Legenda o Crnom Tomi Loborskom

Izvor: zagorkinkutak.wordpress.com
lobor.jpgPhoto © 2018 Darko Antolković

Na brijegu na visini od 520 m, duboko u gorju iznad današnjega mjesta Lobor, nalaze se tragovi srednjovjekovnoga Staroga Lobora, danas Pustoga Lobora. To je bio najzapadniji zagorski burg, te najmanji od svih i dobro sakriven. Svi burgovi i zamci poput ovoga sagradilo je plemstvo za vrijeme velikih provala Osmanlija, kako bi se zaštitilo od njih.
Postoji legenda o tome, da su Osmanlije 7 godina pokušavali osvojiti Stari Lobor i na kraju odustali.
Stari Lobor se prvi puta službeno spominje 1259. kao Castrum Lobor, kada ga tadašnja kraljica Marija daruje nekom Puchynu. Iz stoljeća u stoljeće vlasnici Staroga Lobora se mijenjaju – od Tome Nigera (Tome Crnog Loborskog), preko grofova Celjskih (1399.), Jana Vitovca, Ivaniša Korvina pa sve do Petra Keglevića (1525.). Rod Keglevića ga krajem 16. i početkom 17. stoljeća napušta i seli u dvorac Lobor.

Legenda o Crnom Tomi

Prema predaji, Tomo Crni Loborski živio je u drugoj polovici 15.st. u svojoj utvrdi u Pustom Loboru, koja je tada bila u punom sjaju. On je bio okrutan. Posebno se predavao tjelesnim užicima. Otimao bi tuđe žene, odvlačio ih u svoj zamak i s njima okrutno postupao. Nije bio izbirljiv – otimao bi seljanke, sluškinje ili plemkinje.
Postoji ova legenda:
U kasno proljetno noćno doba, sjedio je na velikom starinskom naslonjaču za velikim hrastovim stolom u sredini gradske palače, ozloglašeni Crni Tomo Loborski. Bio je osrednjeg rasta, širokih prsiju i ramena. Mogao je imati oko 38 godina. Samom pojavom odavao je mrka i čudna čovjeka, za kojega bi se moglo reći da je u tajnom srodstvu sa samim krvožednim vukodlakom. Crna kosa, kao krila gavranova, pada mu na ramena. Te noći bio je nestrpljiv. Čekao je svoga ortaka Josu Haramića, koji mu je trebao stići u goste zajedno sa mladim plemićem Vladimirom Zmajićem. No Crnog Tomu Loborskog te su noći brinule druge dvije stvari.
Prvo – htio je oteti lijepu Katicu, kćerku vlastelina Oštrc-grada Babonića.
Drugo – riješiti se mladog Zmajića, za kojeg je doznao da se zagledao u mladu Katicu. Od nestrpljenja nije mogao dočekati svoje goste, pa je otišao obaviti prvi i drugi dio posla.
Međutim, sluga Tome Crnog Loborskog – Petar, pomogao je mladom Zmajiću da pobjegne. Kasnije je Petar i omogućio, da Zmajić i njegov stric Franjo Tahije Susedgradski sa svojim vojnicima provale u grad, gdje svladavaju i ubijaju Crnog Tomu Loborskog i njegovog ortaka Josu Haramića. Time su oslobodili lijepu Katicu, koja se (kao i u svim lijepim ljubavnim pričama) vjenčala za mladog Zmajića.
Lukavi sluga Petar sve je to omogućio zato, da bi se osvetio Crnom Tomi. Naime, on je oteo njegovu ljubljenu Maricu iz Zlatara, nakon čega se radije bacila s kule loborske, nego da postane ljubavnica Crnog Tome.
Lobor-grad je konačno bio oslobođen od zulumčara Crnog Tome Loborskog.

 

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Legende i označen sa , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Legenda o Crnom Tomi Loborskom

  1. NBP napisao:

    E moj Ceni Tomo, tako to biva kada se previše sniva. Naša mašta ke nepregledno polje makova, a priče iz zaborava izvlače kamene gromade nekadašnjeg sjaja i raskošne ljepote….Vjerujem u legende i znam da u njima postoje iskre istone što poput krijesnica svjetlucaju pod perom autora….

    Liked by 1 person

  2. Goran Jurković napisao:

    Lijepo napisao, a legende svakako treba sačuvati od zaborava.

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.