Putopis kroz Gacku dolinu

Jelena Benčić

Svima vama koji prolazite  kroz Gacku dolinu, koji ste iz ovog dijela kršne i lijepe Like, a i vama koji niste iz ovog kraja no možda navratite do nas, evo jedan mali putopis o ovoj prelijepoj dolini koju vrijedi posjetiti. U srcu Gacke doline, u koritu planinskih masiva Velebita i Male Kapele smjestio se grad Otočac. Postoje tragovi i materijalni dokazi da je ovo područje bilo nastanjeno oduvijek, od kamenog doba, rimskog pa do danas.

Otočac s okolicom ima nešto manje od deset tisuća stanovnika. Nekada je bio glavno industrijsko i privredno središte Ličko – Senjske županije, no danas nema više ništa od toga. U proizvodnji radi mali broj radnika, oko 30-40 u bivšoj Cosmochemiji, sada PC Grupa.  Oni su nastavili uspješnu proizvodnju svijeća za domaće i inozemno tržište. Ostatak proizvodnje bazira se na malom zapošljavanju u drvnoj industriji. Ponajprije u pilanama koje se bave prorezom i izvozom drvnih sortimenata na tržište Europske unije, ali nema finalne proizvodnje. Ima malih obrtnika koji se bave građevinom i jedan dio radnika koji radi u Hrvatskim šumama, dok ostatak sretnika radi u državnim službama i trgovačkim centrima.

Za zamijetiti je u zadnje vrijeme oživljavanje turizma u Gackoj Dolini. Tri hotela u Otočcu, hotel Zvonimir, Park i Mirni Kutak tokom cijele ljetne sezone bilježe konstantnu popunjenost smještajnih kapaciteta. Turisti su najčešće s Bliskog istoka, ali ne izostaju ni europske zemlje. To su uglavnom gosti u tranzitu koji ostaju jednu noć i odlaze na Plitvička jezera. Veliki napredak je ulaganje u privatni smještaj, u kojima sve više turista dolazi i ostaje na više dana. Kako kod iznajmljivača u gradu Otočcu, tako i kod onih u Prozoru, Ličkom Lešću, Sincu i Kuterevu.

Što možete posjetiti i vidjeti kada dođete u grad Otočac?

Za oko će vam sigurno zapeti prekrasan Gačanski park hrvatske memorije. Hodajući kroz taj park proći ćete pokraj kamenih skulptura koje kao da vas vode u povijesni vremeplov. Sve od kneza Borne, od 9. stoljeća do početka 21 stoljeća, gdje na svakom kubusu imate uklesanu bistu nekog od otočkih velikana  koji su obilježili to povijesno razdoblje. Tu se mogu pronaći književnik Josip Barković, knez Borna, Dražen Bobinac, general Nikola Maštrović, Žigmund Frankopan i mnogi drugi.  Svaka kamena skulptura ima i po jedno slovo uklesano. Tako da smo dobili aleju glagoljice odnosno prekrasnu kamenu knjigu koja mnogo govori o našoj bogatoj povijesti.

Uz sam Gačanski park hrvatske memorije nalazi se i crkva Presvetog Trojstva koja je u domovinskom ratu bila potpuno razorena i uništena. Danas je obnovljena i ponosno se uzdiže u samom centru Otočca. Pokraj nje se nalazi u gradskom parku spomenik poginulim braniteljima.

1.jpgGačanski park hrvatske memorije, Otočac

U samom centru je i zgrada Gackog pučkog učilišta gdje je smješten Muzej grada koji ima svoju bogatu i kulturnu tradiciju. U njemu možete vidjeti prekrasne eksponate Otočca kroz povijest: od Turaka, Japoda, Rimljana, zbirku slika Stojana Aralice, zbirku domovinskog rata  i etnografsku zbirku narodnih nošnji, te raznih alata s kojima se nekada radilo u Lici.

Otočac je malen grad ali prepun povijesnih znamenitosti. Ako Vas put odvede do nekadašnje pivovare i od tamo se lagano prošetate na Forticu uživati ćete u obnovljenom križnom putu a na samom vrhu je obnovljena zidina utvrde Fortica i kapelica od Majke Božje žalosne.

Prekrasan mali park u sjeni starih borova s predivnim pogledom na grad Otočac, gdje možete uživati u miru i tišini, meditirati i gledati na grad Otočac.

2.jpgObnovljene zidine Otočke utvrde Fortica

Ako želite otići iz grada, svakako se preporučuje otići u Sinac na vrela Gacke.

No prije Sinca zastanite na Špilniku kod aerodroma i pogledajte mali muzej aviona koji je još u izgradnji.  Ali već i sam pogled na avione privlači pažnju.  Ovdje valja napomenuti da od aerodroma vodi neasfaltiran put u Špilničko polje do jednog povijesnog simbola Gacke doline a to su mitreji. Jedan se nalazi u Prozoru, drugi u Čovićima.

