Legende o Dragojlovom brijegu i tornju na crkvi sv.Petra i Pavla

Izvor: traveltobaranya.com/glas-slavonije.hr

jasenovac_full

Fotografija traveltobaranya.com

DRAGOJLOV BRIJEG

Kada ste u Općini Kneževi Vinogradi, možete posjetiti obližnji Jasenovac, koji nudi mističnu priču o Dragojlovom brijegu, vezanu uz osmanlijsko blago. Na blagom uzvišenju staro je groblje i ruševna kapelica. Prema legendi, tamo su Osmanlije, nakon povlačenja iz ovih krajeva, zakopali dragocjenosti koje su opljačkali za svoje vladavine. Po te dragocjenosti pojedinačno su se pokušavali vraćati, ali ih nikada nisu odnijeli. Na mjesto gdje su navodno zakopali blago, postavili su vrata na koja točno u podne upire sunce. Oni koji su vrata pokušali pronaći, nisu se dobro proveli. Priča ima i nastavak. Slično se dogodilo jednom Baranjcu koji se s neke od brojnih bojišnica vratio krajem Prvog svjetskog rata. Čuo je legendu negdje na bojištu i već tada odlučio osobno potražiti blago čim se vrati kući, no pokušaj je bio neuspješan, a on se počeo prilično čudno ponašati. Ubrzo je preminuo, a od tuge za njim umrla je i njegova supruga. Na upečatljivosti priča dobiva i zbog navodne zabrane obrađivanja zemljišta u okolici brijega, izrečene nakon Drugog svjetskog rata, ali i zbog utemeljenih tvrdnji kako je cijelo područje zapravo veliko arheološko nalazište. Uz sve to treba reći kako se i stariji beljski traktoristi sjećaju naputaka poslovođa koji su im savjetovali da se ne zadržavaju u okolici Dragojlova brijega.

TORANJ NA CRKVI SV.PETRA I PAVLA

Jedna je legendi povezana i s crkvom svetih Petra i Pavla kod Topolja, koju je dao graditi princ Eugen Savojski. Sagrađena je 1722. godine u znak zahvalnosti Bogu za pobjedu nad Turcima. Njezin se toranj prilikom gradnje triput urušio od udaraca groma pa su graditelji odustali od gradnje. Zašto je tome tako, nikome nije jasno. Ili možda jest? Crkva se, navodno, nalazi na mjestu turskog groblja, gdje je 1687. godine Savojski potisnuo glavninu vojske Kara Mustafe, pa se sumnja kako je upravo to razlog što toranj s križem nije opstao.

– Nije samo toranj ono o čemu domaće stanovništvo nerado priča. Bilo je tu i vještica koje su se okretale za vrijeme mise, a jedno vrijeme šuškalo se o tome da već na cestovnom zavoju radioprijamnici u vozilima počinju šumjeti. Čula sam da je to, ili neki drugi misterij, šturo opisano i u crkvenim knjigama – priča nam jedna mještanka Topolja, napominjući kako postoji još jedna legenda vezana uz crkvu, a govori kako se u davna vremena iz kripte podigao kostur.

Zadnja misa u crkvi svetih Petra i Pavla služena je 1961. godine, i od tada se u nju na molitvu dolazi samo na blagdan Petrova. Kameni oltar urušen je za Drugog svjetskog rata, ali nije poznato od čega. Zidovi su bijeli, a unutrašnjost skromno namještena. Klupe su drvene, kao i raspelo koje je na mjestu nekadašnjeg oltara. Kako bilo da bilo, crkva je spomenik kulture i jedan od najznačajnijih baroknih sakralnih građevina u Hrvatskoj.

Ovaj unos je objavljen u Legende i označen sa , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.