Glagoljaški keksi iz Gacke

Izvor: Udruga Baštinica

65702532_858342157855651_2587598730756620288_n

Domaći keksi Glagoljačići inspirirani su starim hrvatskim pismom – uglatom glagoljicom. Glagoljačići će imati tri okusa: Jelenini glagoljačići (čajni keksi), Barbarini glagoljačići (medenjaci) i Dorotejini glagoljačići (keksi s orasima/voćem).
Jelena, Barbara i Doroteja tri su žene Frankopanke koje su živjele u frankopanskom gradu Otočcu tijekom 15. st. u zlatno doba glagoljice.
Barbarine glagoljačiće (medenjake) proizvodi OPG Bronzović Prozor. Tekst na ambalaži, na unutarnjoj kartici i na popratnom reklamnom letku osmislila je udruga Baštinica. Kartice prate svako glagoljsko slovo i promoviraju određeni lokalni pojam (Glagoljica, Gacka, Otočac, Frankopani, Otočac, Fortica, Bašćanska ploča, Kolunićev zbornik, Anž Frankopan, čakavski govor itd.). Prijevod na engleski potpisuju Helena Smiljanić (na karticama) i Mia Naprta (na letku). Tisak: HEI d.o.o.
Projekt “Slovo pojedi, neznanje pobijedi” realiziran je pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore. Projekt će biti predstavljen u četvrtak, 11. srpnja 2019., u 19 sati u Book cafeu Paradiso. Priču o glagoljici u Gackoj prati degustacija glagoljačića. Svi ste pozvani! Dobro došli!
Kako pričaju glagoljačići, pogledajte u sljedećem primjeru: Glagoljsko B prati tekst o Barbari Frankopan.

“BARBARA FRANKOPAN (? – 1508.) – jedna od najslavnijih Frankopanki, dobra Barbara, rođena u Otočcu od majke Jelene i oca Žigmunda Frankopana, gospodara Otočca. Prvi brak sa srpskim despotom Vukom Brankovićem epski je opjevan kao velika ljubav među „mlađahnom ljubom“ i „Zmajem Ognjenim“, a Barbara i prije muževe smrti postaje vlasnicom nekoliko gradova i posjeda (Bijela Stijena). Drugi brak s Franjom Berislavićem nije bio sretan. Crkvi na Trsatu darovala je vrijedne relikvijare sačuvane do danas.”

Kao što vidite, tekst je vrlo kratak za potrebe promidžbe u turističke svrhe (poticajan za istraživanje koga zanima). O Barbari i njenom zanimljivom životu u Otočcu i Bijeloj Stijeni, o njezinoj dobroj i plemenitoj duši, možemo pričati jako puno, ipak je ona među najuglednijim frankopanskim ženama i dosta je toga poznato. No, to ćemo ostaviti za neku drugu objavu.

66043820_858341751189025_6711407980828426240_n

Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Glagoljaški keksi iz Gacke

  1. Nena napisao:

    Sjećam se keksića sa latiničnim slovima, napokon i glagoljica u svakom domu….

    Sviđa mi se

  2. Povratni ping: Oživljena baština, bogatstvo i ljepota pisma – glagoljice | Stari gradovi, utvrde, dvorci i srednjovjekovna kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.