Veliki Tabor i okolica sa brega

Fotografije: Darko Antolković

Prvi dan proljeća iskoristio sam za posjetu Desiniću i okolici. Iako je Veliki Tabor najpoznatiji kulturni spomenik na području općine, odlučio sam ga “razgledati” iz daljine, t.j. sa brežuljaka koji ga okružuju. Popnete li se na jedan od brežuljaka koji ga okružuju vidjet ćete prekrasan krajolik. Prava poslastica za sve ljubitelje prirode i kulture. Zamišljam kako je to nekada izgledalo prije 500 godina. Na jednom od susjednih brežuljaka, preko puta Velikog Tabora nalazi se i kapela sv.Ivana Krstitelja. Tako blizu, a tako daleko…

vt.jpgPogled sa Osredeka Desinićkog prema Veliko Taboru

Na 355 m/nv iznad Desinića smjestilo se naselje Osredek Desinićki. Tu se nalazi stoljetna malolisna lipa, zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. Lipa je stara oko 150 godina, a visoka je oko 20 m. Stablo su zasadili Juraj Kundih i Alojz Stiplošek oko 1863. godine, nakon izgradnje kapelice. 

lipa.jpg Stoljetna lipa

Iz Osredeka Desinićkog pruža se prekrasan pogleda na okolinu Velikog Tabora. Skoro na svakom brijegu nalazi se po jedna kapelica. Ispod lipe nalaze se klijeti sa vinogradima. U jednoj od klijeti upoznao sam gospodina Srećka Pokupeca koji je radio u vinogradu. Gospodin nas je kao pravi domaćin ponudio vinom iz vlastite proizvodnje. Razgovaram sam gospodinom kako je Desinić lijep i da je premalo turistički iskorišten. Dotakli smo se i povijesnih tema, te mi je gospodin ispričao neke zanimljivosti vezane za Veroniku Desinićku, no zadržat ću ih za sebe kako ne bi širio “neprovjerene informacije”.

kapelatabor
pogled.jpgPogled sa Osredeka Desinićkog prema Veliko Taboru i kapeli sv.Marija Magdalena

Kapela Marije Magdalene nalazise u Košničkom Humu na brežuljku ponad Velikog Tabora okružena vinogradima i voćnjacima. Prvi puta se spominje u kanonskim vizitacijama 1687. U crkvi je kasnobarokni oltar Marije Magdalene te dva pokrajna oltara sv. Antuna padovanskog i sv. Vida. Orgulje su iz župne crkve sv. Ane . Crkva ima lijepi drveni luster. Izvana je oslikana. Oslik se sačuvao s južne strane pročelja crkve te s južne i zapadne strane tornja. Dominantni su ukrasni elementi tordiranih stupova sa stiliziranim opletom vinove lize. (zupa-zagorska-sela.com)

Krećem u potragu kapele sv.Ivana Krstitelja. Sigurno se pitate zašto u potragu za kapelom? Što se tu ima tražiti? Pa radi se o kapeli koja se nalazi na susjednom brežuljku. Ne bi je trebao biti problem pronaći. No, ukoliko niste iz Zagorja i tražite ju prvi put to baš i nije tako. Moram priznati da me začudilo da na glavnoj cesti nema ni jedna oznaka za kapelu, za razliku od turističke signalizacije za Veliki Tabor koja je odlična i navodi vas prema njemu bez obzira sa koje strane dolazili. Kapela sv.Ivana Krstitelja nalazi se u mjestu Ivaniću Miljanskom. Ukucavam u navigaciju ime mjesta, koja me navodi prema mjestu, te dolazim do  bolnice koja se nalazi u blizini Desinića. Pitam djelatnice bolnice gdje se kapela nalazi. Ne znaju, ali me upućuju nazad u Desinić i predlažu mi da pitam nekoga u Desiniću gdje je. Dolazim u Desinić, ulazim u prvi kafić i pitam gdje se kapela nalazi. Gospođa koja radi ne zna, ali se od stola diže gospodin koji pije kavu, te mi ljubazno objašnjava kuda moram krenuti. Govorim mu da sam došao iz smjera Velikog Tabora, ali da nisam vidio nikakav put koji bi vodio prema kapeli. “Morate proći pored Taborgrada i nastaviti dalje cestom prema kapeli…” Zvuči jednostavno, no baš i nije. Vozeći se cestom naravno da sam opet prošao pored sporednog puta koji vodi do kapele, a da pojma nisam imao da tu moram skrenuti. Nakon petnaestak minuta vožnje vamo-tamo  gospođa koja stajnuje u blizini mi objašnjava gdje se nalazi prilazi put do kapele.

KAPELA SV.IVANA KRSTITELJA

Kapelu je podigao 1484. godine knez i grof Fridrik II. Celjski u znak sjećanja na voljenu Veroniku i prerano umrlog, a posmrtno pozakonjenog njihovog sina Ivana. Kapela se nalazi na vrhu brijega u Ivaniću Miljanskom na osamljenom mjestu usred vinograda. Unutrašnjost kapele oslikana je freskama ubrzo nakon gradnje. Slike u kapelici su djelo „radionica Majstora Srednje Vasi pri Šenčurju i Žirovneškoga majstora“ koje su radili za grofove Celjske u 15. stoljeću.

kapela_manja.jpgKapela sv.Ivana Krstitelja
DSC_0740-2.jpgPogled na Veliki Tabor sa lokacije kapele sv.Ivana Krstitelja
DSC_0748.jpgPogled na Veliki Tabor i kapelu sv.Marije Magdalene
magdalena.jpgPogled na kapelu sv.Marije Magdalene sa lokacije kapele sv.Ivana Krstitelja
veronika.jpgVeroniku opet nisam sreo, ali vjerujem da je ona uvijek negdje oko Desinića

Ovaj unos je objavljen u Utvrde i označen sa , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

4 odgovora na Veliki Tabor i okolica sa brega

  1. Ianus Christius napisao:

    Ovdje još nisam bio, čuo sam da je super očuvano i da je interijer krasan…

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.