Legenda o Čehu, Lehu, Mehu i sestri Vilini

Izvor: Brošura o Krapini, Turistička zajednica grada Krapina, tzg-krapina.hr
legenda-krapinaFotografija,  povijest.hr

Ljudevit Gaj zabilježio je narodnu predaju o krapinskim gradovima i trojici braće Čehu, Lehu i Mehu.

Na tri brijega što se nad Krapinom dižu, tri grada bijahu. Onaj, od koga su se ovolike stare zidine još uzdržale, od negda se zvaše, kako i današnji dan, kao i samo mjesto, Krapina. Na brdu, ponad franjevačke crkve, bi jaše grad imenom Psar, a tu nad gospodskom vodenicom na brijegu Šabcu, bijaše grad istoga imena, Šabac. U tri ova grada tri brata, po imenu Čeh, Leh i Meh, negda vladahu.

Ova braća bijahu kraljevske krvi našega naroda, te imahu sestru, koja se Vilina zvala. U ono vrijeme Rimljani gospodavahu ovom zemljom. Od njih naš narod za nevolju mnogo stradaše i podnošaše velike sile. Viteška se braća dogovarahu među sobom, kako bi se mogli oteti ispod teška jarma rimskoga.
Kako najstariji ljudi još pripovijedaju, među krapinskim i psarskim gradom kožnat visimost višaše i lancih. Po ovom mostu brat bratu dolažaše na tajne dogovore. No, sestra njihova bijaše u skrovitoj ljubavi sa rimskim poglavarom, koji je zapovijedao ovom zemljom. Kad su se braća dogovorila s ostalimi znamenitimi poglavicami narodnimi i okletvom ujedinila protiv Rimljana, te svijećala, da će na nje složno udariti, Vilina prevelikom ljubavlju opijena izdade tajne osnove braće svoje ljubovniku svome.
Urotnici ipak udare na nj, te ga ubiju. A ona najprije uteče u Dupljaču u Strahinje, a odanle u Jame nad Žutnicom, koje se još i danas zovu Ljubine iliti Viline jame, a ono zato, što su ondje prebivale vile, koje su pod obranu svoju primile imenjaki nju svoju. Ovdje ona rodi gospodsko čedo. Malo je vrijeme po tom postojalo, kad se ona sunčala pred špiljom, braća, našavši se u lovu, zapaze ju, uhvate, odvedu u grad Krapinu i uzidaju u onom tornju, koji je nad vratima od drugoga dvorišta blizu pećinske pivnice, u jednom uglu. A od djeteta se njezina osobito čudo stvori. Divlji vol jedan dan, kad su se vile po šumi bile razišle, utrči u špilju gdje se dijete zlatnom jabukom igralo. On se u njega zaleti, digne ga rogovima i divljim skokom proskočiv kroz podzemaljski put, koji je ispod gora Velikoga žlijeba i Hajdinskoga zrna vodio ća na drugu stranu, ondje onako iznese napolje u šumi, gdje ga je neki pustinik sahranio. A ono se mjesto od onoga vremena do današnjega dana po lijepoj glavi ovoga djeteta zove Lijepa glava. Rimljani, da osvete ubistvo časnika svoga, pak da pokore pobunjeni narod, uto započeše sa svih strana kupiti vojsku. Tri brata, videći, kako ne mogu onolikoj sili, kolika se dizala na Zagorje, gdje su se oni bili utaborili, ni prevrlom hrabrošću da odole, skupe sve starješine, župane i satnike pučke, pa odluče, da sa svima odličnijimi pristašami svojimi ostave domovinu svoju, pa da se posve isele iz rimske države. Oni znahu, da se narod našega jezika daleko pruža preko Dunaja, te zato prijeđoše sa vjernima svojim preko Dunava, pa se tamo razidoše na tri strane, pak utemeljiše tri države slavenske. Čeh podiže stolicu svoju u Češkoj zemlji, Bojemiji, Leh u Poljskoj, a od Meha Moskoviti (Rusi) zadobiše početak svoj.
Ljudevit Gaj, Vjekopisni moj nacrtak, autobiografi ja 1875.

Nema sumnje da je Gajevu bujnu djetinju maštu ova priča još više razigrala i pobudila interes za narodnu povijest. Ponos što je upravo Krapina vrelo “korjenike svega našega naroda slavenskoga” temelj je Gajeva preporodnog zanosa. Krapinčani u legendi često spominju i četvrtog brata imenom Peh. On nije sa svojom braćom otišao u svijet već je ostao u Krapini. Neki ga krive za sve što nije dobro u gradu jer: “Peh donosi peh!”. Više je onih koji ga smatraju dobrim duhom Krapine; on čuva i nadahnjuje grad i njegove stanovnike.

Ovaj unos je objavljen u Legende i označen sa , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.