Cesta kraljeva i careva – Straße der Kaiser und Könige

Izvor: austria.info/strassederkaiserundkoenige.com
logo_kaiser-koenige-rund

Stari kraljevski put koji vodi od Frankfurta na Majni do Budimpešte, na austrijskom tlu prolazi nekadašnjom jezgrom Habsburške monarhije te prateći tok Dunava vodi uz nekoć moćne kulturne i vladarske metropole s njihovim baroknim dvorcima, samostanima i raskošnim rezidencijama. Usput je moguće doživjeti i poneko iznenađenje: tako samo rijetki znaju da su si Habsburgovci u samostanu kora augustinskog reda Svetog Floriana dali urediti čak 16 raskošnih prostorija, kako bi mogli na primjeren način prenoćiti prilikom svojih putovanja. Najstariji grad Austrije, Enns, nije toliko poznat kao benediktinski samostan Melk, ali će svakog posjetitelja zadiviti svojim srednjovjekovnim šarmom. Još dalje u prošlost putuje se cestom „Transromanica“, koja slijedi povijesni put Rimljana iz Njemačke, preko Austrije sve do Portugala, ili cestom „Via Claudia Augusta“, prvim pravim tranzitnim putem kroz Alpe. Fascinantno je što su sve ljudi prevozili preko planina u tadašnje vrijeme: primjerice ulje iz Španjolske, vino s Krete, svježe ostrige i začine iz Azije. Neki ugostitelji duž ove ceste svojim posjetiteljima inače još i danas pružaju mogućnost kušanja „rimske kuhinje“.      

cestakraljeva1

Izvor: strassederkaiserundkoenige.com

Domaćin ceste careva i kraljeva je radna skupina istog imena. Oni uključuju 10 gradova, turističke udruge, brodarske tvrtke i zračne luke na njemačkim, austrijskim, mađarskim i slovačkim stranama – i oni se nazivaju “Dobrodošli”.  Na odlično osmišljenoj web stranici možete pronaći sve informacije o kulturnoj ruti i što obići.

Lokaliteti su podijeljeni i označeni na karti u šest regija: Njemački Dunav, Dunav Gornja Austrija, Dunav Donja Austrija, Beč, Danube Slovačka i Mađarski Dunav.

cestakraljevaIzvor: strassederkaiserundkoenige.com

 

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.