Kurija Blahimir i Božjakovina

Pregledavanjem fotografija dvoraca naišao sam na fotografiju “dvorca u polju”. Sam izgled i položaj dvorca potakao me na istraživanje lokaliteta Božjakovine i okolice.  Nisam znao o kojem se dvorcu točno radi, ali sam na karti vidio da se dvorac nalazi u Božjakovini. U Božjakovini su se nalazila dva dvorca; stari dvorac obitelji Drašković – Blahin mir (“dvorac u polju”) i novi dvorac obitelji Drašković. Upravo je taj Blahin mir bio predmet mog interesa. Prema fotografiji sam zaključio da od dvorca nije ostalo mnogo. Dvorac je ruševina koja se nalazi usred polja okružen šikarom i raslinjem, te ga je stoga nemoguće vidjeti iz daljine ako ne znate gdje se točno nalazi. Čovjek kojeg sam pitao za dvorac me pitao da li tražim “lješčaru”? Uspio sam ga pronaći iz drugog puta uz pomoć gospodina koji živi u novom dvorcu obitelji Drašković, te vrlo dobro poznaje teren. Bilo je ljeto, a kako je vegetacija oko kurije gusta, nije joj se moglo pristupiti.

Jedna od prvih fotografija kurije koju sam vidio je vjerojatno napravljena prije dosta godina, kada vegetacija oko kurije nije bila gusta kao što je danas.  Danas je to napuštena i gotovo ruševna zgrada u polju, pokraj spojnog kanala Zelina-Lonja-Glogovnica-Česma, oko 950 metara jugoistočno od novog dvorca u Božjakovini. Dvorac je udaljen oko 200 metara od rijeke Zeline.

dvorac_blahimir_bozjakovina_3Fotografija izvor: panoramio.com

Kako je jesen i zima najbolje godišnje doba za obilazak ovakvih lokaliteta, uspio sam se probiti do same kurije, iako je put bio “trnovit”. 

blato.jpgPrilazni put prema kuriji. Kuriju je najlakše uočiti po dimnjaku koji se vidi iz daljine                Photo © 2018 Darko Antolković
DSC_0013-2.jpgPhoto © 2018 Darko Antolković
DSC_0018-2.jpgKurija se nalazi u izoliranom dijelu Leščare, okružena gustom vegetacijom                                   Photo © 2018 Darko Antolković
DSC_0024-3.jpgPhoto © 2018 Darko Antolković
DSC_0022.jpgIspred kurije se nalazi bunar  Photo © 2018 Darko Antolković

A iza gustog raslinja dolazimo do kurije…

blaha.jpgPhoto © 2018 Darko Antolković
DSC_0034.jpgSačuvani ulaz u kuriju  Photo © 2018 Darko Antolković
DSC_0035-3.jpg
DSC_0041-3.jpgPhoto © 2018 Darko Antolković
DSC_0042-2.jpgPhoto © 2018 Darko Antolković
DSC_0046-2.jpgPhoto © 2018 Darko Antolković
DSC_0039.jpgPhoto © 2018 Darko Antolković
DSC_0061.jpgUnutrašnjost kurije Photo © 2018 Darko Antolković
DSC_0056.jpgStražnja strana kurije  Photo © 2018 Darko Antolković
DSC_0059-2.jpgPhoto © 2018 Darko Antolković
DSC_0061.jpgUnutrašnjost kurije, sa stražnje strane    Photo © 2018 Darko Antolković

Kurija Blahimir, Božjakovina

Stari dvorac koji je bio u Božjakovini se zvao dvorac Blahimir, nazvan prema toponimu Blaha Katarina. Dvorac su podigli Draškovići vjerojatno početkom 18. st. kada je božjakovački kaštel bio ruševan i neupotrebljiv za stanovanje. Nažalost, o njegovoj izgradnji ne zna se gotovo ništa.  Nekadašnji dvorac (Blahimir) bio je jednokatan, tlocrtno u obliku izduženog pravokutnika, s visokim krovištem i jedanaest prozorskih osi. Pročelja su vrlo jednostavna. Glavno ulazno pročelje okrenuto je prema sjeverozapadu, odnosno s pogledom prema kaštelu. S malim pomakom prema sjeveru od osi zapadnog pročelja, nalazi se zidani portik nad ulaznim stubama koje vode u visoko prizemlje. Na krajevima zapadnog pročelja nalaze se drvene nadstrešnice iznad ulaza u podrum.

Povijest Božjakovine

Prije dvorca Blahin mir, od XVI-XVIII st. postojao je grad ili tvrđa-kaštel Božjakovina. Nalazio se na mjestu gdje se kanal sastaje s rijekom Zelinom, istočno od ceste Zagreb-Bjelovar. Bio je to Wasserburg ili močvarni grad, koji je zbog močvarnog zemljišta bio teže pristupačan za neprijatelja, pa ga je bilo lakše braniti. Stara je tvrđa već u XVII stoljeću bila zapuštena, a napuštena u XVIII kad više nije bilo turske pogibelji. Na ovom mjestu ostala je samo dvorska kapela koja je porušena.

U prvoj polovici XIX st., sve do ukinuća feudalizma i kmetstva 1848, Božjakovina je feudalna gospoštija grofovske obitelji Drašković. U to vrijeme gospoštija ne plaća poreza, kmetovi besplatno obrađuju zemlju, pa je prihod od nje dosta siguran. 1802. Đuro Drašković ima kmetove podložnike u ovim selima: Božjakovina, Lukarišće, Donja i Gornja Greda, Leprovica, Trebovec, Brckovljani, Prikraj, Dvorišće, Hrebinec, Gračecdio Dugog Sela), Dugo Selo (u XVII i XVIII stolj. zove se samo: Sela), Črnec, Ježevo, Prozorje. U 2. pol. XIX i u 1. pol. XX stolj. bivši feudalci a sada vlastelini ili veleposjednici, malo-pomalo prodavali su ili parcelirali svoje posjede. To su činili i grofovi Drašković. 1879. mali posjed Dvorišće ima obitelj Blaha, a veliki posjed Božjakovinu obitelj Eduarda Fleismana. Doskora Božjakovinu kupuje Ferdo Šaj i zbog novčanih teškoća preprodaje dioničkom društvu koje taj posjed nudi Zemaljskoj vladi u Zagrebu. Za vrijeme Draškovića kao zemaljskih gospodara sagrađen je stari dvor Blahin mir (kasnije prozvan “Lješčara”), novi dvor u Božjakovini, zgrada u Dvorišću, gostionica na raskršću cesta prema Brckovljanima i Lupoglavu.  (Izvor: brckovljani.hr)

Ovaj unos je objavljen u Dvorci i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Kurija Blahimir i Božjakovina

  1. Blento S Kapom napisao:

    vidjeh 🙂

    Liked by 1 person

  2. Karlo napisao:

    Vidio sam to jeli se moze uci unutra??

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.