Noć muzeja 2016.

 11988317_1086871251323622_2346751148513224955_n
Izvor: nocmuzeja.hr

Noć muzeja 2016. održat će se 29. siječnja 2016. od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći. Jedanaestu Noć muzeja obilježit će tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena. Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. st., političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga će se u Noći muzeja 2016. još jednom posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja.

Prilika je to za obilazak utvrda/dvoraca, tj muzeja koji se nalaze u njima. Popis muzeja (u utvrdama/dvorcima) koji sudjeluju u Noći muzeja prema abecednim redom mjesta u kojem se nalaze.

Bednja

Dvor Trakošćan

U ovogodišnjoj Noći muzeja posjetitelji Trakošćana će moći razgledati stalni postav i filatelističku izložbu Kluba mladih filatelista “Trakošćan”. Održati će se predavanje “Što je filatelija?!”. Posjetiteljima će se kroz dramsku izvedbu predstaviti novomarofska grofica Lujza Erdody, te će se kroz edukativno-kreativnu radionicu moći upoznati sa načinom izrade grofičinih ruža, kinča i vijenaca. Također moći će se degustirati grofičini kruščići i bomboni, kao i tradicionalni “biciklini”.

Dvor Trakošćan – Program

Benkovac

Zavičajni muzej Benkovac  (Kaštel Benković)

Zavičajni muzej Benkovac predstavit će u Noći muzeja 2016. g. rad muzeja kroz stručna vodstva kroz muzej, predavanje o važnostima lokalnog stanovišta za očuvanje kulturne baštine, međuinstutcionalnu suradnju s Arheološkim muzejem Zadar i Odjelom za arheologiju FFZg Sveučilišta u Zagrebu u vidu predavanja dr. sc. Ivora Karavaića te izložbe o nalazištima srednjega paleolitika u Dalmaciji, rezultati istraživanja, autora dr. sc. Ivora Karavanića i Natalije Čondić, višeg kustosa Arheološkog muzeja Zadar.

Zavičajni muzej Benkovac – Program

Čakovec

Muzej Međimurja  (Stari grad Zrinskih)

Muzej Međimurja Čakovec u 11. Noći muzeja, koja će se održati u petak 29. siječnja 2016. godine, nastavlja s vlastitim, već tradicionalnim konceptom predstavljanja kulturno-povijesnog nasljeđa jedne međimurske općine ili grada (Međimurje se sastoji od 22 općine i tri grada). Kao regionalni muzej kojemu je osnovna zadaća sabiranje, istraživanje i prezentacija materijalne i duhovne baštine s područja čitavog Međimurja, na Noć muzeja potičemo aktivno prožimanje muzejske institucije s živim organizmom i udrugama koje održavaju kulturnu baštinu živom u vidu plesa, pjesme, zanata, specifične nošnje i pripremi tradicionalnih jela. Ove godine svoje povijesno i kulturno nasljeđe prezentirat će nam općina Goričan. Šesta je općina po broju stanovnika u Međimurskoj županiji, a osim razvijene poljoprivrede i industrije može se pohvaliti brojnim kulturnim udrugama koje djeluju na tom području. Najstarije je Hrvatsko kulturno – umjetničko društvo osnovano davne 1925. godine, a po važnosti u prezentiranju ukupne povijesti Goričana slijede ga Cehovsko (Ceško) društvo, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Limena glazba ili gorički bandisti, nogometni klub „Trnava“ te im se pridružuju brojne novije udruge i klubovi koji svjedoče bogatom i aktivnom društvenom životu općine.
Prezentacija općine Goričan biti će pozicionirana u Izložbenom salonu i dvorani za svečane namjene Muzeja od 18 sati, dok će svi stalni muzejski postavi biti otvoreni posjetiteljima na uvid također od 18 do 01 sat poslije ponoći. U atriju Starog grada biti će postavljene drvene kućice sa suvenirima, kuhanim vino i čajem za posjetitelje uz ugođaj i toplinu logorske vatre u sredini atrija. Dodatni program i događanja u atriju organizirat će restoranShamper, a na after party Noći muzeja moći ćete posjetiti kafić – noćni bar Arcus u Strossmajerovoj ulici u Čakovcu.

