Žene Frankopanke iz Modruša

Marija Šercer
Izvor: Žene Frankopanke, Modruški zbornik 2011. (4 i 5)

rekonstr

Elizabeta Frankopan

(Modruš, 1386. — Celje, 1422.) Kći Katarine Carrara i Stjepana I. Frankopana. Već kao dvogodišnje dijete (1388.) zaručena je za grofa Fridriha II. Celjskoga (oko 1364. — Žovnek, 9.VI. 1454.). Fridrih je u vrijeme zaruka imao 24godine. Elizabetin stric Nikola IV. Frankopan obećao je u ime miraza isplatiti 32.000 dukata. Umjesto novca grofovi Celjski su dobili Trsat, Bakar, Bribir u Vinodolu i polovicu otoka Krka.  Ne zna se kada je i gdje obavljena ženidba. Elizabeta je 1405. godine s 19 godina rodila u Krškom sina Ulrika II. (Krško, 1405.–Beograd, 1456.).

Odabir člana obitelji Celjskih za supruga svomu djetetu bio je dobro promišljen čin. Grofovi Celjski pripadali su među najutjecajnije velikaše ugarske krune. Njihova politička moć je osobito porasla u vrijeme Fridrihova oca Hermana II. (umro u Požunu1435.). On je nakon poraza kod Nikopolja 1396. godine pomogao kralju Sigismundu da se spasi pomoću unajmljene lađe. Zauzvrat nagrađen je velikim posjedima u Hrvatskoj. Uz ostalo, grofovi Celjski posjedovali su Krapinu, Varaždin, Čakovec, Koprivnicu, Samobor, Kalnik, Đurđevec, Kostajnicu i Steničnjak. Bili su vlasnici grada Zagreba i gospodari Medvedgrada od 1436. do 1456. godine. Stari ljetopisi navode da je brak Fridriha i Elizabete bio pravi pakao. Od 1414. do1422. živjeli su rastavljeno. Eneja Piccolomini (kasniji papa PioII.) opisao ga je kao surova, nemilosrdna čovjeka. Bio je bezvjerac, podmukao, skrajni materijalist, usto mrk i zatvoren. Pokušaj pomirbe dogodio se u Krapini 1422. g. Međutim, Elizabeta je idućega jutra nađena mrtva s ranom na prsima. Ubijena je lovačkimn nožem. Fridrik je pobjegao u Budim i stavio se pod okrilje svoje sestre Barbare, supruge Sigismunda Luksemburškoga. Elizabeta je pokopana u Celju. Nakon njenoga umorstva, Frankopani su uz teškoće oduzeli Celjskima sve posjede koje su im založili kao miraz.

Lujza Aragonska

(Napulj, ? — Modruš, 1489.) Aloisia, Loisia, Aliuxia de Aragonia bila je kći Leonore, (kćeri napuljskoga kralja Alfonza V. / I. i Mariana Marciana, kneza od Rossana i vojvode od Sesse i Squilacea. Lujza je bila nećakinja kraljice Beatrice, kćeri aragonskoga kralja Ferdinanda, supruge ugarsko—hrvatskoga kralja Matije Korvina.
Njezini roditelji imali su šestero djece (sve same kćeri). Treća po redu Margarita bila je udata za vojvodu Vlatka Kosaču, a nakon njegove smrti udala se za Marka Loredana. Peta po redu udala se za Bernardina Frankopana.

Bernardin Frankopan upoznao ju je 1476.g., kada je kao član svite kralja Matije Korvina došao u Napulj po kraljevu zaručnicu Beatrice Aragonsku. Mladi dvadesettrogodišnjak svidio se kralju Ferdinandu. 16. rujna 1476. g. odlikovao ga je Redom B. D. Marije sa zlatnim prstenom, na kojem je visio zlatni lav s bijelim krilima. U svečanoj povelji kralj je »slavio njegovo plemstvo, hrabrost i vrline«, te su mu priopćena pravila i dužnosti tog reda. Bernardin se prigodom boravka u Napulju zagledao u kraljevu nećakinju princezu Lujzu.  U to vrijeme bila je ona još nedorasla djevojčica i do udaje trebalo je vjerojatno koju godinu pričekati. Nije nam poznata godina njihova vjenćanja. U povijesnoj literaturi rubni datumi njihova zajedničkoga života postavljeni su između godine 1481. i 1489.    Iz godine 1481. (25. srpnja) potječe darovnica izdana u Modrušu, kojom se Martinu Oštrehariću daruje selo Stubal s kaštelom u Modruškoj županiji. Lujza Aragonska je sudarovateljica, a navodi se kao »naša najdraža supruga.«

Obiteljski život odvijao se na području modruškeu tvrde. Modruški kastrum sastojao se od središnjega dijela s branič kulom, objektima za stanovanje i dnevni život vlasnika, njegovih dvorjanika i upravitelja grada. Uz taj središnji dio, sjeverni dio grada služio je najvjerojatnije za gospodarske potrebe, za smještaj pomoćnoga osoblja, gradskih spremišta, radionica i objekte slične namjene. Drugi dio ograđenoga prostora koji se pružao južno na kosini pod glavnom branič kulom, mogao je poslužiti uz dnevne gradske potrebe i trgovačkim poslovima kao mitnica, za smještaj trgovaca, putnika i slično. Lujza Aragonska je vjerojatno taj stambeni prostor pretvorila u ugodan i udoban dom. Ona je tamo do g. 1489. rodila šestero djece, tri sina i tri kćeri.

