Medvednički mlinovi i vodenice

Izvor: pp-medvednica.hr
pp-medvednica-mlinovi-vodenice-2-720x405Fotografija  pp-medvednica.hr

 

Mlin Gračanski ribnjak

mlin1aFotografija gracanski-melin.hr

Na gračanskom potoku Ribnjaku nekada je navodno bilo 13 mlinova, a danas je ostao samo jedan, zaštićen kao spomenik kulture. Pronaći ćete ga ako pođete gračanskom ulicom Isce prema sjeveru oko 300 m i neposredno prije malene putne kapelice sv. Rafaela skrenete lijevo dolje u ulicu Gračanski ribnjak. Ona će vas dovesti do mjesta na kojem još od 1773. stoji maleni mlin. Današnji je mlin izgrađen najvjerojatnije u drugoj polovici 19. stoljeća, od tesanih hrastovih planjki spojenih specifičnom tehnikom na tzv. “nemške vugle”. I danas se u njemu melje žito za potrebe obitelji Banić, ali i za užitak čestih posjetitelja.

Na web stranici udruge “Gračenski melin” (gracanski-melin.hr) o povijesti mlina piše:        U davna vremena žitni mlinovi imali su veliku gospodarsku vrijednost. Zbog njih i prava na njihovu gradnju izbijali su sukobi između Gradeca i Kaptola. Potkraj 14. stoljeća utvrđeno je tko i kako smije graditi mlinove.                                                         

U sačuvanim pisanim dokumentima mlin i mlinarski obrt spominju se 1773. godine. Obitelj Banić do danas je sačuvala stare dozvole za ‘tjeranje mlinarskog obrta’ i bilježnicu plaćanja pristojbi za pravo na mlinarenje, takozvanu ‘melinšćinu’.   

Rješenjem o preventivnoj zaštiti mlin je proglašen spomenikom kulture 1979. godine, a 2003. godine proglašen je kulturnim dobrom. Na listi je zaštićenih objekata pod brojem Z-0691.

pic7Fotografija gracanski-melin.hr

Mlin Ročić, Markuševačka trnava

 

1166c44b-abdb-48e3-bbed-8328226380d9_lFotografija  geocaching.com

U markuševačkom zaseoku Ročići, pored autobusne postaje na ušću potoka Bidrovec u Trnavu, nalazi se dražesni, nedavno potpuno obnovljeni mlin čije kolo pokreće voda potoka Bidrovca. Stari je mlin ovdje izgrađen 1888. godine, ali se potpuno urušio, pa je na njegovom mjestu 2007. godine napravljena vjerna replika od hrastovih planjki karakteristično spojenih na “hrvatske vugle”. Od starog je mlina sačuvan mlinski kamen, srce i duša svakog mlina, koji još i danas redovito melje male količina kukuruza ili ječma.

Mlin Ferenčak, Bidrovec

Prema pričama mještana, na potoku Bidrovec je nekada bilo 10 mlinova – vodenica koje su stradale u velikoj poplavi potoka Bidrovca 1953. Mlin Ferenčak najstariji je očuvani mlin u markuševačkom kraju. Mještani ga zovu Jurencov mlin, zbog nadimka današnjeg vlasnika, Jurja Ferenčaka – Jurenca. Kućica je građena od horizontalno slaganih, piljenih i tesanih drvenih greda spojenih na “njemačke vugle” ili na “njemački vez”. U mlinu su dvije prostorije, jedna za mlinsko postrojenje, a druga sa škrinjama, vrećama za brašno i krevetom za odmor mlinara. Mlinsko postrojenje u potpunosti je očuvano i još je i danas u funkciji. Maleni ćete drveni mlin pronaći šćućuren uz potok ispod dvije velike tužne vrbe na Bidrovečkoj cesti, otprilike preko puta kućnog broja 53.

Mlin Jakopović, Čučerje

Prema kazivanju, na potoku Lipa koji teče kroz Čučerje nekada je bilo čak 11 mlinova-vodenica. Nažalost, više niti jedan nije u funkciji, ali još se može vidjeti nekoliko njihovih dražesnih drvenih kućica koje kriju zaustavljeno mlinsko kamenje. Jedan je od tih drvenih mlinova desno uz cestu čim se krene iz središta Čučerja prema Mariji Snježnoj. Nekoliko kilometara uzvodno u Gornjem Čučerju, u zaselku Jakopovići, nalazi se mlin izgrađen u drugoj polovici 19. stoljeća kao zadružni mlin obitelji Jakopović. Mlin ćete pronaći ako prijeđete most preko potoka u Jakopovićima i odete tridesetak metara nizvodno. Na njegovim će vas vratima dočekati izrezbarene zrake toplog drvenog sunca.

Mlinovi na potoku Vukov dol

Potok Vukov teče vijugavom dolinom uz cestu koja se odvaja prema selu Planina Gornja od ceste bana Ivana Mažuranića, koja od Kašine vodi prema Mariji Bistrici. Na tom je potoku nekada je bilo 10 vodenica, koje su od druge polovice 20. stoljeća dijelile sudbinu većine medvedničkih mlinova te su, prepuštene vremenu, čekale bolje dane. Njihova vrijednost kao kulturnog dobra bila je odavno prepoznata i zabilježena, ali tek unazad desetak godina počeli su se poduzimati prvi koraci prema njihovom saniranju i obnovi. Pri tome je vrlo angažirana udruga „Planinska družina“, kojoj je jedan od glavnih ciljeva zaštita drvenih i kamenih vodenica na području Planine Gornje, kao i izgradnja poučne etno staze uz potok Vukov Dol. Do danas su obnovljena dva mlina: kameni Tarandekov melin i betonski Boscev melin, dok se uz velike zahvate saniranja klizišta obnavlja i drveni Babićev melin, s gredama karakteristično spojenim na „hrvatski vez“ i sačuvanim kamenim temeljem.

Zidani mlin Dubravica

Na zapadnom dijelu Medvednice, sjeverno od zagrebačke četvrti Gajnice nalazi se ulica Dubravica koja prati istoimeni potok, a na kućnom broju 109, smjestio se maleni zidani mlin-vodenica. Prema sjećanjima mještana Dubravice, na njihovom je malenom potoku nekada bilo čak sedam mlinova. Ovaj je izgrađen u 19. stoljeću kao zadružni mlin obitelji Coljak i jedan je od rijetkih na Medvednici čije se kolo veselo vrti zaslugom obitelji Trotić koja ga održava u funkciji.

Majsecov mlin, Donja Stubica

I sa sjeverne, zagorske strane Medvednice, nekada se okretalo mnoštvo mlinskih kola na potocima načičkanim mlinovima – vodenicama. Jedan od njih nedavno je obnovljeni Majsecov mlin u Obrtničkoj ulici u Donjoj Stubici. Uz malenu vodenicu obnovljene su i tri zagorske tradicijske hiže.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.