Jedna ploča, kao ni jedna

IMG_20190317_170504.jpg

Već sam u ranijem postu pisao o prometnoj signalizaciji i putokaznim pločama, te njihovom ispravnom postavljanju. Prilikom jučerašnjeg posjeta utvrdi Dobra Kuća iznenadila me jedna putokazna ploča, koja je ležala u šikari. To je novost, jer je prilikom prve posjete nije bilo. Tko ju je postavio, ne znam.

IMG_20190317_170509.jpg

Ta ploča nalazi se na zadnjem križanju putova koji vodi prema utvrdi. Pitam se kako će netko tko se prvi put odluči posjetiti utvrdu pronaći tu zadnju ploču, kad do nje ima oko pet kilometara vožnje od glavne ceste i tri križanja do nje, a ni jedna putokazna ploča? Ne bi me uopće smetalo to što nema putokaznih ploča da utvrda nije u turističkoj ponudi lokalne turističke zajednice. Smiješno mi je da se turistima preporuča nešto posjetiti, a da do lokaliteta nema putokaznih ploča i suvislog objašnjenja kako doći do utvrde, a nije baš ju baš jednostavno pronaći, što se može vidjeti iz priložene karte.

dk.jpgMap: Google map, Karta utvrda i gradina 

Na stranici turističke zajednice piše slijedeće: “Do ove srednjovjekovne tvrđave dolazi se dolinom rječice Toplice. Udaljena je 8 kilometara od Daruvara, a nalazi se na prirodnom kamenom uzvišenju na 300 m nadmorske visine.” Što to znači običnom posjetitelju koji se prvi put odluči posjetiti utvrdu ili bilo koji drugi lokalitet? Apsolutno ništa! Bilo bi logično ukoliko se lokalitet nalazi u ponudi turističke zajednice, da do njega postoji prometna signalizacija na glavnoj prometnici (smeđa turistička signalizacija), putokazne ploče na eventualnim križanjima putova i prezentacijska ploča na samom lokalitetu. Bilo bi dobro da posjetitelj može nešto pročitati i naučiti o lokalitetu, naravno ukoliko ploče informiraju, a ne dezinformiraju posjetitelj. Obilježena planinarska staza do lokaliteta je također dobrodošla.
Tijekom dana sam na Facebooku pročitao da ju je teško pronašao i drugi jučerašnji posjetitelj: “jedva sam ju našao, jer su me uputili na krivi put”.

Od zadnjeg posjeta Dobroj Kući prošlo je nekoliko godina, te se trebalo prisjetiti puta koji vodi do nje. Kako ne bismo lutali, stali smo i pitali mještanina Dobre Kuće kako doći do utvrde.

E pa gospodo iz turističke zajednice, koji ste stavili utvrdu u turističku ponudu, bez suvislog objašnjenja kako doći do utvrde, ovako bi trebalo izgledati objašnjenje na web stranici kako doći do lokaliteta, kojeg nije jednostavno pronaći. Stavite se u položaj nekoga tko prvi put dolazi na teritorij vaše turističke zajednice, koji ne pozna kraj, kao što vjerojatno poznajete vi.  Sa glavne ceste od Daruvara, koja vodi prema Velikim Bastajima, u mjestu Vukovije skrenuti prema mjestu Dobra Kuća, te se voziti kroz Dobru Kuću asfaltiranom cestom do šumskog puta. Šumskim putom nastaviti voziti ravno do mostića, nakon kojeg treba skrenuti lijevo, te nastaviti ravno do slijedećeg križanja putova, gdje treba skrenuti lijevo. Nakon nekoliko stotina metara, sa lijeve strane na uzvišenju vidjet ćete utvrdu. Ispred vas će se nalaziti križanje, na kojem ćete nastaviti lijevo, te ćete pratiti cestu nekoliko stotina metara, koja će vas dovesti do prilaznog puta prema utvrdi (i putokaza kojeg nema). Može se priložiti i karta sa označenim putom do utvrde, što ja neću prilagati, budući da nisam sa GPS-om snimio pravac kretanja. A da se ne bi mučili i označavali na karti, postoji vam i aplikacija za pametne telefone “Locus map” koja ima opciju “Track recording”, te nakon snimljene trase puta, trasu unesete u Google map i imate gotovu mapu koju ugradite na web stranicu.

Ukoliko analizirate opis puta  uočit ćete da imate nekoliko mjesta gdje bi trebalo postaviti prometnu signalizaciju, a to su:

  1. Na glavnoj cesti kod skretanja prema Vukoviju – smeđa turistička signalizacija “Utvrda Dobra Kuća” (kad je već utvrda u turističkoj ponudi)
  2. Na križanjima šumskih putova; imamo ih tri (a samo jednu ploču na terenu i to kod zadnjeg križanja) drvena ploča sa oznakom smjera “Utvrda Dobra Kuća”. Ne moraju biti nikakve skupe turističke ploče, već obične drvene ploče (može i na komadu nekog odbačenog, ravnog drveta u šumi) sa natpisom.
  3. Oznaka za prilazni put prema utvrdi, jer kako će posjetitelj znati kuda krenuti prema utvrdi
  4. Prezentacijska ploča lokaliteta

Postoji i drugi, jednostavniji način, a to je da utvrdu maknete iz turističke ponude, pa tko želi pronaći utvrdu sam, neka se potrudi i pronađe ju sam!

 

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.