Stvorite vlastiti mrežni arhiv pomoću Topoteke

Izvor: Icarus Hrvatska, icar-us.eu

topot.jpg

Ljudi stvaraju povijest. Svatko je od nas aktivni pripovjedač sjećanja, svatko oblikuje i predstavlja zajedničku  povijest. Uključite se u tijek povijesti i postanite vidljivi dio naše zajedničke priče: objavite svoje zbirke (pisma, fotografije i druge materijale) koristeći alate Topoteke i pomoć zajednice. 

Topoteka je digitalna platforma koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora (fotografija, dokumenata, tiskovina, AV zapisa) i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje. Svatko tko posjeduje određeno arhivsko gradivo i želi ga predstaviti može stvoriti Topoteku. ICARUS Hrvatska suradnjom s lokalnim ustanovama, udrugama, zajednicama i pojedincima koji posjeduju određeno arhivsko gradivo želi potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva. Putem središnjeg zajedničkog portala Topoteka gradivo svih lokalnih objavljuje se i na Europeani.

Suradnja zajednice na izgradnji vlastitog lokalnog arhiva uključuje brojne aktivnosti — produbljuje osjećaje za zaštitu arhivskog gradiva, povećava dostupnost privatnih arhiva, aktivno povezuje baštinske i obrazovne ustanove (arhive, muzeje, knjižnice, škole, povijesne, kulturne i zavičajne udruge) i uključuje sve građane u čuvanje i promociju povijesti i tradicije svojeg zavičaja. U protekle dvije godine više od dvije stotine napravljenih Topoteka diljem Europe — u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Finskoj, Rumunjskoj, Švedskoj i Španjoiskoj — povećale su vidljivost lokalnih zajednica na regionalnom i nacionalnom području, potaknule brojne aktivnosti („Donesite vlastitu prošlost”, „Dani povijesti” i dr.) i programe te pomogle u promociji kulturnih i drugih manifestacija i povijesnih specifičnosti pojedinih područja.

podsused.jpgTopoteka Podsused, podsused.topoteka.net

Materijali prikupljeni pri izradi virtualnog arhiva mogu biti temelj za osnivanje budućih kulturnih i interdisciplinarnih centara koji se bave predstavljanjem lokalne kulturne baštine, sastavni dio različitih multimedijskih sadržaja i programa, a pojedinci uključeni u ovaj projekt budući edukatori u provođenju interaktivnih edukacijskih kulturnih i povijesnih radionica za ciljane korisničke skupine (djeca, mladi, turisti i dr.).

Sve dosad napravljene Topoteke možete pronaći ovdje.

Za dodatne informacije saznajte više na info.icarushr@gmail.com

 

Monasterium – Europski virtualni arhiv povelja

3.jpg

Monasterium portal trenutno sadrži više od 600 000 srednjovjekovnih i ranonovovjekovnih povelja iz više od 150 ustanova iz 14 europskih zemalja. Gradivo je organizirano u fondove i zbirke i pretraživo je na različitim jezicima, a broj dostupnih izvora stalno raste.  Pregledajte fondove kako biste otkrili što se nalazi u njima i nadopunite podatke koji vam nedostaju.

monasterium.net

 

Icarus Hrvatska – Povijesni izvori dostupni svima! Digitalizirana baština on – line!

Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.