljevskoga glavnoga grada Zagreba (danas Knjižnice grada Zagreba), Arhiv slobodnoga i kraljevskoga glavnoga grada Zagreba (Državni arhiv u Zagrebu) te Muzej slobodnog i kraljevskoga glavnoga grada Zagreba (Muzej grada Zagreba). Ujedno je na njegov poticaj osnovano Društvo za spasavanje, prethodnica današnjeg Zavoda za hitnu medicinu.

Na izložbi su predstavljene usporedne fotografije koje je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće svojim objektivom snimio Emilij Laszowski te one suvremene, snimljene iz istog rakursa, koje su snažno svjedočanstvo o promjenama koje su se dogodile tijekom minulog stoljeća u hrvatskom kulturnom krajoliku.

Izložba „Stoljeće nakon Laszowskog“ premijerno je predstavljena u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu u studenome 2014. godine uz istoimeni znanstveno-stručni skup.

Knjigu sažetaka možete preuzeti ovdje.

Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji, Projekti i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.