Villa rustica u Vurnovcu

Damir Fofić, dipl. arheolog i povjesničar
48386650_2178004212528361_7478153595574026240_nKartu izradio Damir Fofić, DMR podloga

Antička cestovna provincijska komunikacija Poetovio – Siscia prolazila je preko doline potoka Kašine do naselja Gajec otkuda je nastavljala preko naselja Belovara i Lužana prema Sv. Ivanu Zelini što je još 1938. godine arheolog Josip Klemenc u svojem djelu „Archaeologische Karte von Jugoslavien: Blatt Zagreb“ dokazao. Na arheološkom lokalitetu u Vurnovcu (Gradišće/Gradina) istraženo je oko 150 m2 površine.

Sesvetska dionica antičke ceste Siscia – Poetovio

Arheološkim iskapanjima koja su vršena 1979. godine dokazano je postojanje antičkog gospodarskog kompleksa (villa rustica). Na platou iznad kuća (ulica Gradišnica) iskopani su ostatci rimskog zida (sačuvani do visine 120 cm) te okrugla građevina. Veličina te građevine iznosi približno 200 x 60 m. Dio ville rustice ispod današnjeg raspela, na ušću potoka Tečala u potok Blagušu, veličine približno 20 x 10 m, moguće je pripisati antičkom mlinu. Slični antički gospodarski kompleksi pronađeni su i u naseljima Vugrovec, Kašina, Blaguša, Donja Glavnica te dva kompleksa u Moravču. Pri odabiru mjesta za izgradnju antičkih gospodarskih kompleksa, kao i u Vurnovcu, pazilo se na nekoliko uvjeta. Prvenstveno, morali su biti povoljni uvjeti za razvoj poljoprivrede (blizina izvora te dovoljno obradivog tla). Drugi važan uvjet bila je blizina glavnih prometnica, a koje su se koristile za prijevoz dobara na tržišta po cijelom Rimskom Carstvu. Kako u našem zavičaju ima obilje vode i pogodnog poljoprivrednog terena, ne treba biti začuđen da su dosad otkrivene mnoge ville rustice. Ti gospodarski kompleksi bili su uz pomoć mreže vicinalnih cesta (prometnice lokalnog karaktera) spojene na glavnu rimskodobnu prometnicu Poetovio – Siscia. Tako je i kompleks u Vurnovcu bio spojen vicinalnom cestom na glavnu prometnicu Poetovio – Siscia koja je prolazila dolinom potoka Kašine kroz naselje Gajec, 1500 metara južnije od Vurnovca.

Sesvetska dionica antičke ceste Siscia – Poetovio, od kaštela u Sesvetama (današnja župna crkva), do mansia označena je smeđom oznakom.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.