U potragu za frankopanskim posjedima priključit će se i Maći glagoljaši iz Oštarija

29340187_1698847923508729_1506473437244788986_nFotografija Josoon, Facebook grupa Oštarski glagoljaši
Kao što ste imali priliku vidjeti, pred kraj 2019. godine, u suradnji sa knezom Mikulom IV. Frankopanom (Petar Kopanica), dobrim poznavateljem povijesti Frankopana, Krka, ali i terena, obišli smo nekoliko široj javnosti manje poznatih lokaliteta koji su povezani sa Frankopanima, kako bi ih prezentirali javnosti. U literaturi postoje zabilježeni mnogi lokaliteti koji su povezani sa Frankopanima, a cilj nam je je potaknuti  ljude da ih i sami obiđu i posjete, a ne da ih samo gledaju na fotografijama ili čitaju o njima u literaturi. Korisno je i poželjno pročitati i saznati ponešto o lokalitetu, ali ga je najvrjednije posjetiti i vidjeti uživo.

Obišli smo selo sv.Martin u blizini Omišlja, nekoliko srednjovjekovnih crkava, kaštela, starih putova i jedan mlin koji se nalazi na potoku ispod Dobrinja.

Do nekih lokaliteta nije se bilo jednostavno probiti, te smo morali, kako bi se probili do njih uklanjati gusto raslinje. Prvenstveno se to odnosi na selo sv.Martin u blizini Omišlja.
Želja nam je da “putnici namjernici” koji naiđu na lokalitete znaju o kojem se lokalitetu  radi, te smo se za pomoć obratili Maćim glagoljašima iz Oštarija, sa zamolbom za izradu informativnih ploča sa nazivima lokaliteta na latinici i glagoljici. Odmah su prihvatili poziv za suradnju i izradu informativnih ploča. Važno je naglasiti kako se ne radi o nikakvim “skupim pločama”, već će učenici raditi ploče od drvenog materijala kojeg pronađu u šumi, te će se na taj način kod učenika razvija senzibilitet prema kulturnoj baštini i radu za opće dobro.
Maći oštarski glagoljaši organizirani su kao izvannastavna  aktivnost učenika OŠ “Josipdol”, PŠ Siniše i Zrinka Rendulića u Oštarijama, a djeluju i kroz izvanškolsku skupinu preko lokalne udruge Dobrotvornog podupirajućeg društva “Sveti Ivan Pavao II.”. Proučavaju glagoljašku i frankopansku baštinu svoga zavičaja, srednjovjekovnog frankopanskog posjeda Modruša i srednjovjekovne katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije od Čudesa. Ploče se ne moraju postaviti samo na lokalitete na Krku, već se mogu postaviti i označiti svi lokaliteti koji se nalaze u Modrušu, kao što su ostatci modruških crkava, samostani i ostali lokaliteti koji se navode u Konzervatorskoj studiji za Modruš.

Javila nam se voditeljica Maćih glagoljaša, učiteljica Mirjana Grubišić, te rekla:  “da kod učenika postoji jaka motivacija za rad. Dodaje kako su Mali tehničari (to su ista djeca, 6. razred) nabavili daščice za natpise. Naručili smo i pirografe. Lagano se spremamo za pisanje glagoljicom naziva lokaliteta na Krku. Vjerujem da će to ići brzo i lako…
Danas smo dogovarali suradnju glagoljaša i tehničara oko izrade glagoljskih igara s kojima ćemo na izložbu glagoljice u Pastoralni institut u Zagrebu,  na poziv Društva prijatelja glagoljice.
Lijepo je to čuti u današnje vrijeme, gdje je nažalost sve manje entuzijasta koji su spremni uložiti svoje vrijeme i talent za opće dobro. Živimo u vremenu “iskrivljenih vrijednosti”, gdje su materijalizam i konzumerizam većini građana na prvome mjestu.
sdr
Sa aktivnostima obilaska lokaliteta nastavit ćemo i kroz ovu godinu.
Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.