Lujza Aragonska javlja se posljednji put u frankopanskim ispravama sredinom 1489.g. Elizabeta, udova erdeljskoga vojvode Ivana Pongracza od Dengelega, ugovara zaruke svoga sina Matije s Marijom Magdalenom, kćeri Loisije Aragonske. LujzaAragonska je umrla 1489.g. Bernardin je tada imao tridesetišest godina i protivno običajima svoga vremena nije se više ženio. Pretpostavljamo da je svojoj ženi aragonskoj princezi podigao dostojan nadgrobni spomenik.

Marija Magdalena Frankopan

(Modruš, 1481. (?) — ?) Kći Lujze Aragonske i Bernardina Frankopana. Po želji kraljice Beatrice, žene kralja Matije Korvina, zaručena je najstarija (po Kukuljeviću) kći Marija Magdalena s Matijom Pongraczom, sinom pok. erdeljskoga vojvode Ivana Pongracza.

Bračni ugovor sklopljen je u lipnju 1489.g. između Elizabete Pongracz, Ivanove udovice i Lujze Aragonske. Kralj Matija potvrdio je taj ugovor 23. lipnja 1489. u Budimu. Osim toga, kralj je obećao Mariji Magdaleni miraz u iznosu od 8.000 zlatnika. U ugovoru se navodi da će zaruke sprovesti u ženidbu kada djevojčica Marija Magdalena navrši devet godina. Tada će se u njihovoj slobodnoj prisutnosti proglasiti njihov brak. Zaručnica dobija u miraz utvrdu Aljmaš u Erdelju.

Beatrice Frankopan

(Modruš, 1482. — Varaždin, 1510.) Kći Lujze Aragonske i Bernardina Frankopana. Odrasla je u Modrušu uz braću i sestre. Dobila je dobar odgoj. Kao dijete boravila je izvjesno vrijeme u Budimu,na kraljevom dvoru, uz rođakinju kraljicu Beatrice. Poprimila je način ponašanja i manire dvorske dame. Njen otac Bernardin želio ju je dobro udati. Nakon smrti Matije Korvina 6.travnja 1490. u Beču, pomogao je stabilizirati politički položaj Ivaniša Korvina u Hrvatskoj. Kada je to postigao, potrudio se oko udaje kćeri za kraljevoga potomka. Ivaniš Korvin (Budim, 1473. — Krapina, 12. listopada 1504.) bio je vanbračni sin Matije Korvina. Zbog nezgode u djetinjstvu hramao je na lijevu nogu. Odgajao ga je humanist Taddeo Ugoletti. Osim mađarskoga, znao je latinski, njemačk i i češki jezik. Nakon zaruka, Beatrice i Ivaniš vjenčali su se u Modrušu u ožujku ili početkom travnja 1496. godine. U ime miraza Ivaniš je dobio utvrdu Bihać i  Novi na moru. Nakon ženidbe boravili su dulje vrijeme u Bihaću. Tu im se rodila kći Elizabeta (Bihać,1497.—Gyula, 1508.) i sin Kristofor (Bihać, 1499. — Krapina, 17.ožujka 1505.). Na svečanu proslavu sinovljeva krštenja, čak je i bosanski Skender paša Mihaloglu odaslao »sjajno poslanstvo s darovima«.

Beatrice Frankapan – najbogatija žena u Hrvatskoj – 1510.

pečat

Isotta (Ižota) Frankopan

(Modruš, ? — Dovora, 13. rujan 1545.) Najmlađa kći Lujze Aragonske i Bernardina Frankopana. Nakon smrti svoje supruge (†1489.), Bernardin se brinuo za brakove svoje djece. U utvrdi Drežnik, 22. siječnja 1492. g. Bernardin Frankopan i hrvatsko–slavonsko–dalmatinski ban Ladislav Egervári st. sklopili su ugovor o ženidbi svoje malodobne djece Ižote i Ladislava ml. Po ugovoru, zaručnica je u miraz dobila 6.000 forinti. Ovaj događaj zbio se nakon pobjede kod Vrpila kraj Udbine. Čete Ivana IX. Cetinskoga, zajedno s banskim četama potukle su tursku vojsku koja se vračala s plijenom i velikim brojem zarobljenika iz Donje Kranjske. Vjerojatno je ovaj ženidbeni ugovor imao za cilj povezati obitelji Egervári i Frankopan.

Ovaj unos je objavljen u MODRUŠ i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.