Stonske zidine i tvrđave

Tekst: ston.hr/Lino Ursić
Fotografije: Lino Ursić

1.jpg

1334. godine Dubrovnik je stekao Pelješac, te radi zaštite podigao monumentalni obrambeni sustav, najveći fortifikacijsko-urbanistički pothvat ondašnje Europe. Uz ulaganje ogromnih sredstava upošljavani su graditelji: Mihač i župan Bunić iz redova domaćih prvih projektanata, te Talijani Onofrio iz Napulja i Bernandin iz Parme, Francuz Olivier i Firentinac Michelozzo, protomajstori Juraj Dalmatinac i Paskoje Miličević pri usavršavanjima do kraja XV. st. Prvo je u tridesetak godina zidan obrambeni bedem, s jedne na drugu stranu poluotoka, te prema jedinstvenom projektu planski podignuta dva utvrđena gradića: južno Ston i sjeverno Mali Ston s ciljem okupljanja ljudi za čuvanje granica i rad u solanama od kojih je država mnogo dobivala. Nad zapadnim strmim obroncima Prevlake Pelješac je odvojen od kopna pomoću Velikog zida. Prebacujući se dvostrukim potezom preko brda, u ukupnoj dužini od 5,5 km, zidine su pojačane sa 40-tak kula i 5 tvrđava, najjača Bartolomija prozvana prema svecu zaštitniku oružja na najvišem vrhu. Odvojci zidina obuhvaćaju MALI STON na sjevernoj obali, s tvrđavom Koruna koja se sa četiri svoje kule doima poput krune, po čemu se i naziva.

2.jpg

Stonske zidine na padinama Podzvizda … Fortifikacijski sustav u ukupnoj dužini od oko 5km koji nadzirao je Prevlaku, uski prolaz kojim se poluotok Pelješac spajao s kopno

4.jpg

Stonske zidine na pravcu kretanja od tvrđave Koruna u liniji povezivanja Malog Stona sa Stonom

3.jpg

Kula nad vodom u Stonu

Povijesno snažniji STON na suprotnoj strani u cjelovitome utvrdno – obrambenom sustavu naslanja se na padinu i vezuje uz južno rastrte solane, koje geometrijskim sustavom izmiruju plastični poredak slično zasnovanoga grada i katastarsku podjelu polja. Sam grad opkoljen zidom (1 km) u nacrtu peterokuta s polukružnom kulom Podzvizd na vrhu, u dijelovima je imao predziđe i jarke na što se nadovezivahu palisade uza solanu duž Stonskog zaljeva. Na njegovu kraju, tik pred gradom bila su postrojenja luke, koju je čuvala najisturenija tvrđava Veliki Kaštio, zidana 1357.g. Gradnja impozantnoga fortifikacijskog sklopa koji nazivamo Stonskim zidinama započela je ubrzo nakon stjecanja Pelješca (Stonskog Rata) 1333. godine. Dubrovačka komuna odlučuje tada, radi osiguranja svojega novostečenog posjeda, podići Veliki zid. Dugačak oko 1200 m, vodio je preko vrha brda Podzvizda i, zatvarajući cijeli poluotok, završavao je kulama na obalama Stonskoga kanala i Malostonskoga zaljeva. Na tim su mjestima, još u 14. stoljeću, izgrađene bile dvije planirane urbane jezgre Ston (Castrum Istius maris) i Mali Ston (Castum Iilius maris) koje Velikim zidom nisu bile povezane samo fizički nego su se u svojim funkcijama i dopunjavale. Prema starijim dubrovačkim kronikama, gradnja Velikog zida trajala je 18 mjeseci i stajala je 12.000 dukata. Stonski korpus fortifikacija oblikovao se, međutim, tijekom više od četiri stoljeća. Namijenjen prije svega obrani poluotoka od njegova kopnenoga zaleđa, postupno je poboljšavan, prilagođavan terenu i razvoju vojne tehnike.

67.jpg

Nadzor sa južne strane

8.jpg

Panorama

9.jpg

Prema arhivskim dokumentima Republike tvrđava se gradi 1347. god. … Razlog njene gradnje ocrtava se kroz planiranje Malog Stona kao teretno – izvozne luke (prvenstveno soli), ali i za potrebe nadzora okolnih brda Primorja i njegova zaleđa.

10.jpg

Pogled na Mali Ston sa uspona ka najvišoj fortifikacijskoj točki stonske obrambene linije, tvrđavi Podzvizd.

11.jpg

Tvrđava Koruna u spoju sa Stonskim zidinama.

12.jpg

Kula tvrđave Podzvizd na zapadnoj strani bedema.

13

Istočna strana bedema.

14.jpg

Spajanje tvrđave na Stonske zidine.

16463737_10211280423423076_5072486356161715152_o.jpg

Zapadna linija Stonskih zidina.

16463861_10211280412822811_9055257095407829731_o.jpg

Kula sa istočnim bedemima.

15.jpg

Unutrašnjost tvrđave.

16.jpg

Solana u pogledu sa zapadne strane tvrđave.

17

Nadzor sa sjeverne strane.

18

Tvrđava Podzvizd.

19

Mali Ston.

POLOŽAJ ZIDINA I TVRĐAVA MOŽETE PRONAĆI NA MAPI

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Utvrde i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Stonske zidine i tvrđave

  1. Ianus Christius napisao:

    …Krasne fotografije i priča…pohvala na trudu 🙂

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s