Dionizijske svečanosti 2015.

Izvor: andautonija.hr

U Arheološkom parku Andautonija u organizaciji udruge Andautonija održane su Dionizijske svečanosti 2015. – Festiva Antike. Od 2007. godine priređuju se „Susreti u Andautoniji” u organizaciji Udruge Andautonija. Izložbama i raznim događanjima obrađuju se pojedine teme iz života rimskoga grada. Osim muzeološke prezentacije rimskoga grada Andautonije u samom mjestu Šćitarjevu dobro je prezentirati i kulturnu i prirodnu baštinu (arheologija, kultura etnologija i priroda).

Narednih godina događaj dobiva drugo ime “Dionizijske svečanosti”

Dionizijske svečanosti su doprinos Udruge Andautonija koja sa svojim bogatim a na povjesnim temeljima pripremljenim programom dočaravaju barem na jedan trenutak „antiku“ u Šćitarjevu i tako daju publici odnosno posjetiteljima iluziju Andautonije „u živo“ ! Uz temeljni sadržaj (program za djecu, rimska tržnica, rimska i tradicionalna hrana, stari zanati, izložba vina, rimski logor, antički nogomet, …..) pripremamo svake godine jedan centralni (novi) sadržaj kao glavnu atrakciju manifestacije. Uz temeljni sadržaj (program za djecu, rimska tržnica, rimska i tradicionalna hrana, stari zanati, izložba vina, rimski logor, antički nogomet, …..) pripremamo svake godine jedan centralni (novi) sadržaj kao glavnu atrakciju manifestacije.

Vojni logor XII legije i legionarska škola

Antički nogomet
Kvadriga – trijumfalna kola

U sklopu manifestacije prezentirani su i stari, već polako zaboravljeni i izumirući zanati.

Andautonija je starorimsko naselje i municipij u blizini rijeke Save na mjestu današnjega sela Šćitarjevo u Hrvatskoj, južno od Zagreba i u blizini Velike Gorice. Tu rimsku naseobinu osnovali su Rimljani u 1. stoljeću poslije Krista na tadašnjem toku rijeke Save, te je do kraja 4. stoljeća bila glavno upravno, političko i kulturno središte tog dijela Panonije. Andautonija je strateški izgrađena na trasi rimske ceste Siscia – Petovio (Sisak-Ptuj). Bila je municipij u obliku nepravilna šesterokuta s visokim pravnim statusom, a tijekom 400 godina i administrativno-upravni, kulturni te vjerski centar zagrebačkog dijela Posavine. Postajao je termalni kompleks s vodovodom, kanalizacijom i sustavom za zagrijavanje prostorija. Također se na temelju reljefa božice Nemeze, zaštitnice gladijatorskih igara, pretpostavlja postojanje građevine amfiteatra na području naselja. Tijekom iskapanja, koja se provode od 1981. godine, nađeni su tanjuri, vrčevi, oruđe, posuđe, novac careva iz razdoblja od Tita do Valesa te tragovi ceste i nekropola. Izgradnjom Andautonije počinje urbanizacija tog dijela Panonije koja traje do kraja 4. stoljeća. Nakon Andautonije i njenog urbanizacijskog procesa, nema značajnije urbanizacije sve do druge polovice 20. stoljeća. 

Arheološki park „Andautonija” otvoren je 1994. godine u Šćitarjevu. Arheološko nalazište s ostacima zgrada i ulica otvoreno je za javnost, a pod brigom je Arheološkog muzeja u Zagrebu. Za vrijeme popravka župne crkve u Šćitarjevu 1768. godine, pronađen je dio spomenika carici Hereniji Etruscili (vidi sliku), ženi cara Decija, koji je vladao od 249. do 251. godine. Natpis glasi: Herenniae Etruscillae Aug(ustae), matri cast(rorum), conjugi d(omini) n(ostri) Deci(i) p(ii) f(elicis) Aug(usti) r(es) p(ublica) And(autoniensium).

„Arheološki park Andautonija“ je zahvaljujući Arheološkom muzeju u Zagrebu jedno od najbolje uređenih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj i već sada preuzima ulogu glavne turstičke atrakcije na području Velike Gorice koju posjećuje velik broj posjetitelja, posebice školske djece. Kao najpoznatiji turstički lokalitet na području Velike Gorice ubraja se u jedan od rijetkih arheoloških antičkih lokaliteta koje se uređenošću može mjeriti sa sličnim lokalitetima u Europi.

U organizaciji Arheološkog muzeja grada Zagreba svake se godine održava manifestacija pod nazivom „Dani Andautonije”.

Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.