Budim

Izvor: wikipedia.org

buda_schedel

Budim (mađ. Buda; njem. Ofen; slovački: Budín; tur. Budin) zapadni je dio današnje Budimpešte, smješten na desnoj obali Dunava. Prema predaji, grad je dobio ime po svome osnivaču Budi (ili Bledi), no vjerojatnije je ime izvedeno iz mjesnog naziva za vodu. Budim obuhvaća oko trećine površine Budimpešte i većim je dijelom pokriven šumom i brežuljkast. Među najpoznatije spomenike spada Budimska utvrda. Budim je bio glavni grad Ugarske od 1361., pa sve dok nije pao pod vlast Osmanskog Carstva 1541.. Novi glavni grad Ugarske tada je postao Požun (1536.) u današnjoj Slovačkoj.

buda-castles01Budim iz zraka, photo by Civertan, wikipedia.org

Budimski dvoracBudim ili Grad (mađarski: Budai Vár, turski: Budin Kalesi, slovački: Budínsky hrad) je dvorski kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti, čiji prvi dijelovi potječu iz 1265. godine. U prošlosti je također bio poznat kao Kraljevska palača (mađarski: Királyi-palota) i Kraljevski dvorac (Királyi Vár). Nalazi se na južnom vrhu Dvorskog brda i okružen je dijelom grada koji je poznat kao Dvorski distrikt (Várnegyed) koji je poznat po svojim stambenim i javnim građevinama iz srednjeg vijeka, baroka i 19. stoljeća. Preko svoje uspinjače, a potom Visećim mostom Szécheny, dvorac je spojen s trgom Adama Clarka na drugoj strani Dunava.

U dvorcu se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte, te zatvorena dvorišta i terasa koja ga povezuje s Ribarskim bastionom, terasa s koje se pruža pogled preko Dunava na povijesno središte Budimpešte.

Dvorac je dao izgraditi hrvatsko-ugarski kralj, Bela IV., od 1247. do 1265. godine. Car Žigmund Luksemburški ga je dao znatno proširiti i urediti, te je postao tada najveća gotičkapalača na svijetu. Nakon Mohačke bitke, veliki dio Mađarskog kraljevstva je postao dijelom Osmanskog Carstva, pa tako i Budim. Tijekom turske okupacije dvorac je služio kao vojna baraka, oružarnica i štala, te je jako propao. God. 1686., dvorac je uništen, a ostale zgrade kompleksa su se urušile ili su izgorjele.

Malo je podataka o izgledu palače iz srednjeg vijeka i baroka. Novi dvorac se sastoji od 200 metara duge serije prostorija (samo Versajska palača ima dužu seriju prostorija) od kojih su najvažnije:

  • Srednjovjekovni dvorac čine prostorije otkrivene ispod kompleksa prilikom obnove 1958.-62. godine. Kraljevska kapela i nadsvođena galerija samo su neke prostorije nekad najveće gotičke palače danas čine Muzej povijesti Budimpešte (zgrada “E”).
800px-buda_castle_interior_churchKraljevska kapela, izvor wikipedia.org
  • Kapela sv. Zigismunda ili Dvorska kapela (Szent Zsigmond-kápolna, Vártemplom) na zapadnom dijelu dvorca, nema fasadu već samo ulaz iz lavljeg dvorišta. Ima barokni tlocrt violine iz 1769. godine, a od uništenja od 1957. služi kao izložbeni prostor.
  • Kraljevska kripta (Nádori kripta) se nalazi ispod Dvorske kapele, a u njoj su urešeni sarkofazi kraljeva Habsburgške dinastije od 1820. do 1927. godine. Bogato je ukrašena i oslikana djelima najboljih umjentika 19. stoljeća.
  • Dvorana za bal (Nagyterem) na prvom katu u baroknom stilu s gotičkim oltarom.
  • Velika dvorana za bal (Nagy bálterem) se nalazi u srednjem dijelu sjevrnog krila i najraskošnija je prostorija dvorca. Arhitekt Hauszmann je dizajnirao prostoriju visoku dva kata s velikim staklenim svodom, renesansnim ukrasima na zidovima s kolosalnim parom kipova Atlasa iz 1897. godine.
800px-buda_castle_gardenSrednjovjekovno dvorište, izvor wikipedia.org

 

 

 

 

Ovaj unos je objavljen u Utvrde i označen sa , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.