Izložba Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1556.- 2016.

Izvor: Deplijan izložbe/Muzej Sveti Ivan Zelina

16299936_619404951600115_4998885319895355904_o

U organizaciji Mađarskog Instituta Zagreb i Muzeja Sveti Ivan Zelina otvorena je izložba “Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1556. – 2016.”, koju možete posjetiti do 8. ožujka u Mađarskom Institutu u Zagrebu, Augusta Cesarca 10, radnim danom od 10 do 16 sati. Izložba prikazuje razdoblje u kojem je živio sigetski heroj.

Muzej Sv. Ivan Zelina obilježio je značajnu 450. obljetnicu bitke za Siget i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog prigodnom muzejskom izložbom. Teme koje su obrađene izložbom su: povijest obitelji Zrinski i njihovi posjedi, život na dvoru, Nikola Zrinski na husarskim turnirima, te opsada Sigeta. Posebnu vrijednost i atraktivnost izložbi daje zbirka oružja i opreme 16. stoljeća, vlasništvo poznatog kolekcionara Tomislava Aralice, na čemu mu najiskrenije zahvaljujemo.
Izložbom smo željeli podsjetiti javnost na ovu značajnu i veliku obljetnicu, kako hrvatske, tako i mađarske povijesti. U Hrvatskoj se 400. obljetnica niti nije obilježavala. Ali zato sada, za 450. obljetnicu mislimo da treba “vratiti dug” hrvatskim i mađarskim junacima koji su izginuli kod Sigeta, ali time i spasili kršćansku Europu od osmanske opasnosti. Već u to vrijeme bitka za Siget je prozvana “bitkom koja je spasila civilizaciju”, a Zrinskog su nazvali suvremenim Leonidom.
Sigetska bitka ne spada među velike srednjovjekovne bitke gledajući po broju poginulih, ali se ubraja među najznačajnije bitke koje su Hrvati i Mađari vodili u svojoj povijesti. Taj se značaj ogleda u herojstvu branitelja, u njihovoj nesalomljivoj volji za obranom domovine, u spremnosti da polože svoje živote, u bezuvjetnoj vjernosti prema svom zapovjedniku Zrinskom. Branitclji Sigeta i njihov zapovjednik Zrinski postali su legenda koja živi već četiri i pol stoljeća kako u Hrvatskoj, tako i Mađarskoj, ali i u ostaloj Europi.
Najtoplije zahvaljujemo Mađarskom institutu u Zagrebu i ravnatelju prof. dr. Dinku Šokčeviću koji su nam omogućili da našu izložbu postavimo u prostoru Instituta, te je tako učinimo dostupnim brojnim posjetiteljima, te ujedno da njome obogatimo kulturnu suradnju i razmjenu Hrvatske i Mađarske. Mladen Houška, ravnatelj muzeja

2

5

3

 

Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Izložba Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1556.- 2016.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.