Muzej Međimurja – Program

Desinić

Dvor Veliki Tabor – Muzeji Hrvatskog zagorja

Dvor Veliki Tabor – nezaobilazna destinacija u Noći muzeja
Noćni doživljaj staroga grada sam po sebi je čudesan doživljaj, za sve naše posjetitelje u Noći muzeja pripremamo raznovrstan glazbeno-scenski i edukativni program.

Dvor Veliki Tabor – Program

Dubrovnik

Dubrovački muzeji  (tvrđave)

Dubrovački muzeji – Program

Đurđevac

Muzej grada Đurđevca  (Stari grad Đurđevac)

Muzej grada Đurđevca – Program

 

Gornja Stubica

Muzej seljačkih buna  (Dvorac Oršić)

Tahyjev sunčani sat i mjerenje vremena
Franjo Tahy pokazati će kako se u njegovo doba određivalo vrijeme uz pomoć svoga preklopnog sunčanog sata nedavno otkrivenog prilikom arheoloških istraživanja utvrde Donja Stubica, a majstor urar kako su se ovakvi satovi izrađivali. Ovaj zanimljiv muzejski predmet prvi puta će se izložiti javnosti na ovoj izložbi, na kojoj će se također moći upoznati satovi iz fundusa Muzeja te otkriti kako se mjerilo vrijeme od pretpovijesti do danas. Zainteresirani mogu naučiti kako vrijeme odrediti i u noćnim satima uz pomoć jednostavnog modela zvjezdanog sata.
Biskup Strossmayer u ilirskom pokretu
Izložba posvećena djelovanju biskupa Strossmayera u Hrvatski narodni preporod i svećenicima uključenim u preporodna nastojanja.

Muzej seljačkih buna – Program

 

Ilok

Muzej grada Iloka (Iločka tvrđava)

Muzej grada Iloka – Program

 

Knin

Kninski muzej  (Kninska tvrđava)

Kninski muzej – Program

 

Ogulin

Zavičajni muzej Ogulin /Frankapanski kaštel Ogulin)

Juraj Božičević (Ogulin, 15. srpanj 1877. – Zagreb, 24. srpanj 1947.)
Nakon školovanja u Josipdolu i Karlovcu, Juraj Božičević završio je studij Nacrtne geometrije i Matematike u Beču i Zagrebu. Bio je srednjoškolski profesor u Dubrovniku i Splitu, gdje je 1919. ravnatelj Realne gimnazije. Iste godine postaje vanredni profesor na novoosnovanoj Visokoj tehničkoj školi u Zagrebu, poslije Tehničkom fakultetu, a od 1924. redovni je profesor. Školske godine 1935/36. dekan je Tehničkog fakulteta.
Pored velikoga broja znanstvenih radova i knjiga iz matematike i nacrtne geometrije, dao je značajan doprinos razvoju fotografije na ovim prostorima. Intelektualac širokoga interesa, bavio se povješću, etnologijom i narodnim životom zavičaja. Za spomenuti su i njegovi slikarski pokušaji.

Zavičajni muzej Ogulin – Program

 

Zavičajni muzej Ozalj (Stari grad Ozalj)

Zavičajni muzej Ozalj za Noć muzeja 2016. odlučio je objediniti najbolje od onoga što Ozalj može ponuditi. Centralna figura oko koje će se odvijati program u Zavičajnom muzeju Ozalj je Slava Raškaj. Posjetiteljima će biti predstavljena njena slika “Ozaljsko selo” koja će obogatiti naš fundus uz prigodno predavanje o dosadašnjoj zbirci djela Slave Raškaj u Zavičajnom muzeju Ozalj o njihovom skupljanju, čuvanju i vrednovanju. Uz predavanje posjetitelji će u muzeju moći uživati u kostimiranom stručnom vodstvu kroz glerijski te stalni postav muzeja.

