Razna lica fortifikacija

Izvor: klisandtell.com

INOVACIJE U KULTURI – DIGITALNA INTERPRETACIJA FORTIFIKACIJA

“Digitalna interpretacija, pripovijedanje, event menadžment. Sve su to inovativna rješenja i aktivnosti koja oživljavaju lokalitete, prikazuju povijesna događanja na svjež i inovativan način, omogućavaju ostvarenje novih turističkih sadržaja i bogatiju ponudu za raznu dob i grupe posjetitelja, a samim time doprinose povećanju broja radnih mjesta i gospodarskom razvitku lokalne zajednice.” Mirna Karzen, u ime organizacijskog tima konferencije Razna lica fortifikacija

U Hrvatskoj postoji nevjerojatno veliki broj fortifikacija, dvoraca, kurija, tvrđava i ostalih zdanja koja svjedoče o davnim povijesnim vremenima, osvajanjima, bitkama, romansama, legendama i mitovima. Na konferenciji će govornici predstaviti neke od brojnih primjera srednjevjekovnih utvrđenja – dijelova gradova (Karlovac, Osijek) do tvrđava i gradina (tvrđava Klis, Fortica na Hvaru, Sv. Mihovil, Sv. Nikola i Sv. Ivan u Šibeniku, Tvrđava Brod, Trsatska gradina u Rijeci, Punta Christo u Puli, Medvedgrad u Zagrebu, i dr.) do dvoraca (Trakošćan, Frankopanski kaštel, Veliki i Mali Tabor, i dr.). Neka su od tih zdanja trenutno u procesu revitalizacije, neka se ljeti transformiraju u pozornice na kojima se odvijaju predstave, koncerti i performansi, neka su osvjetljena, a neka svake godine sve više propadaju i predaju se zubu vremena.
Infrastrukturna obnova je zahtjevna i skupa. Na većini fortifikacija i objekata nisu u potpunosti provedena arheološka istraživanja niti postoje konzervatorske podloge. Imovinsko pravni odnosi nisu u potpunosti riješeni. Sve su to prepreke za fizičku rekonstrukciju ovih lokaliteta.

CILJEVI KONFERENCIJE

  • Prezentirati potencijal i oživjeti značaj ovim jedinstevnim i kulturnim zdanjima, ali kroz demonstraciju primjera dobre prakse prikazati razne mogućnosti kojima se na jednostavniji i tehnološki inovativan način može oživjeti povijest te lokalitete ponovno staviti u centar pažnje posjetitelja.
  • Prezentirati mogućnosti financiranja projekata kroz EU fondove kako bi se moglo krenuti i u konkretnu realizaciju inovativnih i kreativnih projekata oživljavanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
  • Povezati gradove i općine na čijim se lokalitetima ova zdanja nalaze sa ICT tvrtkama koja mogu ponuditi tehnološka rješenja kroz kreiranje holograma, mobilnih aplikacija, 3D prikaza, video igara i dr. te na taj način oživjeti priče, legende, aktivnosti unutar zidina na zanimljiv, interaktivan i dinamičan način.
  • U sklopu konferencije, a u okviru HERA Adriatic projekta, razviti novu kulturnu rutu kao primjer lokalne rute koja se dalje može razvijati i povezivati sa brojnim postojećim povijesnim i kulturnim rutama u Europi.

Detaljan program konferencije možete pronaći na web stranici.

Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.