Kraljica Gertruda od Meranije

Boris Blažina
Izvor:  povijest.hr / wikipedia.org
84436057_3403047759711772_1933073816817238016_oRekonstrukcija izgledala crkve i njezin susjedni samostan s klaustrom i bunarom, izvor pilisszentkereszt.hu

Opatija Pilis bila je cistercitski samostan na brdima Pilis u Kraljevini Ugarskoj.
Osnovali su ga 1184. godine redovnici koji su došli iz opatije Acey u Francusku na poziv mađarskog kralja Bela III. Bila je posvećena Djevici Mariji.

U opatiji Pilis je pokopana kraljica Gertruda od Meranije, kraljica Ugarske kao prva supruga Andrije II. od 1205. do njenog atentata, majka sv. Elizabete Ugarske i kralja Bele IV. Arpadovića. Ubijena je 28. rujna 1213. godine, a ubili su ju ugarski plemići na području gorja Pilis, sjeverno od Budima. Vjerojatan motiv bio je strah ugarskih plemića od dolaska Gertrudinih njemačkih rođaka na položaje moći u Ugarskoj. U to je vrijeme njen suprug kralj bio odsutan na bojištu, a kraljicu su urotnici ubili tijekom lova. Njeno tijelo zatim je navodno rastrgano.

Gertruda je imala zanimljivo podrijetlo. Otac joj je bio Bertold IV. od Andechsa, markgrof Istre i Kranjske te vojvoda od Meranije, a njegova je dinastija bila njemačkog podrijetla (nazvana je po mjestu Andechs u današnjoj Bavarskoj, tridesetak kilometara jugozapadno od Münchena). Bertold IV. od Andechsa naslijedio je titule markgrofa Istre i Kranjske, a od cara Fridrika Barbarosse dobio je titulu vojvode od Meranije, koja se vjerojatno odnosila na dio današnjeg hrvatskog teritorija (vjerojatno rijeka i istočna obala Istre).

Gertruda od Andechs-Meranije ne samo da je rodila sveticu (spomenutu sv. Elizabetu Ugarsku), nego joj je i sestra bila svetica, Hedviga Šleska. Nadalje, jedna je Gertrudina sestra postala francuskom kraljicom (Agneza od Andechs-Meranije). Najstarija kći Gertrude, Ana Marija, udala se za bugarskog cara Ivana Asena II. Pored Bele IV., rodila je i sinove Kolomana, kralja Galicije i hercega Slavonije, te Andrija II., knez Galičke Kneževine (danas u zapadnoj Ukrajini).

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.