Koje sve tajne skriva stari grad Skrad?

Goran Majetić, udruga Kameleon (objavljeno 9.9.2013.)

 

9681840950_79918473f6_c

Članovi udruge Kameleon nedavno su obišli ruševine starog grada Skrada, slijedeći oznake uzduž poučne staze Skradska gora – Korana, putem kojeg je i ovo ljeto od zaselka Vujaškovići, dijelom kroz paprat i kupinu, uredila Općina Krnjak. Novi posjet tom zagonetnom gradu “Bogu iza nogu”, s jednim od najljepših vidika u Hrvatskoj, daje naslutiti neke nove spoznaje o prošlosti Skrada i njegove okolice. Tajne se polako naziru iz donedavno guste šume… O starom gradu Skradu “internetski magazin Kameleon je već objavio fotoreportažu, pod naslovom Stari grad Skrad nad Koranom.

Vujaškovići su se smjestili uz ostatke drevnog naselja, čiji korijeni sežu još u (pred)rimsko doba. Na to upućuju ponajprije monoliti, veliki obrađeni kameni blokovi, teški i do jedne tone.

9681839852_9f88509ebf_cOvaj je pokrivao do pred par desetljeća grobnicu, no to mu nije bila prvobitna namjena.

Ovdje donosimo još jednom priču o povijesti grada, u kratkim crtama, za što smo se poslužili inačicom napisa koji je udruga Kameleon pripremila 2009. godine za potrebe uređenja poučne biciklističko – pješačke staze Skradska gora – Korana.

My beautiful pictureŠumskim putem od Vujaškovića ka Skradu – to je po svoj prilici “rimska cesta” za koju se u pisanim izvorima navodi da prolazi tim područjem.

Za razliku od prethodnog Kameleonovog priloga o starom gradu Skradu, ovaj prati veći izbor fotografija, koje svjedoče i o nekim novim zapažanjima vezanim za prošlost Skrada i okolice.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Stazom kroz šumu, koja se odvaja od nekadašnje povijesne ceste, stiže se do prvog, jugoistočnog gradskog zida koji je u srednjem vijeku opasavao podgrađe s crkvom.

Stari grad Skrad

Skrad, utemeljen u prapovijesti, ruševina je na Skradskoj gori povrh Korane. Pronađeni rimski novac svjedoči o životu u antičko doba. Stanovnici plemićke općine Skrad  u ranom srednjem vijeku sagradili su tu utvrđeni grad.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Pogled iz Skrada na jugoistok prema zaselku Vujaškovići iz kojeg kreće pješački uspon ka starom gradu – lijevo se uzdiže Skradska gora, a desno duboko pod njom nazire Korana koja u tom toku teče uz brojne brzake i nekoliko lijepih slapova.

Bio je opasan dvostrukim zidinama, a s jugoistoka i trećim bedemom koji je štitio podgrađe. Do grada je vodio kamenom popločani put. U 14. stoljeću Skradom gospodare knezovi Krčki – Frankopani, a od 1466. godine feudalna obitelj Benvenjuda.

Gradina Skrad/Old town Skrad

U najgorem su stanju ostaci zidova koje “guta” korijenje stabala nad njima izraslo. Snimka svjedoči i to da su zidovi Skrada građeni od kamenih blokova nejednake veličine.

Do osmanlijskih navala, Skrad je bio središte prostranog i bogatog vlastelinstva. Živjelo se od šuma i pašnjaka, vinograda, mlinova na Korani i Mrežnici, uzgoja stoke, prijevoza putnika i robe preko rijeka i trgovine.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Dio srednjeg obrambenog zida; unatoč toga što ih šumsko raslinje, vlaga i hladnoća ubrzano rastaču, od zidina grada još je razmjerno dosta preostalo.

Osmanlije su 1493. godine pustošili sela i desetkovali stanovništvo. Od početka 16. stoljeća Skradom ponovno upravljaju Frankopani, a kratko i Zrinski. Pola stoljeća kasnije krajiška vojska pretvara ga u stražarnicu.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Najmanji ostaci Skrada nalaze se na jugozapadnoj strani grada, okrenutoj ka rijeci Korani. No rub te strme padine nije obrastao šumom, pa se preostali ulomci gradskog zida s te strane najbolje uočavaju.

