Muzej vučedolske kulture

Izvori: Muzej vučedolske kulture, vucedol.hr
Ministarstvo kulture RH, min-kulture.hr

 

Miroslav-Šlafhauser-1024x683Fotografija: Miroslav Šlafhauser,  Muzej vučedolske kulture, vucedol.hr

Arheološki lokalitet Vučedol nalazi se na desnoj obali Dunava, 4 km nizvodno od Vukovara na mjestu gdje je povremeni vodotok u lesnom grebenu visokom 25 metara usjekao usku strmu kotlinu (lokalni naziv ‘surduk’) na putu prema rijeci. Arheološki lokalitet se nalazi na obje strane uz procjep prema Dunavu. Vučedol je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta Europe. Ovaj atraktivni položaj prvi je put naseljen već oko 6000 godina pr. Kr. u vrijeme prvih europskih zemljoradnika, a više je ili manje intenzivno živio kroz čitavu prapovijest. Vrijeme između 3350.- 2300. godine pr. Kr. najintenzivnije je razdoblje njegove egzistencije i u tom je periodu svakako najznačajnije europsko središte. Budući da u to vrijeme egzistiraju i rana naselja u Troji (Troja I-II), možemo naći brojne analogije arheološkog materijala iz Troje s arheološkim materijalom iz Vučedola. Točnije, Vučedol možemo okarakterizirati kao – europsku Troju – i po istovremenosti postojanja, ali još više po kontinentalnom značaju nalazišta i njegovih nalaza. Dosadašnja arheološka iskopavanja mogu vrlo detaljno rekonstruirati dnevni život i običaje četiri kulturne pojave koje su u to vrijeme prohujale Vučedolom (badenska, kostolačka, vučedolska i vinkovačka). To je burno vrijeme doseljavanja prvih Indoeuropljana i njihovih odnosa sa starosjediocima – pretapanja njihovih materijalnih kultura i religija. Svaka od gore navedenih kultura ima svoju zasebnu zanimljivu sudbinu na Vučedolu, ali najdetaljnije se može rekonstruirati upravo kultura koja je i dobila naziv po ovom lokalitetu – vučedolska kultura. Pravi vrhunac intenziteta naseljavanja Vučedol je postigao upravo u vrijeme vučedolske kulture (3000.-2500. g. pr. Kr.). Iskopavanja dokazuju da se kultura doslovno rađala na ovom prostoru i da je on dugo vremena bio njezin najznačajniji centar.Pravi vrhunac intenziteta naseljavanja Vučedol je postigao upravo u vrijeme vučedolske kulture (3000.-2500. g. pr. Kr.). Iskopavanja dokazuju da se kultura doslovno rađala na ovom prostoru i da je on dugo vremena bio njezin najznačajniji centar. (Aleksandar Durman/Ružica Marić)

IMG_7830-1024x724Fotografija: Muzej vučedolske kulture, vucedol.hr

Muzej vučedolske kulture otvoren je 30.lipnja 2015.godine, a do sada ga je posjetilo preko 40000 posjetitelja. Muzej je projektirao arhitekt Goran Rako i njegova Radionica arhitekture, a  isti autor napravio je i projekt obnove vukovarskog Vodotornja.  Muzej se prostire se na oko 1200 metara kvadratnih , a u 19 prostorija prikazani su ne samo neposredni arheološki nalazi na najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Europi, nego i prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se, ne bez razloga, pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda.

Tlocrt-1024x730Tlocrt muzeja, Muzej vučedolske kulture, vucedol.hr

Svaka prostorija tematski je određena, a teme su: geološki položaj Vučedola, nastanak kulture, dolazak Indoeuropljana, stočarstvo, zemljoradnja, lov i ribolov, naselje, vučedolska kuća, tkanje i odjeća, zanati i obuća, metalurgija, keramika, horizont, kalendar, grobovi, Vučedolac, religija, nasljednici, nastanak Muzeja.

Što vidjeti i naučiti?

 • Prva prava indoeuropska vučedolska kuća – košara!
 • Najstarija prapovijesna kola na četiri kotača
 • Najstariji indoeuropski kalendar utemeljen na promatranju zimskog neba
 • Prapovijesna ljevaonica u kojoj se odvijala prva serijska proizvodnja metala
 • Proizvodnja prve bronce na svijetu
 • Prva poznata pila na svijetu nastala u okviru vučedolske kulture
 • Bogatstvo oblika i ukrasa vučedolske keramike – od šalice do amfore – 23 tipa posuda
 • Jama in situ u kojoj je pronađena Golubica / Jarebica
 • Ritualni ukopi unutar naselja – Grob u kojem se očitava najstariji točno utvrđeni datum u prapovijesti
 • Ritualni ukop jelena – izravna veza šamana s onostranim
 • Znate li da su Vučedolci poznavali pet tipova obuće – svi izrađeni za desnu i lijevu nogu !
 • Dođite vidjeti najljepšu vučedolsku čizmicu!
IMG_7702-1024x683Fotografija: Muzej vučedolske kulture, vucedol.hr

U muzejskom dućanu mogu se kupiti suveniri muzeja.

Stalni postav muzeja. 

Noć muzeja 2016.

Sve dodatne informacije možete pronaći na web stranici muzeja.

Ovaj unos je objavljen u Muzeji i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.