Icarus Hrvatska – Povijesni izvori dostupni svima! Digitalizirana baština on – line!

Izvor: Icarus Hrvatska, icar-us.eu

icarus

ICARUS HRVATSKA je neprofitna udruga posvećena istraživanju povijesnog nasljeđa, promicanju dostupnosti arhivskih izvora putem novih IT tehnologija i razvoju međuinstitucionalne suradnje na području kulturne, znanstvene i stručne djelatnosti.  ICARUS Hrvatska je suradnik na EU projektu Kreativna Europa co:op u okviru kojeg za širu javnost i ciljane korisničke skupine organiziramo javne aktivnosti (povijesna predavanja, radionice i druge vrste događanja) u interakciji s lokalnim ustanovama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo s ciljem stvaranja mrežnog arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanja čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije pisane baštine.  

 

ICARUS konzorcij bavi se stvaranjem i održavanjem zajedničke informacijske platforme i pružanjem stručne i IT podrške mreži različitih kulturnih i znanstvenih europskih ustanova. Ovo udruženje sa sjedištem u Beču osnovano je 2008. s ciljem promicanja suradnje između arhiva i drugih ustanova koje se zalažu za očuvanje kulturne baštine, a uz to sustavno razvija mogućnosti stručne, organizacijske i financijske podrške projektima i strategijama koji se bave dostupnošću arhivskoga gradiva u digitalnom okruženju.
Od svog osnivanja ICARUS je pokrenuo desetak raznovrsnih EU projekata od kojih je najnoviji co:op, svake godine organizira stotine javnih programa i aktivnosti diljem svijeta i aktivno je uključen u brojne programe i inicijative usmjerene na prihvaćanje izazova koje arhivima i drugim baštinskim ustanovama donose društvene, gospodarske i tehnološke promjene.

ICARUS zajednica trenutačno okuplja više od 200 ustanova iz 35 država EU, SAD i Kanade medu kojima su različiti arhivi, muzeji, instituti, istraživački centri, fakulteti, knjižnice, stručne udruge i drugi.

ICARUS zajednica je jedinstvena mreža stručnjaka, ustanova i udruga koja:

 • izdaje časopis Insights : Archives and People in the Digital Age
 • ureduje Europski arhivski blog (https://coop.hypotheses.org)
 • pruža dostupnost svim materijalima kroz Downloads i Press Area
 • aktivno sudjeluje u raznovrsnim projektima (co:op, ENArC, Pro Domo …)
 • razvija i održava on-line portale (Matricula, Monasterium, Topotheque)
 • okuplja radne grupe (MOM-CA, Didactics, Cadastral Maps, Population Registers)
 • organizira predavanja, predstavljanja, stručne i znanstvene skupove i susrete
 • omogućuje razmjenu znanja i iskustava kroz Mobility Grant Program
 • povezuje i umrežava ljude i institucije na nacionalnoj i međunarodnoj razini
 • pruža podršku članovima i partnerima u svim aktivnostima

3

 

ICARUS digitalne platforme

4.jpg

U središtu ICARUS djelovanja su projekti kojima je cilj digitalizirati i opisati arhivske izvore kako bi oni na izravan i jednostavan način postupni dostupni javnosti. Sve gradivo objavljeno na ICARUS digitalnim platformama dostupno je i na Europeani.

Dodatne informacije možete pronaći na web stranici ICARUS-a. 

ICARUS Hrvatska

ICARUS HRVATSKA je neprofitna udruga posvećena istraživanju povijesnog nasljeđa, promicanju dostupnosti arhivskih izvora putem novih IT tehnologija i razvoju međuinstitucionalne suradnje na području kulturne, znanstvene i stručne djelatnosti.  ICARUS Hrvatska je suradnik na EU projektu Kreativna Europa co:op u okviru kojeg za širu javnost i ciljane korisničke skupine organiziramo javne aktivnosti (povijesna predavanja, radionice i druge vrste događanja) u interakciji s lokalnim ustanovama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo s ciljem stvaranja mrežnog arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanja čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije pisane baštine.

co:op projekt, Community as Opportunity — Creative archives’ and users’ network započet 2014. godine okuplja 17 ustanova iz 11 zemalja i više od pedeset pridruženih partnera koje vodi ideja za povezivanjem stvaratelja povijesti s ustanovama koje čuvaju povijesne izvore što znači da je potrebno javnost usmjeriti prema baštinskim ustanovama, a baštinske ustanove prema javnosti, odnosno zajednici u kojoj djeluju u kojoj one djeluju. Suradnja se provodi organizacijom javnih programa (povijesnih predavanja, radionica i drugih vrsta događanja) u interakciji s lokalnim ustanovama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo s ciljem stvaranje mrežnog arhiva lokalne povijesti teme.

Za to je razvijena digitalna platforma Topoteka koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora (fotografija, dokumenata, tiskovina, AV zapisa) i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje. Svatko tko posjeduje određeno arhivsko gradivo i želi ga predstaviti može stvoriti Topoteku. ICARUS Hrvatska suradnjom s lokalnim ustanovama, udrugama, zajednicama i pojedincima koji posjeduju određeno arhivsko gradivo želi potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva. Putem središnjeg zajedničkog portala Topoteka gradivo svih lokalnih objavljuje se i na Europeani.

Nastavljajući dugogodišnja pozitivna iskustva i dosadašnju suradnju hrvatskih ustanova i stručnjaka  na ICARUS aktivnostima u okviru ICARUS zajednice osnovali smo 2016. godine udrugu ICARUS HRVATSKA s ciljem:

 • koordinacije i intenziviranja dosada pokrenutih programa i projekata ICARUS-a u Hrvatskoj,
 • pokretanja novih aktivnosti na području međuinstitucionalne i međunarodne suradnje,
 • promicanja pisane baštine i arhiva,
 • implementacije suvremene IT infrastrukture u radu kulturnih i znanstvenih ustanova i udruga,
 • kontinuirane razmjene stručnih znanja i iskustava.

Aktivnosti ICARUS HRVATSKA uključuju:

 • istraživanje povijesnih izvora,
 • promicanje korištenja arhivskih izvora putem novih IT tehnologija
 • unapređenje arhivske djelatnosti,
 • razvoj međuinstitucionalne i međunarodne suradnje

i druge oblike kulturnog, znanstvenog i stručnog djelovanja koji promiču naše ciljeve.

Više o ICARUS Hrvatska možete saznati ovdje. 

ICARUS izdaje časopis @rhivi koji donosi priče o projektima, inicijativama, strategijama i praktičnim iskustvima koji povezuju ustanove, organizacije i ljude,  pružaju nova znanja, stvaraju nove programe i realiziraju nove ideje i kreativne potencijale.

4. dani ICARUSA u Hrvatskoj & EURBICA konferencija

Skup je otvoren svim zainteresiranima (nema kotizacije), a do sada ima 130 prijava iz više od 20 država, te se pozivaju svi zainteresirani na sudjelovanje.

5.jpg

 

Ovaj unos je objavljen u Udruge i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Icarus Hrvatska – Povijesni izvori dostupni svima! Digitalizirana baština on – line!

 1. Povratni ping: Stvorite vlastiti mrežni arhiv pomoću Topoteke | Stari gradovi, utvrde, dvorci i srednjovjekovna kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.