3.jpgAerodrom Otočac

4.jpg

5.jpgMitrej boga Mitre u Špilničkom polju

 

Vrela Gacke-Sinac

Na rijeci Gackoj i njezinim pritocima nekada je radilo 60 mlinica koje su koristile pogonsku snagu ove rijeke. Danas svega nekoliko još je u funkciji. Na Majerovom vrilu u obnovljenoj mlinici imati će te priliku i gledati kako se melje žito a isto tako možete kupiti sve vrste domaćeg brašna (pšeničnog, raženog, kukuruznog) a na Tonković vrelu možete kušati Gacku osjetiti svježinu te bistre rijeke. Dođite i uživajte osluhnite žubor Gacke i osjetite mir u hladu pod krošnjama stoljetnih vrba. Na Tonković vrelu nalazi se i restoran Vrela Gacke gdje možete kušati pastrvu iz rijeke Gacke a i druga lička tradicionalna jela.

6Majerovo vrelo u Sincu
7.jpgTonković vrelo Sinac

Po povratku iz Sinca zastanite u Vrilu i slijedite putokaz za crkvicu Sv.Franje koja je sagrađena 1721. godine u čije je zidove ugrađeno kamenje s ruševina rimskog Arupiuma a na kojima se mogu čitati fragmenti latinskih tekstova. U samom mjestu Ličko lešće nalazi se barokna crkcva Majke Božje od sv.Krunice koja je sagrađena 1700 godine poznatija kao sv.Lozarija.

8.jpgCrkvica sv.Franje

U Ličkom Lešću nakon srušenog hotela Gacke u domovinskom ratu sada je izgrađen novi Hotel Gacka u prekrasnom okruženju rijeke Gacke. Ovdje možete ugodno se smjestiti i uživati u gastronomskim specijalitetima a isto tako možete uživati i u ribolovu na rijeci Gackoj. U Ličkom Lešću je dobro organiziran i smještaj u privatnim apartmanima. Ne samo da se možete baviti ribolovom nego i ljubitelji planinarenja mogu dobro uređenom i markiranom stazom pohoditi na Marković Rudinu na oko 1100 metara nadmorske visine, od Ličkog Lešća do vrha imate 2,5 sata hodanja ali nećete požaliti jer s samog vrha pruža Vam se prekrasan i jedinstven pogled na Gacku dolinu i Kosinjsku dolinu.

Po povratku u grad Otočac svakako će vam zapeti pogled na obližnje brdo Vital gdje je u prošlosti ( u 11 stoljeću prije Krista) obitavao ilirski narod Japoda. Bio je to najhrabriji i najbrojniji narod u željeznom dobu koji su živjeli u bogatom Gackom polju. Njihova prijestolnica je bila na brdu Vital kod naselja Prozor. Kasnije su potpali pod rimsku vlast i izgubili svoju samostalnost u ratu 33. godine prije Krista, a vladao je rimski car Oktavijan. I upravo iz toga razdoblja sačuvana su oba svetišta boga Mitre. Bilo je bezbroj istraživanja na Vitlu gdje se i sada vide ostaci rimskog kamenoloma šteta što je taj lokalitet devastiran i nezaštićen, ali svakako vam preporučujem uspon na Vital da još jednom uživate u pogledu na Gacku dolinu.

9.jpgOstaci rimskog kamenoloma na Malom Vitlu
10.jpgMitrej boga Mitre u Čovićima

U 13 . stoljeću postaje župa Gacka nasljedno vlasništvo krčkih knezova Frankopana koji su na Prozorini koja se ponosno uzdiže usred Gackog polja za obranu od turaka izgradili utvrdu. Upravo s nje je praćen dolazak turske vojske na Gacko polje i svaki puta su potučeni tako da nisu nikada ušli u grad Otočac. Danas se na Prozorini nalaze ostaci utvrde ali ne samo to ukoliko se popnete na nju isto tako obilježenim stazama uživati će u prekrasnom pogledu na prostrano zeleno Gacko polje kroz koje uz južni rub zmijoliko vijuga rijeka Gacka.
Uz rijeku Gacku možete uživati na vožnji s biciklom na dobro uređenim stazama a za što se brine biciklistički klub Barkan iz Otočca. A neponovljivi užitak a to je i najmlađa turistička atrakcija pružiti će Vam kajakarenje na rijeci Gackoj. To treba doživiti to je svakako poseban osjećaj koji se ne može opisati. Nadam se da sam vam svojom malom šetnjom kroz našu Gacku dolinu približila dio ljepota u kojima možete uživati. Ovo je samo mali dio šetnje po Gackoj dolini u slijedećem članku krenut ćemo malo sjevernije prema Velebitu.

11.jpg

12.jpgOstaci utvrde na Prozorini i pogled na rijeku Gacku
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.