Utvrda Mirabela

Tekst: visitomis.hr
Fotografije: Robert Franić

img_3138

Kao trajni podsjetnik na slavnu gusarsku prošlost tik iznad starog dijela grada smjestila se utvrda Mirabela – jedna od najpoznatijih omiških znamenitosti.
Stari gusari Mirabelu su koristili kao vidikovac s kojeg su nadgledali Brački kanal, tako da bogati trgovački brodovi kraj Omiša nikako nisu mogli proći neopaženo. Sama utvrda izgrađena je u 13. stoljeću, a posebno je zanimljivo da joj je starost utvrđena zahvaljujući starom bizantskom novčiću koji je neki vizionarski nastrojen gusar ubacio u njene temelje te na taj način budućim generacijama olakšao proces određivanja starosti ove važne tvrđave, koja je kroz povijest vidjela mnoge bitke i ratove te nebrojeno puta odigrala ključnu ulogu pri obrani grada od mletačkih kubura.

img_3112

img_3114

No, iako je stoljećima uspješno odolijevala raznim ljudskim silama, čak se ni Mirabela nije mogla mjeriti sa silama prirode. Tijekom jaka nevremena 1988. godine u vrh utvrde udario je grom te je gotovo do temelja razrušio. Srećom, predani restauratori prikupili su sve do posljednjeg komadića tvrđave te je u dugom procesu restauracije vratili u izvorni oblik.
Mirabela je danas jedan od najpoznatijih omiških simbola, a posebno je zanimljiva turistima zbog svoje pristupačnosti, ali i zbog jedinstvenog pogleda na čitav grad koji puca s vrha utvrde. Do Mirabele možete stići stepenicama koje se nalaze tik do ulaza u najveću crkvu u starom gradu, crkvu Svetog Mihovila. Kad se pred vama ukažu crveni krovovi starog grada i kad, uspinjući se na vrh utvrde, shvatite da koračate istim onim stepenicama kojima su do svojih brzih galija jurili stari gusari kad bi s vrha tvrđave uočili mletačke brodove.

IMG_3150.JPG

IMG_3142.JPG

POLOŽAJ UTVRDE MOŽETE VIDJETI NA KARTI UTVRDA I GRADINA

Ovaj unos je objavljen u Utvrde i označen sa , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.