Društvo prijatelja Novigrada na Dobri “Frankopan”

Izvor: drustvo-frankopan.hr

naslovna

Grad u kojeg su kroz povijest hodili hrvatski plemići, grofovi, vitezovi, aristokrati i grad gdje je spavao Josip II. Habsburgovac, treba se vidjeti!

Kada je 20.12.1998. godine osnovano Društvo prijatelja Novigrada na Dobri “FRANKOPAN”, čija je nakana bila senzibiliranje javnosti za naše kulturno povijesno nasljeđe, pobuđeno je zanimanje, savjest, ponos i ljubav za naš Novigrad na Dobri, za našu staru ruševinu nekoć slavne tvrđave knezova Frankopana, za prekrasni kameni most na Dobri, za šarm ljepotice Dobre, za ljude široke duše te očuvanje tradicijskih vrijednosti novigradskog kraja.

Inicijator osnivanja društva bio je vlč. Josip Jakovčić a prof. Ljubica Blažević (Erdeljac) je izabrana za prvu predsjednicu Društva.

Društvo je osnovano s ciljem i zadaćom njegovanja i promicanija kulturnih,  povijesnih, etnoloških, arheoloških, prosvjetnih i ekoloških osobitosti cijelog kraja, a posebno za zaštitu, očuvanje i revitalizaciju povijesnih spomenika – ruševine starog grada Novigrada i kamenog mosta preko rijeke Dobre, koji su zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske pri Ministarstvu kulture.

U širem smislu, cilj je Društva obnovom starog Grada potaći razvoj turizma u Novigradu na Dobri, općini Netretić i Karlovačkoj županiji, što sada omogućava prolazak autoceste Karlovac – Rijeka, u neposrednoj blizini Novigrada.

Zeleni brežuljci, prekrasna priroda, raznovrsnost flore i faune, naše je glavno bogatsvo tako da Društvo posebnu pozornost obraća zaštiti okoliša i čistoći rijeke Dobre.

Otkrijete Novigrad na Dobri, učlanite se u Društvo prijatelja Novigrada na Dobri „Frankopan“, dođite  u mjesto velike davne prošlosti i uživajte u prekrasnom krajoliku.

novigrad
Društvo je izdalo kulturno turistički vodič Novigrad na Dobri
Ovaj unos je objavljen u Udruge i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.