Osmanlije su ga spalili 1585. godine. Potkraj 17. i početkom 18. stoljeća vojne vlasti doseljavaju žitelje iz Bosne radi vojne službe. Grad se ne obnavlja; na crtežu iz 1746. godine već je ruševina.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Neznatni ostaci kule užeg gradskog središta na najvišoj točci brijega – posljednja crta obrane Skrada. Osim vremenskih neprilika i korijenja stabala njezinom propadanju pridonijeli su i ljudi; primjerice tijekom Domovinskog rata tu je bio “čardak” vojske Krajine.

Skrad skriva još tajni

Stari grad Skrad smjestio se na jednom “zubu” iznad rijeke Korane, na sjeverozapadnom grebenu Skradske gore. Njegovi ruševni ostaci većinom su skriveni u šumi, uz izuzetak jugozapadnih zidina okrenutih Korani, koje se stoga jedine naziru iz daljine, iz sutjeske Korane.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Sa sjeverne strane sačuvan je još dosta visok vanjski (drugi) obrambeni zid. No kao i ostali zidovi Skrada, stvarna visina mu je veća, ali je podnožje zatrpano kamenjem koje se obrušilo i vremenom prekrilo humusom.

Skrad je bio vrlo velik grad, na teže branjivom dijelu opasan s čak tri visoka zida. Do 15. stoljeća život je u njemu bujao, a onda je pod naletom osmanlijskih prodora počeo polako izumirati. Premda smo područje Skrada posjećivali u više navrata, prvi puta smo s više pažnje razgledali neke ostatke grada, kao i povijesne baštine danas gotovo pustog zaselka Vujaškovići.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Dio sjevernog zida koji je posljednjih godina počeo naglo propadati. Od daljnjeg osipanja mogla bi ga spasiti samo obnova, no ona nije izgledna. Skrad je predaleko od prometnica i prijevoz radnika, strojeva, alata i građevinskog materijala bi stoga bio izuzetno skup, a obnova – s današnjeg gospodarskog gledišta – neisplativa.

Zamijetili smo još nekoliko velikih kamenih ploča – monolita za koje do sada nismo znali. Njihovo podrijetlo seže vjerojatno u rimsko doba, a možda su neki od njih izrađeni i ranije. Dio ih je poleglo po tlu (nekoliko u Vujaškovićima, jedan na starom gradu) dok su drugi ugrađeni u kamenom zidane kuće (u zaselku Vujaškovići).

Gradina Skrad/Old town Skrad

Dio sjeverne padine Skrada s naprijed uočljivim vanjskim, trećim obrambenim zidom (koji je okruživao podgrađe), a u pozadini desno središnjim, drugim gradskim zidom.

U nekoliko navrata odvažani su iz Vujaškovića i okolice u Gradski muzej Karlovac dijelovi rimskih sarkofaga i stela. Nažalost, tamo nisu primjereno predstavljeni javnosti jer Muzej u atriju nema mjesta za takav “arheološki park”. U prirodi, pak, mnogi kameni spomenici kao da se brane od radoznalih pogleda. No, okolica Skrada bez sumnje skriva još ulomaka drevne baštine, posljednja svjedočanstva o životu ljudi iz nekih davno prohujalih vremena.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Jedna od najbolje očuvanih dionica drugog obrambenog zida sa sjeverne strane grada.

Drugo što nas je iznenadilo je novi šumski prosjek na padini sjeveroistočno od starog grada Skrada, uslijed kojeg odnedavno s grebena nedaleko grada puca pogled i na tu stranu, od Barilovićkog Cerovca do brda Martinšćak i dalje. Sječa šume tu se nastavlja i moguće je da će uskoro doseći i prvi red zidina Skrada. Za nadati se je, međutim, da padajuća stabla neće dodatno i teško oštetiti krhke ostatke gradske ostavštine nekoć moćnog i slavnog utvrđenog grada srednjovjekovne Hrvatske.

Gradina Skrad/Old town Skrad

Predivan pogled sa Skrada na zapad – na dolinu Korane, šumovito brdo Kestenak (lijevo) i planine Gorskog kotara.

Ovaj unos je objavljen u Stari gradovi i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.