Zavičajni muzej Ozalj – Program

Pazin

Muzej grada Pazina (Pazinski kaštel)

Muzej grada Pazina i Etnografski muzej Istre zajedničkom će suradnjom obilježiti Noć Muzeja 2016. čiji će program činiti muzejski pub quiz, tematska izložba i glazbeni program.
U izložbenim prostorima EMI zajedničkom  će suradnjom biti osmišljena i postavljena izložba “S kampanje na polja znanja” čija je tema život i školovanje gimnazijalca u vrijeme djelovanja Jurja Dobrile. Izložbom će biti izloženi predmeti iz razdoblja djelovanja Jurja Dobrile (19. stoljeće) čime će se stvoriti tri tematske cjeline: 1) vremena prije djelovanja Dobrile, 2) za njegova života te 3) istaknuti utjecaji koje je djelovanje biskupa imalo na život u Istri, a i šire. Izložba će biti popraćena prigodnim katalogom sa tekstovima autorica. U suradnji sa Gimnazijom i strukovnom školom Jurja Dobrile, dramska će grupa škole prigodnim programom otvoriti izložbu.
Nakon otvorenja izložbe slijedi kviz znanja – muzejska inačica popularnog pub quiza na kojem će svoje znanje iz područja povijesti Pazina i Pazinštine te etnografije moći iskušati svi kvizoljupci.
Za kraj programa predviđen je prigodni glazbeni program – nastup školskog benda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile.
Autorice i voditeljice projekta: Maja Zidarić, kustosica Muzeja grada Pazina i Mirjana Margetić, kustosica – viša muzejska pedagoginja, Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’Istria

Muzej grada Pazina – Program

Šibenik

Muzej grada Šibenika (Tvrđava  Sv. Mihovil)

Obilazak najstarije šibenske tvrđave Sv. Mihovil uz stručno vodstvo.

Muzej grada Šibenika – Program

Varaždin

Gradski muzej Varaždin  (Stari grad Varaždin, palače Herzer i Sermage)

Izložba obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburg i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života. Kroz 12 tematskih cjelina i 350 raznorodnih izložaka ocrtava se djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg/Habsburg-Lotringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskom području. Prezentacija muzejsko-arhivske građe dopunjena je suvremenim tehnološkim sadržajima, a neki događaji poput vladarskih posjeta, dinastičkih borbi, instalacija banova i velikoga požara iz 1776. godine, prikazani su u formi 3D animacije. Što nam je ostalo u nasljeđu od Habsburgovaca i kakve nas veze spajaju još i danas, nastojali smo prikazati ovom jedinstvenom izložbom, kojom smo ujedno “okrunili” i 90 godina neprekinutoga djelovanja Gradskog muzeja Varaždin. Zbog opsežnosti eksponata i zahtjevnosti prezentacije, izložba je postavljena u dvije palače GMV-a, pa je u palači Sermage (Trg M. Stančića 3) predstavljeno razdoblje do 19. stoljeća, a u palači Herzer (Franjevački trg 10) razdoblje od 19. stoljeća.

Gradski muzej Varaždin – Program

Varaždinske Toplice

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice (Stari grad Varaždinske Toplice)

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice – Program

 

Vukovar

Gradski muzej Vukovar  (Dvorac Eltz)

Prije 70 godina osnovan je Gradski muzej Vukovar. Tijekom vremenskog hoda osnovan je Muzej nobelovca Lavoslava Ružičke,Zbirka Bauer i Galerija umjetnina, Muzej vučedolske kulture i Ratna bolnica, Memorijalni centar Domovinskog rata.Strossmayerova ulica počinje kod Dvorca Eltz i Gradskog muzeja  povezujući značajne spomenika kulture te svojim vremenskim hodom ide u pravcu Franjevačkog samostana i crkve sv. Filipa i Jakova gdje će ove godine biti otvoren Muzej  sakralne umjetnosti objedinjujući tako simbolično ulogu, značaj i misiju J.J.Strossmayera

Gradski muzej Vukovar – Program

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s