Legenda o boravku kralja Zvonimira na otoku Krku

Izvor: hr.metapedia.org
oton_ivekovic2c_krunidba_kralja_tomislavaOton Iveković: Krunidba kralja Tomislava, izvor: hr.wikipedia.org

U srednjem vijeku je ovdje postojalo bogato i moćno Hrvatsko kraljevstvo (Harvatje Krolestvo), čiji su kraljevi većinom stolovali u Dalmaciji uz Kaštylski (Kaštelanski) zaljev. Pod hrvatskim kraljem su tada bili bani (knezovi) koji su držali pokrajine tj. srednju Hrvatsku, Dalmaciju, Bosnu i Slavoniju, a pod ovima su još bili kotarski podbani (župani). Hrvatskom mornaricom je upravljao admiral (marjakyr), a vojskom su zapovijedali generali (jezdakyri) i pod ovima su bili satniki (pukovnici).

U ono doba je na Krku u Jurandvoru bio samostan i njegovim je redovnicima stigla vijest da će hrvatski kralj Zvonimir obići otok Krk i posjetiti samostan u Jurandvoru. Svi stanovnici Bašćanske doline su se pripremili na veliku svečanost za taj kraljevski posjet. Kad je došlo vrijeme, na Kvarneriću se pojavilo hrvatsko brodovlje, a na najvećem jedrenjaku je stigao kralj Zvonimir sa svojim županima, admiralima, generalima i inim državnicima. Pri dolasku su ih Krčani pozdravili: Vaše Veličanstvo kralju Zvonimir i gospodo župani, generali i admirali, živjeli, živjeli! Glazbenici su lijepo zasvirali, a plesači i plesačice su zaplesali domaće plesove. Potom su svi otišli u jurandvorski samostan, gdje je kralj Zvonimir obdario taj samostan gradilištem iz svog veleposjeda, gdje se ima izgraditi kraljevska crkva Sv. Lucije. Na njezin portal je dao postaviti svoj kraljevski znak tj. hrvatski grb, a uz oltar će biti ploče s glagoljskim zapisima o toj darovnici.

Idućeg je dana kralj Zvonimir otišao iza brda Triskavac (= Gromovnik), gdje je nasred otoka dao izgraditi svoje dvore, čije ruševine se još i sad nazivaju Zvonimirove zidine (Zminiverove Kuore). Potom je otišao na brdo Triskavac i tu je na sedlu Boyna pod velikim hrastom Siondub sazvao narodni zbor svih Krčana, gdje su mu u kamenu napravili kraljevsko prijestolje danas nazvano biskupska stolica. To je bio naš zadnji hrvatski vladar koji je tu govorio na domaćem bodulskom jeziku (čakavski), a nakon njega su kasnije tuđi vladari na Krku govorili stranim riječima tj. mađarski, talijanski, njemački i vlaški sve do danas.

To je osobita legenda iz vejske baštine oko Baške i slične legende nisu poznate drugdje na Krku. Uspomena na ovu legendu očuvana je i na nebu kao zviježdje Hrvatsko Kockovlje (Pegaz + Andromeda) i u njemu je glavna zvijezda Zvonimir (Alferaz). Ovu legendu su nam priopćili Nediljko Barušić-Barac i Fabyan Tomašić-Velnić.

Ovaj unos je objavljen u Legende i označen sa , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

5 odgovora na Legenda o boravku kralja Zvonimira na otoku Krku

 1. Slavek napisao:

  Pozdrav i svaka čast na fantastičnom blogu kojeg redovito pratim preko RSS-a.
  Možete li saznati nešto više o zviježđu Hrvatsko kockovlje tj. (staro)hrvatskoj astrognoziji općenito? Pogledah na Stellariumu Pegaza. koji jest kvadrat, i Andromedu, ali još ne vidim kako su zamislili spoj tih dviju zviježđa u nešto nalik na šahovnicu.

  Liked by 1 person

  • darkoantolkovic napisao:

   Hvala lijepa! 🙂
   Što se tiče Vašeg pitanja mogu napraviti isto što i Vi. Znači, ubaciti u Google i vidjeti što će izbaciti. Upravo sam uputio upit o lokalitetu arheologu Ranku Starcu, pa ćemo vidjeti kakve on ima spoznaje o lokalitetu.

   Sviđa mi se

 2. Slavek napisao:

  Nakon podosta DuckDuckGo-a i borbe s mrtvim linkovima, naletih na ovo:
  http://stellarium.sourceforge.net/wiki/index.php/Sky_cultures#Chakavian-Kaykavian_sky
  U čakavskim područjima doista se Andromeda i Pegaz smatrahu jednim zviježđem koje su, međutim, zove Zarje-Harvâtje iliti Hrvatske zore, ako ja dobro kužim arhaizme.
  Kajkavsko-čakavska astrognozija nije, međutim ugrađena u Stellarium, nego samo obrađena u Stellariumovoj wiki.
  Dakle, ako čujete štogod o tome, dojavite nekako, možda ucrtam(o) u Stellarium ili tako negdje.

  Sviđa mi se

 3. NBP napisao:

  HvalaVam Darko na ovoj snažnoj legendi koja nas vraća u neka lijepa i burna vremena o kojima na žalost tako malo znamo, a još manje propitujemo…..Naša je povjest tako burna i svaki kamen priča svoju priču….N.

  Liked by 1 person

  • darkoantolkovic napisao:

   Stvarno čovjek svašta pronađe. 😀 Iako imam vikendicu na Krku, nisam znao za ovu legendu, a i provjerio sam sa arheologom Ranko Starac njegove spoznaje o lokalitetu i evo što je odgovorio “Je…cesta je dijelom presjekla ovu stijenu koja ima oblik prirodne..kantride ..kad iz baske prijedjete Treskavac..i ugledate otok..Puntarsku valu..s desne strane ceste je ta stijena..na kojoj je po predaji Zvonimir sudio okupljenim narodom..iznad Bojnog..to je drevni put za Vrbnik..uz predjel Zvonimirovo..a Treskavac je mjesto gdje cesto udaraju munje uz zaglusnu buku..sjecanje na Perunovu snagu.”

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.