Dvor Veliki Tabor (muzej)

Izvor: veliki-tabor.hr
taborFotografija: Darko Antolković

Muzeji Hrvatskog zagorja su muzejska ustanova ustrojena od pet ustrojbenih jedinica; Galerija Antuna Augustinčića – Klanjec, Muzej krapinskih neandertalaca – Krapina, Muzej “Staro selo” – Kumrovec, Muzej seljačkih buna – Gornja Stubica i Dvor Veliki Tabor – Desinić. Plemićki grad Veliki Tabor jedan je od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika profanoga graditeljstva kontinentalne Hrvatske. Veliki Tabor je izuzetan upravo zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Svojim smještajem na vrhu Huma Košnićkog, na 333 m nadmorske visine, dominira zagorskim krajem već više od pola tisućljeća – arhitektura se zapravo stopila s prirodom čineći jedinstvenu sliku. Impresivan je i pogled koji se s Velikog Tabora pruža na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije.

DSC_0554.jpgFotografija: Darko Antolković

Muzejska građa Dvora Veliki Tabor razvrstana je u osam zbirki:
– Pretpovijesna arheološka zbirka
– Srednjovjekovna arheološka zbirka
– Arheološka zbirka Vrbovec
– Kulturno povijesna zbirka
– Zbirka obitelji baruna Kavanagh
– Etnografska zbirka
– Likovna zbirka
– Paleontološko – geološka zbirka

Pretpovijesna arheološka zbirka
Pretpovijesna arheološka zbirka sastoji se od arheoloških nalaza s lokaliteta Špičak, gdje se život počeo formirati u kasno brončano doba. Potvrđuju to istraženi materijalni ostaci iz nadzemnih stambenih objekata otkrivenih na akropoli gradine Špičak. Građa s ovog lokaliteta stigla je u Muzej zahvaljujući donaciji voditeljice istraživanja dr.sc. Ivančice Pavišić.

Srednjovjekovna arheološka zbirka
Srednjovjekovnu arheološku zbirku čine jednim dijelom predmeti zatečeni u Velikom Taboru kao dio ostavštine g. Josipa Štimca a drugim dijelom predmeti prikupljeni tijekom konzervatorsko – restauratorskih zahvata na dvorcu. Prilikom arheološkog nadzora pri izvođenju radova na obnovi Velikog Tabora 2006. godine prikupljena je velika količina nalaza pećnjaka i keramike, koji su restaurirani te do danas čine jezgru Srednjovjekovne zbirke. Zbirka se kontinuirano nadopunjava predmetima sa samog lokaliteta daljnjim arheološkim istraživanjima.

Arheološka zbirka Vrbovec
Arheološka zbirka Vrbovec obuhvaća građu s lokaliteta srednjovjekovnog plemićkog grada Vrbovec kojeg je sustavno, tijekom više godina, istraživao Institut za arheologiju. Građa s lokaliteta Vrbovec pristigla je u Muzej kao zatvorena cjelina, već u potpunosti sistematizirana i obrađena od strane voditeljice istraživanja dr. Tatjane Tkalčec.

Kulturno povijesna zbirka
Kulturno povijesna zbirka prikuplja i sadrži predmete koji ilustriraju materijalnu kulturu nastalu u Hrvatskom zagorju i okolnim regijama u razdoblju od 14. do sredine 20. stoljeća te svjedoče o društveno-političkim prilikama i kulturno – gospodarskom životu Hrvatskog zagorja i okolice tijekom proteklih stoljeća.

Zbirka obitelji baruna Kavanagh
Zbirka obitelji baruna Kavanagh sadrži predmete prikupljene donacijom iz Malog Tabora koji je od početka 19. do sredine 20. stoljeća bio u vlasništvu ove obitelji. Ova zbirka sastoji se od papirnate građe (korespondencija, popisi, dokumenti, rukopisi, ugovori, knjige, časopisi), namještaja te dijela sitnog inventara.

Etnografska zbirka
Etnografska zbirka objedinjuje predmete tradicijskog seoskog domaćinstva te seoskog gospodarstva Hrvatskog zagorja. Ovi su predmeti velikim dijelom prikupljeni donacijom Ivice Špoljara i zatečeni su u Muzeju kao dio ostavštine g. Josipa Štimca. No, zbirka se i nadalje nadopunjava. Radi se o dijelovima seoskog kućnog inventara, osobito kuhinjskog, poljoprivrednim alatkama i spravama. Isto tako prikupljen je dio tradicijske baštine zagorskih vinskih podruma ili zagorskih klijeti (bačve, brente, preše).

Likovna zbirka
Likovna zbirka skuplja umjetnička dijela inspirirana Velikim Taborom, Legendom o Veroniki Desinićkoj, Hrvatskim zagorjem te djela slikara Otona Ivekovića.

Paleontološko-geološka zbirka
Paleontološko-geološku zbirku čine probni uzorci tla iz ugljenokopa Pregrada kao i okamenjeni fosili koje je prikupio g. Josip Štimac.

Muzej nudi tematska vodstva  te provodi razne edukativne radionice.
U sklopu izdavačke djelatnosti mogu se pronaći brojne publikacije u izdanju muzeja.

manja.jpg

Fotografija: Darko Antolković

Prošetajte Velikim Taborom sa 360 pogledom

 Za sve dodatne informacije posjetite web stranicu Dvora Veliki Tabor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Muzeji, Uncategorized i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s