Osnovnoškolci snimili dokumentarac o gradu Krku

DSC_0031(Fotografija: Darko Antolković)

Tražeći dokumentarne filmove o otoku Krku slučajno sam naletio na dokumentarni film pod nazivom “Krčki vremeplov”. Naziv videa mi je bio zanimljiv, te sam ga odlučio pogledati. Kada sam pogledao opis videa ostao sam iznenađen informacijom da su ga snimili učenici šestih razreda i to na njemačkom jeziku. Lijepo je vidjeti da se u današnje vrijeme djeca interesiraju za kulturnu baštinu, te o njoj snimaju dokumentarne filmove. Inicijativa za svaku pohvalu.

Učenici VI. a i VI. b Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ MŠ Krk koji polaze izbornu nastavu njemačkog jezika odlučili su zajedno sa svojom učiteljicom njemačkog jezika Dunjom Perhat snimiti dokumentarni film o gradu Krku kako bi ga predstavili učenicima i mentorima, hrvatskih osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na 22. Državnom natjecanju iz njemačkog jezika koje se od 11. do 13. travnja održalo u osnovnoj školi u Krku. Naziv filma na njemačkom jeziku glasi “Krk ist eine Zeitmaschine”.

Najprije je trebalo osmisliti knjigu snimanja i scenarij na hrvatskom jeziku, u čemu im je pomogla učiteljica povijesti Dina Valković. Ekipu scenarista činili su: Dora Božić, Borna Borić, Lucija Kvasić, Lea Sintić, Nika Matković i Daria Trinajstić. Potom je učiteljica Dunja Perhat prevela scenarij na njemački jezik, u čemu je pomogao i učenik VII. b razreda Marin Geljić. Uslijedilo je snimanje po gradu Krku. Laura Udina i Nika Grdinić odradile su snimateljski dio, a film su montirale Darija Trinajstić i Nika Matković. Glavne uloge dobili su Luana Skomeršić i Dorijan Kvasić koje su prezentirale tekst na njemačkom jeziku. Posla je bilo puno, ali baš su se potrudili, ma i zabavili naravno. Vrijedni i kreativni učenici iskoristili su različita znanja i vještine posebice iz povijesti, njemačkog jezika i informatike.

Sastaju se na Veloj placi kako bi započeli svoje putovanje krčkim vremeplovom. Luana Dorijana upoznaje s antičkim dijelom gradske povijesti. Pokazuje mu rimske ostatke: natpis „Presjajni grad Krčana“, cardo, decumanus, forum, mozaik, terme, antički dio zidina, Venerin žrtvenik, Venerin hram, Kamplin. Potom mu otkriva detalje iz srednjovjekovne i novovjekovne povijesti o Krčkim knezovima Frankopanima, kaštelu, palači na Pjanki, razdoblju mletačkog vladanja i Lepantskoj bitci. Luana zadaje Dorijanu i jednu zagonetku. Trebao je pronaći glagoljska slova K koja svijetle u mraku. Za nagradu je dobio slatki trag frankopanske povijesti, komad torte Krčka kneginja. Pokušava ga nagovoriti i da zapleše gradski ples Povero Keko. Šetnjom po gradu bili su i na perilu, gledali brodove u luci i tražili različite graditeljske stilove u krčkoj katedrali. Dorijan je naučio prepoznati frankopanske grbove, pa mu je Luana obećala otočki specijalitet – šurlice za ručak.
Dorijana je zanimalo kako Krčani danas žive i čime se bave. Luana je naravno znala odgovore na sva pitanja. Vesela šetnja gradom završava Luaninim pozivom Dorijanu da dođe ljeti u vrijeme Lovrečeve kada je u Krku najživlje kako bi mu otkrila nove krčke zanimljivosti.

Dokumentarni film premijerno je prikazan 12. travnja 2016. Za sve koji ne razumiju njemački sažet ćemo njegov sadržaj. Luana je sveznalica zaljubljena u povijest koja se hvali svojim gradom i pokušava nestrpljivog Dorijana zainteresirati za lokalne znamenitosti. Ona tvrdi da je njezin grad kao vremeplov jer se u njemu mogu pronaći tragovi iz različitih dijelova povijesti.

Učiteljica povijesti Dina Valković.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Osnovnoškolci snimili dokumentarac o gradu Krku

  1. Ianus Christius napisao:

    …Ovo je jedan od dokaza da i klinci mogu koristeći svoju kreativnost i moderne tehnologije, stvoriti neki korisni i zanimljivi proizvod, u ovome slučaju radi se o video uradku koji se može iskoristiti i u turističke svrhe…Usput, odličan članak!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.