Ivanečki vitezovi

Udruga Ivanečki vitezovi, Ivanec
Fotografije: Darko Gorenak, Darko Vurušić i Boris Jagetić Daraboš

2011 - Katalog rudarska četa.jpg

Ivanečki vitezovi je dobrovoljna Udruga osnovana 2009.g. i okuplja ljude sa sličnim sklonostima, kao dijela kulturne baštine, prije svega sa područja grada Ivanca,Varaždinske županije i Republike Hrvatske, a radi ostvarivanja zajedničkih interesa u skladu s općim interesima društva te radi obavljanja određenih društvenih i kulturnih djelatnosti. U svojem sastavu imamo dvije aktivne povijesne postrojbe osnovane na inicijativu Borisa Jagetića Daraboša. Ivanečki sokolovi je postrojba u osnivanju.

2014. Trakošćan  DSC03674 (9).jpg

1.VITEZOVI IVANOVCI – povijesna postrojba Grad Ivanec spada u kategoriju malih gradova. Ime i prvi spomen 1396.g. vezano je uz viteški red Ivanovaca-malteških vitezova, koji su ovdje imali svoje posjede sve do ukinuća ovoga reda u Hrvatskoj u 17.st. Danas se tradicija Vitezova ivanovaca nastavlja u okviru Udruge za čije odabrane muške i ženske članove su izrađene odore s opremom i oružjem prema povijesnim činjenicama. Raspolažemo s dvije vrste replika srednjevjekovnih odora, uzimajući u obzir povijesno vremensko razdoblje od 11-15.st. Prva a možda i jedina smo takva organizirana povijesna postrojba u našoj Županiji i Hrvatskoj pa i šire koja nastavlja tradiciju viteškog reda Vitezova ivanovaca. Zaštitnik vitezova je Sv. Ivana Krstitelj.

2014. Trakošćan  DSC03674 (11).jpg

Noć muzeja u Trakošćanu 2013. photo&copyright by darko gorenak godar (1)

Noć muzeja u Trakošćanu 2013. photo&copyright by darko gorenak godar (34)2014. Trakošćan  DSC03674 (14).jpg

 

2. IVANEČKA RUDARSKA ČETA – povijesna postrojba Rudarska četa osnovana je 1898.službeno ističemo 1900. godinu, koja se nalazi i na staroj zastavi. Ponovnim osnivanjem čete 2006.g.željelo se zahvaliti nekadašnjim rudarima, sačuvati dio ivanečke povijesne baštine od zaborava i aktivno uključivanje u turističku-kulturnu promidžbu grada Ivanca. Prva smotra čete izvršena je 24. lipnja 2006. godine u sklopu proslave Dana grada Ivanca. Atraktivne uniforme sašivene su prema sačuvanom primjerku s kraja 19. stoljeća. U svojem sastavu imamo muške i ženske članove s pripadajućim odorama i opremom. Zaštitnica postrojbe je Sv. Barbara. Prema glavnim navedenim povijesnim značajkama i činjenicama udruga Ivanečki vitezovi ima primarnu zadaću oživljavanje i promicanje naše baštine s ugrađenim temeljima bazirano na etici i ostalim značajnim vrijednostima dostojna svakog čovjeka.Unatrag višegodišnjeg razdoblja sudjelovali smo u svim protokolarnim obavezama prilikom dočeka visokih uzvanika od predsjednika Republike, Vlada, ministara, veleposlanika i ostalih dužnosnika.

Ivanec 23.jpg

2012. rudarski dani_ivanec_82_122012_photo&copyright by darko gorenak godar (40).jpg

Ivanec-manifestacija 20160625_173828.jpg

Ivanec- Rudarski dani DSC02636 (132).jpg

Margečan  gorenak_godar (59).jpg

Imamo pisanu suglasnost za korištenje vjerskih simbola na odorama i opremi od Vojnog
ordinarija mons. Juraja Jezerinca.
Pokrovitelj rada udruge je grad Ivanec i Tz grada Ivanca, a strateško partnerstvo i pokroviteljstvo imamo od Zagrebačke banke na tragu postojanosti prvih organiziranih bankarskih organizacija u okvirima templarsko-viteških redova.
Za svoj rad udruga dobiva niz Priznanja i Zahvalnica.
Nadzapovjednik postrojbi po službenoj dužnosti je gradonačelnik Milorad Batinić.
Predsjednik udruge i Zapovjednik povijesnih postrojba je Boris Jagetić Daraboš.
Dan grada-896
Ovaj unos je objavljen u Udruge i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.