Projekt “Let’s Revive Legends – Let’s Explore Europe”

Izvor: osvladimiranazoranovabukovica.wordpress.com

hdr-ljeto008

Mnoštvo je kulturnih projekata koje pokreću pojedinci, skupine građana ili udruge. Samo neki uspiju doći do medija i dobiju kakvu takvu medijsku pozornost, te su uglavnom podržani “veći” projekti koje su pokrenule institucije, turističke zajednice…Postavlja se pitanje da li su ti projekti ispunili svoje ciljeve i ostvarili neku novu vrijednost, a bili su podržani od medija. Kao i u nekim ranijim postovima, želja mi je podržati i promovirati i medijski manje poznate projekte. Nije mi bitno tko i koliko priča o njima i tko stoji iza njih, već mi je bitan isključivo njihov sadržaj.

Projekt “Let’s Revive Legends – Let’s Explore Europe” pokrenula je 2015. godine OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice. Ovaj projekt namijenjen je učenicima osnovnih škola kako bi se, istražujući legendu svoga užeg zavičaja što bolje upoznali s jednim dijelom povijesti svoga zavičaja. Projekt je usmjeren na suradnju učenika iz partnerskih zemalja (RH ili EU) u kojima će učenici na kraju projekta jedni drugima predstaviti rezultate istraživanja (po jednu legendu iz svoga užeg zavičaja) i objediniti ih na jednom mjestu, tako da će svi imati priliku naučiti nešto i o legendama (povijesti) drugih zemalja partnera.

Partneri:
1. Martina Grundler Hrala, autor projekta OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, Hrvatska

2. Efsun Dogan, Manisa, Turska

3. Danguole Tumeneniene, Kedainiai, Latvija

4. Tatjana Maršić, OŠ AGM Čačinci, Hrvatska

5. Kamila Jargilo, Lublin, Poljska

6. Katja Jenko, Slovenj Gradec, Slovenija

7. Benoit Guitteny, Reunion Island

8. Kristina Polizovska, Bitola

Učenici posjetili utvrdu Ružica grad

U sklopu projekta, učenici 3., 4., 6. i 7. razreda zajedno s učiteljicama Marijom Peček, Kristinom Pintarić, Tihanom Mađar, Božicom Filipović Veg, knjižničarkom Evom Turza Mitrović i Martinom Grundler Hrala, 11.studenog 2015.  sudjelovali su na terenskoj nastavi u Ružici gradu u sklopu eTwinning projekta „Let’s Revive Legends – Let’s Explore Europe“ („Oživimo legende – istražimo Europu“) kojemu je autor učiteljica povijesti Martina Grundler Hrala. Cilj projekta je upoznati učenike sa životom ljudi u srednjem vijeku te s legendama našeg kraja. S tom idejom smo se uputili prema Orahovici gdje smo posjetili Gradski muzej u kojem smo vidjeli izloške iz Ružice grada i općenito bogate povijesti Orahovice. Nakon toga smo krenuli prema Ružici gradu. Pješačenje do same utvrde bio je veliki izazov za sve. Dok smo se penjali prema utvrdi, razmišljali smo kako li je samo teško bilo osvajanje srednjovjekovnih utvrda koje su većinom smještene na brdu te smo suosjećali sa srednjovjekovnim vitezovima. Odmah su nam porasli u očima.

r1

Svakako smo se, prema projektnim aktivnostima, dotakli i brojnih legendi o Ružica gradu te smo tražili prostoriju u kojoj je kneginja Ružica provodila svoje vrijeme, razgledali prekrasni prizor okolice gdje su se okupljale vile te smo tražili najvišu kulu s koje je kneginja Ružica skočila i tako dala ime samoj utvrdi. Prvi dio projekta je time ispunjen, a nama preostaje uroniti u knjige i sa zadovoljstvom krenuti u daljnja istraživanja srednjovjekovnog života i prekrasnih legendi koje nas okružuju.

Dvorac naše Ružice

U sklopu eTwinning projekta “Let’e Revive Legends – Let’s Explore Europe” jedna od aktivnosti za učenike 4. razreda bila je izraditi dvorac naše kneginje Ružice. Tijekom nastave Prirode i društva učenici 4. razreda su se upoznali s izgledom i dijelovima dvoraca srednjovjekovnog vremena, a na terenskoj nastavi u kojoj su posjetili pravi dvorac kneginje Ružice u Orahovici dobili su i uvid u načine te materijale kojima se gradilo u prošlosti.S novim znanjima i iskustvima, tijekom nastave Likovne kulture, učenici su u parovima i manjim skupinama pokušali napraviti svoju viziju srednjovjekovnoga dvorca.

ruz1

r3

r3

Sve aktivnosti projekta možete pronaći na blogu projekta

Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.