Održane Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru

Izvor: veliki-tabor.hr

U starom gradu Veronike Desinićke oživjeli su povijesni likovi i legende, pored viteških borbi, dvorskih luda i žonglera posjetitelji su mogli sudjelovati i u brojnim radionicama te upoznati tradicionalne vještine i zanate. U impresivnom atriju Velikog Tabora oživjelo je slavno doba viteštva, legendarno doba Veronike Desinićke koja je prema usmenoj predaji zazidana u zid Velikog Tabora upravo u vrijeme kralja Sigismunda i kraljice Barbare, povijesnih likova koji su zajedno s Veronikom Desinićkom uprizoreni u sklopu Srednjovjekovnih svečanosti.

(Izvor: FB stranica Dvor Veliki Tabor)

Žongleri u Velikom Taboru

Vitezovi Viteškog reda sv. Nikole iz Varaždina nastupali su u Velikom Taboru tijekom posljednje subote Srednjovjekovnih svečanosti 26.09. 2015. Pored demonstracije srednjovjekovnih borbenih taktika i viteških mačevalačkih dvoboja ova je viteška skupina izvela i humoresku Traži se vitez hrabar i lutkarsku predstavu Sveti Juraj i zmaj.

Viteški dvoboji

Privođenje tata

Zajedno sa viteškom skupinom iz Varaždina nastupila je i njihova glazbena interpretatorica Ruža Pospiš. U glazbenom dijelu svečanosti nastupile su Flautine iz Glazbene škole Pregrada te Mario, Dario i Mihael na frulicama i gitari pod vodstvom profesorice Gorane Šragalj Tomašić. Srednjovjekovne pučke plesove izvela je plesna skupina Veronika Desinićka, renesansne plesove izvodila je plesna skupina Divertimento pod vodstvom baletne umjetnice Vlaste Rittig.

(Izvor: FB stranica Dvor Veliki Tabor)

Renesansni plesovi

Desinićki kuburaši označili su početak Srednjovjekovnih svečanosti te prezentirali izradu baruta. Bačvar je prezentirao izradu bačvi a lukar izradu lukova. Srednjovjekovna vještica proricala je sudbinu zainteresiranima. Veliki broj posjetitelja angažirao se i u muzejskim radionicama Izrada kruna, Sagradimo Veliki Tabor zajedno a mogli su pogledati i lutkarsku predstavu Veronika Desinićka u izvođenju srednjovjekovnog putujućeg kazališta Ioculatori.

Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.