Karin-grad

Manja Kostelac-Gomerčić 
Izvor: glasgacke.hr

karin48_1396294357

Tako blizu, a tako daleko. Znamo, znamo, ponekad bi čovjek i pogledao takvo nešto, ali vremena nikad. Zato smo za naše čitatelje obišli stari Karin-grad ( još nismo načisto bi li bilo ispravno pisati Karin-grad, Karin Grad, Karingrad ili samo Karin, s obzirom da ga narod mahom zove Karingrad, a u literaturi se spominje i kao gradina Karin).

Radi se o rijetkim sačuvanim ostatcima utvrda (osim komada zida na Prozorini, a navodno se nešto još vidi i na Katunu i Brlogu, možda i to uspijemo provjeriti) koje su čuvale Gacku dolinu od razdoblja srednjovjekovlja do vojnokrajiških vremena.

Prolazak autoceste je prilično devastirao taj dio brda prekrivši ga gomilama zemlje i kamenja, ali se pazilo bar na samu ogromnu stijenu što strši u obliku glave nad tim područjem. To je Karin-grad.

Jednostavno je doći do njegova jugozapadnog podnožja jer cesta vodi sve do podno autoceste, no dalje nije baš samo tako. Treba se probiti kroz trnje, šiblje, granje, i popeti po kamenu gore (za što treba imati bar adekvatnu obuću). Sreli smo guštere i leptire, srećom, nijednu zmiju (prošlog ljeta pak jedna nas je lisica dugo motrila s pristojne udaljenosti).

Izgleda da smo uhvatili zadnji čas jer već za tjedan dana više se od vegetacije ništa ne bi vidjelo. Ovako ćemo vas pomoću fotografija dovesti do Karin-grada, ispričati foto-priču od početka puta s mosta preko Kostelke do pogleda na Gacku dolinu s najviše stijene Karin-grada.

Provjerili smo što Franz Bach piše o ovoj utvrdi. Kaže  da su 1773. godine od okolnih utvrda očuvane jedino Fortica i Brlog, a za sve ostale piše jedno te isto: da su potpuno oronule i da je od njih preostalo tek nešto zida. To su utvrde Prozorina, Katun u Čoviću, Dabar, Doljani, Derivol u Brlogu, Brdina u Brlogu, Gusić-grad u Brlogu, Stražišće u Vlaškom Kompolju, Ostrovica u Katoličkom Kompolju i Karin u Lešću.

Jedna narodna predaja kaže da je naša posada napustila utvrdu kad su se Osmanlije previše približile zauzevši Perušić, pa se onda tu nastanio neki Kara-beg. Po njemu da je gradina dobila ime. Pripovijeda nam naš sugovornik (kojeg smo zatekli ispred kuće u Lešću) Ivica Ladišić kako je prije bio neki poštar Marko Matasić te je pričao da je zida okrugle kule bilo u visini čak 7 metara. Ljudi su ga razbucali (uokolo u podnožju, obraslom šipražjem, ima puno kamenja) u potrazi za blagom. I tu je, dakako, kolala legenda o blagu zakopanom u starom gradu.

Sjeća se Ladišić i kako se tamo igrao kao dječak, zajedno s ostalim seoskim dječacima. Uokolo u podnožju znalo se naći vrhova strjelica, a kad su bacali kamenčiće u jednu pukotinu na gradini, nisu mogli čuti da su pali. Zaključak je kako se radi o dubokom prolazu i vjerojatnom šupljem prostoru ispod grada. Neki stariji pamte i željezna vrata u podnožju, koja su se u međuvremenu ‘izgubila’ u raslinju i zemlji ( o tome ćemo ispričati posebnu priču).

Sada se vidi mali dio zida sačuvanog samo zato što se drži za čvrstu stijenu, a s ruba se lomi k’o babin zub. Ima i pravilnih pravokutnih tragova u kamenu, poput utora za stup ili ležišta za gredu. Očito je Karin-grad bio na više katova i impozantnih dimenzija.

Ovaj unos je objavljen u Stari gradovi i označen sa , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.