Izložba povodom 900 godina knezova krčkih Frankopana – U potrazi za frankopanskom baštinom

ogulinStari grad Ogulin, © Darko Antolković

U povodu 900. godišnjice od prvog pisanog spomena knezova krčkih Frankopana na otoku Krku, u gradu Bernardina Frankopana u Ogulinu,  kroz izložbu fotografija Darka Antolkovića se želi predstaviti preostala opipljiva baština knezova krčkih Frankopana, kao što su utvrde, crkve, kapele, odnosno sve što je povezano sa Frankopanima. U Hrvatskoj se nalazilo mnogo starih gradova, utvrda, samostana i crkava, od kojih je danas nažalost sačuvan manji broj, dok je od većine ostao koji kamen. Još je manji broj onih koji su pod krovom i otvoreni za posjetitelje.
Stoga se ovom izložbom, kojom se ujedno obilježava i Međunarodni dan muzeja, želi osvijestiti posjetitelje o vrijednosti i važnosti frankopanske baštine i ostavštine ove značajne velikaške obitelji koja je stoljećima sudjelovala u kreiranju hrvatske, a u 15. stoljeću i ogulinske povijesti.

3D karta otoka Krka sa označenim posjedima knezova krčkih Frankopana,  autor Tomislav Martinović 
Gjuro Szabo je napisao: “I nijemi kamen može mnogo pričati, ali će to razumjeti samo onaj, koji se potrudi da taj govor i razumije, dok će svakom drugom kamen ostati samo kamenom, a razvalina bit će mu pusta rpa kamenja.”
modruš_manja.jpgModruš,  © Darko Antolković
Srednjovjekovne utvrde  vjerojatno su jedan od najprepoznatljivijih simbola srednjovjekovnog razdoblja.  Burg je u osnovi složeni sustav obrambenih zidova i kula, te stambenih gospodarskih i pomoćnih prostorija. Pozicije za njihov smještaj se biraju s obzirom na strateški položaj tj. uz granice prema određenom području, na planinskim prijevojima, uz važne putove ili rijeke. Podižu se na izdvojenim vrhovima ili grebenima, na većoj ili manjoj nadmorskoj visini i to tako da su predmongolski burgovi podizani na nižim brežuljcima dok su poslijemongolski na istaknutim vrhuncima gdje ih tjera strah njihovih graditelja. Smještajem na vrhu se napadaču onemogućava jednaki pristup sa svih strana, a kod grebena je obrana koncentrirana na uski potez zidina s pristupačne strane. Tako neprijatelj nije mogao napadati na širokom potezu, a branitelj je mogao s malo ljudi braniti taj uski prolaz. Dodatno se burg utvrđuje jarcima, vodenim zaprekama i sl. Osim burgova na vrhuncima planina, postojali su i burgovi u nizini i u močvarnim predjelima koje su branili opkopi s vodom. Za te se burgove najčešće koristi njemački izraz “Wasserburg” (“vodeni burg”). Sastav burgova i njihova veličina ponajviše su ovisili o konfiguraciji terena, a zatim o financijskoj sposobnosti njihovih naručitelja. Tako nastaju različiti manji ili veći kompleksi, ali se svi sastoje od nekoliko osnovnih dijelova kao što su zidine, kule, branič-kula, palas, kapela i gospodarske zgrade, s tim da jedan burg ne mora, naravno, imati sve elemente. Na samim zidinama i braništima te prsobranima i stražarskim stazama je bila koncentrirana obrana burga odakle se nadgledao i ulaz u burg. 

Linda Bednjanec, dipl.arheolog

Izložba će biti svečano otvorena u Zavičajnom muzeju Ogulin u četvrtak, 17. svibnja 2018. u 19.00 sati, a u prigodnom programu otvorenja govorit će autor izložbe fotograf Darko Antolković i predsjednik Katedre Čakavskog sabora Modruše Zvonko Trdić.

U sklopu izložbe prezentirati će se i rekonstrukcije pretpostavljenih izgleda prve frankopanske utvrde Gradec na otoku Krku, kaštela Grižane, crkve sv.Marak i pavlinskog samostana sv.Nikole u Gvozdu, autora Tomislava Martinovića i rekonstrukcija građevinskog razvoja starog grada Ozlja od XIII. – XIX. st., autora dr.sc.Krešimira Regana.

PS Gvozd 10Rekonstrukcija pretpostavljenog izgleda pavlinskog samostana sv.Nikola u Gvozdu,                      autor Tomislav Martinović
Ozalj.jpgRekonstrukcija građevinskog razvoja starog grada Ozlja, početak XIV.st. (Babonići),                         autor dr.sc.Krešimir Regan
Ulaz je slobodan! Svi ste dobrodošli u grad Bernardina Frankoapana – Ogulin. 
26952352_159498701365544_5820516482764739286_oFotografija Zavičajni muzej Ogulin
Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.