Wasserburg

Dario Šošić
Izvor: Vukovarska utvrda Vukovo
21728229_1098084733628544_8224308893425800882_nAutor: Dario Šošić

Utvrdno graditeljstvo ima jako dugu povijest. Rekli bi smo od kad je čovjeka od tad je i utvrda.
U početku se čovjek sklanjao u špilje i šumska skrovišta, kasnije se formira utvrda pa i cijeli kompleksi naselja, gradova i vojnih izvidnica.
Palisada (trupci zabijeni u zemlju) u našim krajevima datira duboko u povijest, sve do novijeg doba u ratovima su postojali bunkeri, rovovi, zemunice, sve utvrđene drveno zemljanim materijalom.
U srednjem vijeku, kada je čovjek pokušavao zaštititi svoju naseobinu formira se palisadni zid, trupci zabijeni u zemlju koji formiraju oblik te naseobine. Na vrhu tog zida mogla je biti stražarska staza. U sredini se pojavljuje glavna kula (Branič-kula) koja je služila kao osmatračnica i zadnja obrana. Kasnije formiranjem vlastelinstava ti objekti su služili i kao stan za lokalnog posjednika.
Sustavi i oblici takvih utvrda su razni, od kružnog, nepravilnog, kvadratičnog, do cijelih sustava nekoliko utvrđenih naselja takozvanih podgrađa. Zidine su se, kako smo rekli, pravile od drveta zasute zemljom da bi se utvrdile. Mogle su postojati sa nekoliko koncentričnih krugova uokolo. Zatim se pojavljuju opkopi ispunjeni vodom ili suhi opkopi sa zašiljenim kolcima. Utvrde sa vodenim opkopima su građene blizu voda gdje bi se u opkop upuštala voda iz rijeke ili jezera. Takve utvrde su mogle imati i više podgrađa i pojasa sa opkopima međusobno povezivanih pokretnim mostovima i tajnim prolazima.
Kod nas u Slavoniji takvih naselja je bilo najviše, ponajprije radi dostupnog materijala od kojih su bila građena (zemlja, drvo, voda) Postojale su i zidine koje su građene pletenjem grana između trupaca u dva reda, između kojih bi se nasipala zemlja i tako formirala debela zidina koji su lako mogli odoljevati i topovskoj paljbi. Zidine su još građene od zemlje i tako da bi se na kraju spaljivanjem zida dodatno otvrdnule, te na taj način bile trajnije poput opeke.
Postoji jako puno pisanih dokumenata o takvim utvrdama, no nažalost one nisu opstale u vremenu kao recimo kamene ili opekom građene. Za njih danas znamo iz kartografskih izvora i katastarskih izmjera. Opstale su u obliku uzvišenja koje je okruženo opkopima. Danas takva uzvišenja nazivamo Gradinama. Kod nas ih ima jako puno (Slakovci, Čakovci, Virgrad kod Otoka,Zvizdan kod Vrbanje, Nijemci, Cerna, u Antinu, Tordincima, Trpinji, Pačetinu itd.). Cijelim tokom rijeke Vuke ili Bosuta vidljive su Gradine iz različitih vremenskih perioda. Neka su opstala pa se formirala u gradove ili sela, no veliki broj ih je izgubljen i neistražen.
Bilo bi lijepo napraviti jednu takvu utvrdu kao turističku atrakciju, no do toga je još daleko. Za ovu priliku mi smo načinili jednu maketu tipične srednjovjekovne nizinske zemljano-drvene utvrde okružene jarkom, takozvani ”Wasserburg”.

21740341_1098084760295208_2734062069428129459_n

Ovaj unos je objavljen u Utvrde i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.