Održani Dani glagoljice u Senju

Izvor:  Staroslavenski institut, stin.hr

008

Prvoga dana manifestacije, 19. listopada 2018., svi su razredi Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Senja pronijeli glagoljicu na ulice i trgove svoga grada. Na poticaj našega kolege Ivana Botice i prof. Ane Vukelić iz Grada Senja skupa su sa svojim razrednicama, profesoricom likovnoga, pedagogicom i ravnateljicom izradili po jednu drvenu ploču s glagoljskim natpisom određene ulice ili trga te su svi razredi oko 9 sati ujutro odnijeli svoju ploču na njezino mjesto u ulicu ili na trg.

Doista je “moj grad”, kako je kolega Ivan Botica nazvao tu manifestaciju, zablistao “u svojoj glagoljici”. Nakon toga, djeca su se vratila u školu i svaki je razred zanimljivostima javno predstavio svoj ulicu ili trg. Potom je uslijedio već tradicionalni kviz o glagoljici i glagoljaštvu koji se u senjskoj školi održava 21 godinu.

Drugoga dana, 20. listopada, održana je znanstveno-popularna tribina posvećena Misalu kneza Novaka, hrvatskoglagoljskom kodeksu koji ove godine obilježava svoju 650. obljetnicu. Na tribini su izlaganjima sudjelovali djelatnici Staroslavenskoga instituta, dr. sc. Ivan Botica, dr. sc. Sandra Požar i dr. sc. Andrea Radošević te prof. dr. Sanja Zubčić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Više o zanimljivoj glagoljskoj dvodnevnici u Senju možete čitati i gledati na poveznicama:

Senj ovoga vikenda u znaku glagoljice: glagoljica Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj preplavila ulice i trgove

Misal kneza Novaka: znanstveno-popularna tribina u Senju u povodu 650. obljetnice od njegova nastanka

Misal kneza Novaka: znanstveno-popularna tribina u Senju u povodu 650. obljetnice od njegova nastanka

Staroslavenski institut na Danima glagoljice u Senju

Tijekom 2018. u svim se zemljama Europske unije na poseban način javno predstavlja i govori o europskoj kulturnoj baštini. Grad Senj na poticaj ravnateljice i djelatnika Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju rado je prihvatio pokroviteljstvo nad Danima glagoljice u Senju koji su se preko 20 godina održavali u navedenoj školi kako bi potaknuo svoje građanstvo na otkrivanje i istraživanje vlastite glagoljske baštine kao vrijedne baštine hrvatskoga naroda koji pripada europskoj obitelji.

Ovaj su put Dani glagoljice u Senju zamišljeni kao dvodnevna manifestacija kojoj je cilj da glagoljica iz školskih prostorija zađe u senjske ulice i bude s ljudima. Prvoga dana 19. listopada 2018. svi će razredi Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju izraditi po jednu ploču s natpisom na glagoljici i postaviti je na pripadajuće mjesto u gradu. Izradu će koordinirati nastavnice i nastavnici škole uz podršku ravnateljice Rosande Bilović, prof., pedagoginje Karmen Boras, prof., znanstvenika Ivana Botice i koordinatorice programskih aktivnosti iz Gradskog muzeja Senj Ane Vukelić, prof.

Drugoga dana 20. listopada 2018., u 11 sati, u Pučkome otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju održat će se znanstveno-popularna tribina pod naslovom Misal kneza Novaka: znanstveno-popularna tribina u povodu 650. obljetnice od njegova nastanka. Posrijedi je najstariji datirani hrvatskoglagoljski misal koji je poslužio kao paleografski i tekstovni predložak za prvu tiskanu knjigu u Hrvata Misal po zakonu rimskoga dvora. Susret se organizira u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba, krovnom znanstvenom institucijom za hrvatsko glagoljaštvo. Uz znanstvenike iz navedene institucije, koji će najprije predstaviti novu mrežnu stranicu s brojnim linkovima o samom misalu (dr. sc. Sandra Požar), potom povijesni trag o knezu Novaka i njegovoj obitelji (dr. sc. Ivan Botica) i književne prinose iz samoga misala (dr. sc. Andrea Radošević), na tribini će sudjelovati i prof. dr. sc. Sanja Zubčić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci koja će govoriti o jeziku navedenoga misala.

Da nije bilo svećenika glagoljaša Senjske biskupije i njihova biskupa Filipa koji je 1248. isposlovao pravo da katoličko svećenstvo glagolja misu po rimskom obredu, tko zna bi li ikada glagoljica dobila legitimitet unutar Katoličke Crkve. Stoga se nadamo da će dvodnevna manifestacija Dana glagoljice Senju barem malo potaknuti naše građanstvo da otkriva vlastitu baštinu na glagoljici i da je istodobno drži europskom jer naš narod od samih početaka na ovom tlu pripada velikoj obitelji zapadnoeuropskih kršćanskih naroda.

dr.sc. Ivan Botica

Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.