Povratak Frankopana

Izvor: Klub prijatelja Grada Trsata

17759893_1037594266384408_24122538597911788_n

Klub prijatelja Grada Trsata organizira u subotu 22. travnja, s početkom u 11 sati cjelodnevni povijesni spektakl “Povratak Frankopana”.  Po prvi puta nakon mnogo stoljeća Frankopani se vraćaju na Trsat. U sklopu manifestacije održat će se i bitka za kaštel.  Godina je 1485., Mađari su okupirali povijesnu jezgru Trsata i potlačili su lokalno pučanstvo, a hrabri vitezovi pod zastavom Kneza Frankopana, uz potporu Habsburške monarhije, kreću u pohod za povratak kaštela u ruke domaćih kapetana…

17758479_1037869003023601_4022068588184233444_o

Tko je centralna figura u najavi ovogodišnjeg spektakla? Kome polaže odanost taj tajanstveni vitez? Zašto odlučnim pogledom promatra naš kaštel? Pridružite nam se na ovom putovanju kroz povijest i pogledajte uprizorenje bitke u organizaciji naših vjernih saveznika i iskusnih srednjovjekovnih ratnika: Ordo Sancti Viti – reda vitezova sv. Vida!

PROGRAM:

10:00 Početak manifestacije – postavljanje izložbe starih zanata, viteškog tabora, srednjovjekovne kuhinje, srednjovjekovnog vrtuljka, jahaćih konja i kočije | Stari zanati: drvodjelja, potkivanje konja, udruga starih zanata – bačvar, kovač – cjelodnevna izložba

13:00 Defile svih sudionika u povijesnim odorama duž centra Trsata | Svi sudionici manifestacije (Frankopanska garda Kluba prijatelja Grada Trsata, Red vitezova sv. Vida – Ordo sancti Viti, Krčki knezovi Frankopani, Frankopanska garda Ogulin, Rapski samostreličari, Bakarska straža, SK Rijeka, SK Maura Kal, SK Ajkule, Konjički klub vodičajna – konji i kočija) u povijesnim uniformama okupit će se na prostoru Nugentovog parka, odakle će ulicom Put Bože Felkera krenuti prema Dvorani Mladosti, gdje se stubama ispred ogranka Gradske knjižnice Rijeka – Trsat spuštaju na Trg Viktora Bubnja te nastavljaju Ulicom Slavka Krautzeka u smjeru trsatskog kaštela.

14:00 Viteške igre – turnir u gađanju samostrelima (Rapski samostreličari), demonstracija srednjovjekovnog streličarstva i turnir u streličarstvu (SK Rijeka, SK Maura Kal Krk, SK Ajkule), viteške borbe (Ordo Sancti Viti). Rapski samostreličari počinju sa uvježbavanjem gađanja već oko 11 sati. Meta će biti postavljena na sjeveroistočnoj strani Nugentovog parka, a gađa se samostrelima sa udaljenosti od 35 metara. Svi sudionici najavljuju se bubnjevima, a svečani turnir uveličavaju barjaktari sa zastavama. Demonstracija srednjovjekovnog streličarstva u organizaciji SK Rijeka – profesionalni streličari iz SK Rijeka u prostoru ispod boćarije Jog, na sjeveroistočnoj strani Nugentovog parka, izvest će demonstraciju srednjovjekovnog streličarstva korištenjem tzv. dugog golog luka. Nakon demonstracije, u gađanje dugim lukom moći će se uključiti i posjetitelji. Na livadi na zapadnoj strani Nugentovog parka (prema kaštelu) članovi viteškog reda Ordo sancti Viti izvest će demonstraciju viteških borbi (uvježbavanje možete gledati idući vikend).

16:00 Bitka za Trsatsku gradinu – uprizorenje povijesne bitke iz 1485. godine, svečanost ustoličenja novog kapetana Trsata – dvorski plesovi, i pucanje iz topa – CENTRALNI DOGAĐAJ – godina je 1485., mađarska vojska pod vlašću kralja Matije Korvina okupirala je trsatski kaštel i vrši opresiju nad lokalnim pukom. Hrabra frankopanska vojska uz podršku Habsburške monarhije izvršava napad na kaštel u svrhu oslobođenja od mađarskih okupatora i povratka pod upravu lokalnih kapetana. Bitku organizira red vitezova sv. Vida (Ordo sancti Viti), a u njoj sudjeluje Frankopanska garda Kluba prijatelja Grada Trsata, Rapski samostreličari, Frankopanska garda Ogulin, SK Maura Kal i krčki knezovi Frankopani). Pogledajte kako će se odviti bitka te na koji način će hrabri Frankopani osloboditi kaštel od opakih okupatora.
Nakon bitke održat će se svečanost ustoličenja novog trsatskog kapetana, koji će položiti prisegu knezu Frankopanu. Nakon čina ustoličenja, u čast novog kapetana članovi Kuba odjeveni u dvorske odore i članovi dvorskog plemstva Rapskih samostreličara izvest će svečane dvorske plesove na prostoru ispred Mira Junaka (na trsatskoj gradini), a nakon toga Rapski samostreličari pucat će iz pravog topa u čast novoizabranog kapetana.

18:30 Sveta misa u župnoj crkvi sv. Jurja – Svi sudionici i posjetitelji pozvani su na svetu misu. Broj mjesta je ograničen budući da se radi o maloj župnoj crkvi.

20:00 Večernji program – koncert na otvorenom, osvjetljavanje Trsata bakljama – od 20:00 sati Trsat će zasjati vatrenim sjajem, budući da se gasi javna rasvjeta i jedini izvor svjetlosti na površinama u centru Trsata biti će preko 100 baklji koje će postaviti članovi Kluba. Radi se o projektu osvjetljavanja Trsata bakljama koji se prvi puta provodi ove godine, a njime se želimo vratiti u prošlost kada je vatra bila jedini izvor svjetlosti za pučanstvo. Cijelom dužinom od trsatskog groblja do trsatskog kaštela, dakle duž Ulice Slavka Krauzteka i Ulice Petra Zrinskog bit će postavljene baklje koje će biti upaljene do kraja večeri. Projekt su omogućili trsatski ugostitelji svojim donacijama za baklje. Svi ugostitelji sudjelovali su u ovom projektu.

Koncert na otvorenom – od 20 do 24 sata na prostoru pored boćarije Jog (u Nugentovom parku, sjeveroistok) organiziran je koncert na otvorenom. Svirat će se rock, pop i blues, a svi sudionici i posjetitelji su pozvani. Nastupa: Damjan Vasiljević.

wp-image-1732217297jpg

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s